Având în vedere sistemul judiciar din România, unde cele mai drastice pedepse privative de libertate sunt de maxim 30 de ani de închisoare sau detenţiunea pe viaţă, ni se va părea ciudat să aflăm care sunt cele mai mari pedepse cu închisoarea din lume, primite de infractori.

Trebuie să precizăm că vom împărţi topul celor mai mari pedepse cu închisoarea în pedepse cu şi fără detenţiunea pe viaţă. De asemenea, în această listă nu se regăsesc infractorii condamnaţi la pedeapsa capitală sau care au fost executaţi pentru faptele lor.

pedepse cu închisoarea
Foto dreapta: Terry Nichols, omul care a primit cea mai mare pedeapsă cu închisoarea din istorie

#10. Chester Stiles – 21 de pedepse cu închisoarea pe viaţă

Chester Stiles este un infractor american, care a fost găsit vinovat pentru 21 de capete de acuzare pentru viol împotriva unei fetiţe de doar trei ani.

Acesta s-a filmat în timp ce întreţinea relaţii intime cu copila în cursul anului 2003. Abia în anul 2007 au fost descoperite filmările, iar FBI şi Poliţia din Las Vegas au început o anchetă complexă pentru identificarea autorului. Stiles a căpătat notorietate după ce forţe impresionante au fost angrenate pentru capturarea sa.

Chester Stiles a fost condamnat în anul 2009 la 21 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, cu posibilitate de eliberare condiţionată după ispăşirea a 140 de ani de detenţie.

#9. Martin Bryant – 35 de pedepse cu închisoarea pe viaţă + 1.652 de ani de închisoare

Martin John Bryant este un australian condamnat pentru uciderea a 35 de persoane şi rănirea a altor 23 în cadrul masacrului din Port Arthur, Tasmania, Australia din anul 1996.

Acum are peste 50 de ani, dar IQ-ul său nu îl depăşeşte pe cel al unui copil de 11 ani. A fost condamnat la 35 de pedepse cu închisoarea pe viaţă şi o pedeapsă suplimentară de 1.652 de ani de închisoare, fără posibilitate de eliberare condiţionată.

#8. James Pope – 40 de pedepse cu închisoarea pe viaţă + 60 de ani de închisoare

James Kevin Pope, un bărbat din statul american Texas, a fost condamnat la 40 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, câte una pentru fiecare viol comis asupra unor adolescente.

De asemenea, a primit câte 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre cele trei violuri comise asupra unor fete minore.

Agresiunile sale s-au desfăşurat pe o perioadă de doi ani, până a fost prins de poliţişti.

#7. Abdulkadir Maşrapov – 40 de pedepse cu închisoarea pe viaţă + 1.368 de ani de închisoare

Abdulkadir Maşrapov este autorul atentatului de la Istanbul, din anul 2017. Atacul armat a avut loc în clubul de noapte Reina, din districtul Beşiktaş al Istanbulului în primele ore ale zilei de 1 ianuarie 2017. La momentul atacului, sute de oameni sărbătoreau trecerea în noul an.

Publicitate

Cel puțin 39 de oameni au fost împușcați mortal, iar alți 65 au fost răniți în ploaia de gloanțe.

Deşi se specula că ar fi vorba despre 3 atacatori, autorităţile au găsit un singur vinovat: Abdulkadir Maşrapov, care avea 28 de ani pe atunci, fiind originar din Kârgâstan.

Acesta a fost găsit vinovat şi condamnat la 40 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, la care s-a adăugat un spor de 1.368 de ani de închisoare.

• CITEŞTE ŞI:  Caracatițele au venit din spațiu: o lucrare controversată testează limitele științei

#6. Loi Khac Nguyen – 49 de pedepse cu închisoarea pe viaţă

Loi Khac Nguyen este unul dintre cei patru autori ai unei luări de ostatici din anul 1991, care a avut loc în oraşul american Sacramento. Acesta a fost şi singurul supravieţuitor în urma intervenţiei în forţă a poliţiei, ceilalţi trei fiind ucişi.

Timp de circa 8 ore, Loi Khac Nguyen şi alţi trei infractori au luat 41 de ostatici în interiorul magazinului de electronice Good Guys. În urma acestei crize, 3 civili au fost ucişi şi 3 dintre suspecţi.

Loi Khac Nguyen a fost dus în faţa instanţei, unde a primit 49 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, fără drept de eliberare condiţionată.

#5. Gary Ridgway – 49 de pedepse cu închisoarea pe viaţă + 480 de ani de închisoare

Gary Ridgway este un ucigaş în serie american, care a activat între anii 1982-1998.

Ridgway a ucis 71 de adolescente şi femei, cele mai multe prostituate, fiind unul dintre cei mai prolifici criminali din istoria SUA.

Criminalul şi-a recunoscut faptele, fiind condamnat la 49 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, la care se adaugă un spor de 480 de ani de închisoare. La 48 dintre pedepse nu are posibilitatea de eliberare condiţionată.

#4. Brenton Tarrant – 52 de pedepse cu închisoarea pe viaţă + 480 de ani de închisoare

Brenton Tarrant este autorul atacurilor teroriste din Christchurch, Noua Zeelandă, din anul 2019. Ucigaşul, care avea 28 de ani pe atunci, a transmis în direct pe Facebook atacul cu ajutorul unei camere video montate pe casca lui.

Potrivit martorilor, atacul a durat 10–15 minute, timp în care au fost trase aproximativ 100 de gloanțe. Tarrant a ucis 51 de persoane, rănind alte 40.

Pentru faptele sale, a fost condamnat la 52 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, la care se adaugă un spor de 480 de ani de închisoare.

#3. Abdullah Barghouti – 67 de pedepse cu închisoarea pe viaţă + 5.200 de ani de închisoare

Abdullah Barghouti este un palestinian, fost comandant al unei brigăzi teroriste din cadrul Hamas.

Barghouti a fost implicat în mai multe atentate cu bombă, în urma cărora au murit 66 de persoane, iar alte aproximativ 500 au fost rănite. Acesta a fost arestat de autorităţile palestiniene în anul 2001, fiind adus în faţa unui tribunal militar.

A fost condamnat la 67 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, la care se adaugă un spor de 5.200 de ani de închisoare. Este încarcerat în regim de izolare, nefiindu-i permise nici măcar vizite din partea familiei.

#2. Michael J. Devlin – 74 de pedepse cu închisoarea pe viaţă + 2.020 de ani de închisoare

Michael J. Devlin este unul dintre cei mai mari agresori sexuali din istoria SUA.

Devlin a activat între anii 2002-2007, timp în care a răpit mai mulţi minori, pe care i-a forţat să întreţină relaţii intime cu el. De asemenea, obişnuia să-şi înregistreze video faptele, aceasta fiind o altă acuzaţie care i s-a adus.

Totodată, violatorul a fost găsit vinovat şi de comiterea unor tentative de omor asupra unora dintre victimele sale.

Michael J. Devlin a fost condamnat la 74 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, la care se adaugă un spor de 2.020 de ani de închisoare.

• CITEŞTE ŞI:  De ce îşi întind păsările aripile deasupra locurilor populate de furnici

#1. Terry Nichols – 161 de pedepse cu închisoarea pe viaţă + 9.300 de ani de închisoare

Terry Nichols este un terorist american şi omul care a primit cea mai mare pedeapsă privativă de libertate din istorie.

Nichols a fost implicat în comiterea atentatului din Oklahoma, din anul 1995, alături de Timothy McVeigh.

Atentatul a avut loc împotriva unei clădiri guvernamentale din oraşul Oklahomam, prin detonarea unei bombe artizanale. În urma exploziei, 168 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 680 au fost rănite. De asemenea, o treime din clădire a fost distrusă. Suflul exploziei a mai distrus sau avariat alte 324 clădiri pe o rază de 16 străzi, a spart geamurile a peste 258 de clădiri din apropiere și a distrus sau incendiat 86 de mașini, cauzând pagube materiale estimate la 652 milioane de dolari.

Efectele suflului au fost echivalente cu peste 2.300 kg de TNT și s-a putut auzi și simți de la peste 80 de km depărtare. Seismografele au înregistrat suflul exploziei, acesta măsurând aproximativ 3.0° pe scara Richter.

Timothy McVeigh a fost condamnat la pedeapsa capitală, fiind executat prin injecţie letală în anul 2001.

Terry Nichols a fost condamnat la 161 de pedeapse cu închisoarea pe viaţă, plus un spor de 9.300 de ani de închisoare, evident, fără posibilitate de eliberare condiţionată.

#10. Feanyichi Ezekwesi Uvukansi – 7.000 de ani de închisoare

Uvukansi a deschis focul în apropierea unui club de noapte din Houston, SUA, în anul 2012.

În urma atacului, trei oameni au fost ucişi, inclusiv rapperul american Trae tha Truth.

#9. Rigoberto Vazquez Hernandez – 7.000 de ani de închisoare

Rigoberto Vazquez Hernandez este unul dintre ucigaşii care au împuşcat mortal trei persoane în apropierea unui club de noapte din Dallas, SUA.

Bărbatul era căsătorit şi avea doi copii, iar gestul său a rămas neînţeles. Totul s-a întâmplat în urma unui conflict spontan pe care soţia sa s-a avut cu o altă femeie în club. Conflictul s-a mutat în stradă, iar Rigoberto a scos o armă şi a început să tragă în femeia cu care s-a certat soţia sa, dar şi în iubitul acesteia şi în fratele ei, ucigându-i pe toţi.

#8. Darron Bennalford Anderson – 11.250 de ani de închisoare

A fost condamnat în Oklahoma, pentru viol asupra unei bătrâne, fapta fiind asociată cu alte infracţiuni comise la începutul anilor ’90, precum furt, jaf sau răpire.

Sentinţa iniţială a fost de „doar” două milenii de închisoare. În urma unui apel de succes, procurorii au obţinut o nouă condamnare a sa, în anul 1997, la 11.250 de ani de închisoare.

#7. Pudit Kittithradilok – 13.275 de ani de închisoare

Un thailandez condamnat pentru 2.653 de capete de acuzare pentru fraude financiare. Acesta a dezvoltat o schemă Ponzi, prin intermediul căreia le-a promis investitorilor câştiguri financiare imense.

Circa 40.000 de oameni au fost convinşi să investească mai mult de 160 de milioane de dolari în compania sa.

#6. Allan Wayne McLaurin – 20.750 de ani de închisoare

A fost complicele lui Darron Bennalford Anderson în toate infracţiunile enumerate mai sus, dar a primit o pedeapsă aproape dublă faţă de acesta.

Totuşi, el a avut mai mult succes la apel şi i-a fost redusă sentinţa la „numai” 500 de ani de detenţie.

• CITEŞTE ŞI:  Test de cultură generală: Cât durează să fierbi oul de struț?

#5. Charles Scott Robinson – 30.000 de ani de închisoare

Este americanul situat cel mai sus în acest top, iar infracţiunile sale sunt legate de violuri asupra copiilor.

A fost condamnat de Curtea din Oklahoma pentru şase capete de acuzare, în anul 1994, primind câte 5.000 de ani de închisoare pentru fiecare copil violat.

#4. Emilio Suárez Trashorras – 34.715 de ani de închisoare

Este complice la atentatele cu bombă din 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morți și peste 1.800 de răniți.

#3. Jamal Zougam – 42.922 de ani de închisoare

Este unul dintre cei șase bărbați implicați în atentatele cu bombă din 2004 de la Madrid. A fost reținut la 13 martie 2004, fiind acuzat de mai multe capete de acuzare de crimă, tentativă de crimă, furt de vehicul, apartenență la o organizație teroristă și patru capete de acuzare de comitere de acte teroriste.

#2. Othman El Gnaoui – 42.924 de ani de închisoare

191 de persoane au fost ucise şi aproape 2.000 au fost rănite pe 11 martie 2004, în urma exploziilor a zece rucsacuri încărcate cu TNT, în patru trenuri din Madrid, în timp ce intrau şi ieşeau pasageri din patru staţii diferite.

Exploziile au avut loc simultan, între 7:39 și 7:42 dimineața în stațiile Atocha (3 bombe), El Pozo del Tío Raimundo (2 bombe) și Santa Eugenia (1 bombă) și o a patra în calea Téllez spre Atocha (4 bombe).

Atentatele au fost puse la cale de un mic grup terorist inspirat de Al Qaeda. Jamal Zougam, un marocan ce trăia în Spania, a fost condamnat pentru că a vândut telefoanele cu ajutorul cărora au fost detonate bombele, dar a avut un rol important şi în fabricarea acestora, Emilio Trashorras a primit 34.517 ani pentru că a furnizat dinamita, iar Otman El Ghanoui a fost implicat în plasarea bombelor.

Cu toate acestea, conform Codului penal spaniol, durata maximă în care o persoană poate sta după gratii este de 40 de ani. Astfel, teroriştii au şanse să iasă din închisoare la vârste cuprinse între 67-71 de ani.

Au mai fost condamnate şi alte persoane în acest caz, dar au primit pedepse mai mici.

cele mai mari pedepse cu închisoarea

#1. Chamoy Thipyaso – 141.078 de ani de închisoare

Chamoy Thipyaso a fost echivalentul thailandez al lui Ioan Stoica, cel care a pus bazele Caritasului, jocul piramidal prin care au fost înşelaţi sute de mii de români.

Publicitate

Diferenţa este că Stoica a primit 7 ani de închisoare, pedeapsă care i s-a redus ulterior la un an şi jumătate. Doamna Thipyaso a primit peste 140.000 de ani de puşcărie. Ea a păcălit 16.000 de thailandezi, schema ajungând la un moment dat la 200 de milioane de dolari. Condamnarea a fost pronunţată în anul 1989.

Spre comparaţie, Caritasul românesc a atras un număr de 400.000 deponenţi, care au investit aproape un miliard de dolari, înainte de a da faliment, la data de 14 august 1994, având o datorie de 450 milioane de dolari.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.