Ce se întâmplă cu celulele moarte din corpul tău? Ei bine, există un mecanism surprinzător de reciclare celulară.

În fiecare secundă, un milion de celule din corpul uman mor. Dar ce se întâmplă cu toate aceste deșeuri? Un nou studiu dezvăluie un mecanism de curățare celulară surprinzător și „canibalic”. Cercetătorii americani au descoperit că, în corpul mamiferelor, unele celule stem moarte par să devină hrană pentru celulele stem vecine.[sursa]

Aceste celule vii sunt atrase de „mirosul” morții, detectat prin intermediul a doi receptori specializați, care identifică prezența celulelor moarte și sănătoase în mediul înconjurător.

Cum sunt eliminate din organism celulele moarte

„Mecanismul funcționează doar atunci când ambii receptori sunt activi și captează semnalele specifice. Dacă unul dintre receptori lipsește, procesul de curățare nu funcționează. Este un mod elegant de a păstra zona curată, fără a consuma celule sănătoase.”, a explicat Katherine Stewart, biolog celular la Universitatea Rockefeller din SUA.[sursa]

Celulele moarte
Cum sunt eliminate din organism celulele moarte

Cercetările au fost efectuate pe foliculii de păr ai șoarecilor în etapele finale ale vieții lor. Studii anterioare au arătat că, atunci când moartea celulară devine răspândită în bulbul de păr, celulele din teaca exterioară inferioară curăță resturile celulare. Totuși, până acum, nu era clar ce se întâmplă atunci când celulele stem ale foliculilor de păr mor.

În experimentele recente, Stewart și colegii săi au demonstrat că, atunci când celulele stem din foliculul pilos (HFSC) mor, vecinele lor le înghit rapid, înainte ca celulele imunitare, precum macrofagele, să poată interveni. „Am fost surprinși să descoperim că celulele stem ale foliculului pilos erau primele care răspundeau, mai ales având în vedere că pielea șoarecilor este bine populată de macrofage”, a afirmat Stewart.

• CITEŞTE ŞI:  Erau soldaţii romani plătiţi în sare în loc de bani? Să dezlegăm misterul

Acest comportament ar putea proteja foliculii de inflamații excesive, reducând riscul ca sistemul imunitar să devină hiperactiv. Când celulele HFSC nu pot înghiți resturile vecinilor lor, cadavrele celulare perturbă menținerea pe termen lung a rezervei de celule stem. În schimb, în situațiile în care acest proces de „canibalism celular” are loc, unele HFSC pot consuma până la șase dintre vecinii lor morți.

„Consumul” de celule moarte ar putea reprezenta o modalitate de reciclare a resurselor energetice, explică Elaine Fuchs, biolog celular și șefa laboratorului de la Universitatea Rockefeller: „Odată ce resturile sunt eliminate, celulele trebuie să revină rapid la funcția lor de a menține rezerva de celule stem și de a contribui la regenerarea părului.”

Întregul proces este atent reglat de doi receptori de pe celulele HFSC, care funcționează ca niște comutatoare „on” și „off”. Un receptor detectează un semnal lipidic „găsește-mă”, emis de celulele muribunde, în timp ce al doilea receptor răspunde la acidul retinoic secretat de celulele sănătoase, care stimulează creșterea.

„O celulă muribundă declanșează mecanismul, iar odată ce nu mai există celule moarte, semnalul lipidic dispare, rămânând doar semnalul acidului retinoic de la celulele sănătoase. Aceasta semnalizează mecanismului să se oprească din nou. Este extrem de elegant în simplitatea sa.”, a explicat Stewart.

Cercetătorii sugerează că acest mecanism de detectare și eliminare a celulelor moarte ar putea funcționa și în alte țesuturi din corpul mamiferelor. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a verifica această ipoteză. În orice caz, descoperirea lor oferă o înțelegere nouă asupra unui „mecanism puternic de eliminare rapidă a celulelor muribunde și de prevenire a deteriorării țesuturilor”.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: