Cele mai vechi urme de mătase provenită de la viermii de mătase au fost descoperite în morminte vechi de 8.500 de ani din China, sugerând că oamenii ar fi folosit acest material prețios cu mii de ani mai devreme decât se credea anterior, potrivit unui nou studiu.

În lumea antică, mătasea era un bun de lux rar. Faima și valoarea sa au contribuit la denumirea faimoasei rute comerciale „Drumul Mătăsii”, o vastă rețea ce lega Estul de Vest, de la China până la Roma.

Cele mai vechi urme de mătase, descoperite în morminte vechi de 8.500 de ani

Legenda spune că secretul fabricării mătăsii a fost descoperit în China. Conform tradiției, soția Împăratului Galben a realizat, accidental, că un cocon de vierme de mătase căzut în ceaiul său se putea desface, dezvăluind un fir lung de aproximativ un kilometru.[sursa]

Cele mai vechi urme de mătase
Cele mai vechi urme de mătase descoperite în morminte vechi de 8.500 de ani

Pentru a investiga originile mătăsii, o echipă de cercetători a analizat ruinele vechi de 9.000 de ani de la Jiahu, situate în provincia Henan din centrul Chinei. Acest sit este cunoscut nu doar pentru aceste noi descoperiri, ci și pentru faptul că anterior au fost găsite aici fluiere din os, considerate cele mai vechi instrumente muzicale cunoscute, și potențial primele forme de scriere chinezească.

Potrivit coautorului studiului, Decai Gong, arheolog la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hefei, legendele străvechi sugerează că creșterea viermilor de mătase și țeserea mătăsii au început în această regiune. În plus, studiile anterioare efectuate la Jiahu au arătat că clima caldă și umedă din zonă a favorizat creșterea arborilor de dud, ale căror frunze sunt hrana exclusivă a viermilor de mătase.

• CITEŞTE ŞI:  Senatul Roman: o cunoaștere aprofundată a instituţiei care a controlat cel mai cunoscut imperiu al lumii

Cercetătorii au prelevat probe de sol din trei morminte de la Jiahu. Analizele chimice au evidențiat prezența proteinelor de mătase în două dintre cele trei morminte, unul dintre ele datând de 8.500 de ani. „Aceasta este cea mai veche dovadă a utilizării mătăsii în China antică”, a declarat Gong pentru Live Science. Anterior, cele mai vechi dovezi ale mătăsii datau din China de acum 5.000 de ani, conform cercetătorilor.

Deși rămâne dificil să determinăm exact cum era utilizată mătasea în acest sit, cercetătorii sugerează că acești oameni ar fi putut fi îngropați în haine din mătase. Această ipoteză este susținută de descoperirea unor ace din os și unelte de țesut în sit, ceea ce sugerează că „locuitorii din Jiahu aveau abilități de bază în țesut și cusut”, a explicat Gong. „Este posibil ca mătasea să fi fost transformată în țesătură.”[studiu]

În cercetările viitoare, echipa de oameni de știință intenționează să caute și alte urme de mătase atât în acest sit, cât și în altele, a adăugat Gong.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: