Dacă ați avut ghinionul să întâlniți un narcisist sau să lucrați pentru unul, probabil că ați folosit expresia: „Crede că este centrul Universului”. Din păcate, nu ar trebui să râdem prea tare, pentru că, într-un fel, astfel de persoane au dreptate, cel puțin într-un anumit sens. Aceasta, pentru că fiecare dintre noi este, într-adevăr, centrul Universului, nu doar metaforic, ci și fizic. Într-un sens, Universul nu are un centru fix, dar poate fi privit ca având un centru oriunde, mai ales din perspectiva unui observator aflat în orice punct din spațiu.

O scurtă istorie a poziției noastre în Univers

Omenirea a manifestat adesea o tendință narcisistă, ceea ce explică de ce, pentru cea mai mare parte a existenței noastre, am crezut că ne aflăm în centrul a tot ce există. Multe civilizații au privit lumea înconjurătoare și au concluzionat că locuiesc în centrul unui Pământ plat, în jurul căruia se roteau Soarele, planetele și stelele.

Primii oameni de știință au demonstrat că ideea Pământului plat era eronată cu mult timp înainte ca tehnologiile moderne să permită manipularea imaginilor. Cu toate acestea, conceptul că totul are un centru și că, în mod evident, noi suntem acel centru, a fost atât de adânc înrădăcinat încât a persistat mii de ani.[sursa]

centrul universului

Revoluția Copernicană, câștigată cu greu, a mutat Pământul din centrul Universului, dar pentru un timp, Soarele a fost considerat inima Universului. Abia când observațiile au arătat că Calea Lactee este mult mai densă în direcția constelației Sagittarius decât în alte direcții, Soarele a fost retrogradat la statutul de simplă stea dintr-o suburbie galactică.

• CITEŞTE ŞI:  Amazoanele Dahomey, războinicele nemiloase recrutate de la 8 ani

În anii 1920, pe măsură ce astronomii au descoperit că Calea Lactee era doar una dintre numeroasele galaxii, omenirea a trebuit să accepte ideea că locația noastră în Univers nu are nimic special.

Revenirea la centrul Universului

Chiar și în acel moment, era încă natural să credem că Universul are un centru, deși poate nu era aproape de noi. Această idee a zguduit filosofia și a contribuit la slăbirea credinței religioase: dacă Pământul este doar un punct nesemnificativ, de ce ar avea creatorul Universului un interes special pentru micile noastre ritualuri?

Cu toate acestea, Edwin Hubble, după ce a confirmat că Calea Lactee este doar o galaxie printre multe altele, a observat că, cu cât o galaxie este mai departe de noi, cu atât se îndepărtează mai repede. Dacă totul se îndepărtează de noi în mod egal în toate direcțiile, poate că, până la urmă, noi suntem centrul. Totuși, în acest punct, gândirea oamenilor de știință evoluase suficient de mult pentru a evita astfel de concluzii simpliste.

Cercetătorii au realizat că trebuie să gândim altfel Universul. Descrierea acestuia ca un balon care se umflă, astfel încât toate punctele de pe suprafață se îndepărtează unele de altele, poate fi o analogie utilă, dar este și înșelătoare. Spre deosebire de un balon, Universul nu are o suprafață sau margini care să implice un centru. A crede că Universul trebuie să aibă un centru este similar cu gândirea strămoșilor noștri, care credeau că peticul lor de pământ era centrul lumii. Aceasta avea sens în contextul unui Pământ plat, dar pe suprafața unei sfere, niciun punct nu este centrul.

• CITEŞTE ŞI:  Syracusia, cea mai mare navă a antichităţii, consturită de Arhimede

Desigur, Pământul are încă un centru fizic, dar acesta nu este locuit. Natura Universului este atât de diferită de obiectele cotidiene pe care le experimentăm încât ne lipsesc metafore adecvate pentru a-l descrie. Totuși, cosmologii sunt convinși că Universul nu are un centru în sensul clasic. De asemenea, nu există un loc unic unde a avut loc Big Bang-ul. Acesta s-a întâmplat peste tot simultan.

Pe de altă parte, o mare parte, dacă nu cea mai mare parte, a Universului este ascunsă de noi. Acest univers ascuns este atât de îndepărtat încât lumina nu a avut timp să ajungă la noi încă de la începutul Universului. Ceea ce putem vedea se numește universul observabil, zona suficient de apropiată încât lumina să fi ajuns la noi în cele aproximativ 14 miliarde de ani de la Big Bang. Ne-am putea aștepta ca Universul observabil să fie o sferă cu o rază de 14 miliarde de ani-lumină, dar, din cauza modului în care spațiul s-a extins, această rază este de fapt de aproximativ 45 de miliarde de ani-lumină.

Indiferent de dimensiune, viteza luminii înseamnă că putem vedea distanțe egale în toate direcțiile, cu excepția cazului în care unele observații foarte ciudate se dovedesc a fi corecte. Astfel, în ceea ce privește Universul observabil, ne aflăm cu adevărat în centru.

Publicitate

Un astronom din galaxia Andromeda ar putea vedea puțin mai departe decât noi în direcția opusă nouă, dar puțin mai puțin în direcția către noi. Astfel, și ei ar fi centrul Universului observabil, doar că ar fi un Univers ușor diferit, unul care se suprapune în mare parte cu al nostru, dar cu mici diferențe. Cu cât un observator este mai îndepărtat, cu atât Universul său observabil se suprapune mai puțin cu al nostru.

• CITEŞTE ŞI:  Discurile 5D pot stoca informaţii până la sfârşitul lumii

În cele din urmă, narcisiștii au dreptate atunci când spun că ei sunt centrul Universului, dar greșesc atunci când îi tratează pe toți ceilalți ca fiind la periferie. Atât din punct de vedere științific, cât și moral, fiecare se află în centrul propriului Univers, iar în măsura în care acestea se suprapun, trebuie să respectăm cu toții adevărul celuilalt.