Oamenii de știință au descoperit o emoție umană mai puțin cunoscută, numită „kama muta”, despre care psihologii cred că a evoluat pentru a ne apropia unii de ceilalți și a întări relațiile dintre noi.

Această emoție apare în momentele cele mai marcante din viața noastră – la nașteri, nunți și înmormântări – și este adesea exploatată de creatori de povești și agenți de marketing pentru a amplifica emoția publicului. Chiar dacă cei mai sceptici o pot considera pur sentimentalism, cele mai recente cercetări sugerează că „kama muta” poate fi utilizată și în politică.

Alan Fiske, antropolog psihologic care studiază fenomenul de peste un deceniu, ilustrează „kama muta” prin imaginea unei pisicuțe abandonate. „Dacă ai vedea-o afară, te-ai opri să o iei în brațe și să o protejezi de un pericol, i-ai verifica starea de sănătate, și te-ai asigura că este în siguranță. Inima ta rezonează cu suferința ei.”, a explicat Fiske.[sursa]

kama muta

Kama muta, o nouă emoţie umană

Acest tip de empatie profundă, explică el, este „kama muta” – un sentiment care ne motivează să îmbrățișăm și să avem grijă de cei din jurul nostru. „Evoluția lui a avut loc, în mare parte, pentru a ne apropia de ceilalți și a ne consolida legăturile sociale.”, adaugă Jon Zabala, cercetător la Universitatea din Țara Bascilor.

Fiske a început să studieze această emoție în urmă cu mai bine de un deceniu, în timpul unei conferințe din Norvegia, alături de colegii și colaboratorii săi, psihologii Thomas Schubert și Beate Seibt. Conversația lor a atins atunci subiectul filmelor pentru copii și al celor cu supereroi, iar Schubert s-a întrebat de ce plângea la scenele de final. După mai multe discuții, cercetătorii au realizat că această reacție emoțională, aparent spontană, reflecta o emoție încă puțin studiată în știință.

• CITEŞTE ŞI:  China a lansat pe orbita Pământului sateliți de internet, pentru a crea propria rețea globală, concurând cu Starlink

„Toți psihologii asociau plânsul cu tristețea, însă lacrimile descrise de Schubert erau declanșate de momente pozitive.”, a spus Fiske. Într-un film cu supereroi, de exemplu, este mai puțin probabil să plângi atunci când eroul este învins, dar mai degrabă în momentul în care prietenii lui vin să-l salveze – o clipă de speranță și solidaritate. „Am fost atât de intrigați de această emoție, încât am decis să o explorăm mai adânc.”, adaugă Fiske, care predă la Universitatea din California, Los Angeles.

Mişcat de iubire

Pe măsură ce își extindea cercetările, Fiske a încercat să găsească un termen care să captureze perfect esența acestei emoții. După numeroase căutări, a ales expresia „kama muta”, un termen sanscrit ce înseamnă „mișcat de iubire”.

Studiile inițiale au identificat o serie de caracteristici distinctive ale „kama muta”: o senzație de căldură în piept, piele de găină, frisoane în zona gâtului și lacrimi, toate apărând brusc în momentele de intensificare a „relațiilor împărtășite” cu prietenii, familia, persoana iubită sau chiar comunitatea din care facem parte.

Deși, spun specialiștii, declanșatorii sunt diverși – de la o vecină care aduce o supă atunci când suntem bolnavi, până la un poet care ne face părtași la experiențele sale emoționale. În fiecare caz, pielea de găină și lacrimile sunt semne ale unei conexiuni profunde, pe care o experimentăm fie direct, fie ca spectatori.

În mod interesant, cercetările au arătat că politicienii pot folosi această emoție în avantajul lor. Studiile au relevat că reclamele electorale din campaniile prezidențiale americane din anul 2016, atât ale democraților, cât și ale republicanilor, au generat „kama muta” printre susținători, crescând intenția acestora de a vota.

• CITEŞTE ŞI:  Astrologia este la fel de bună precum ghicitul la întâmplare, arată un studiu

După mai bine de un deceniu de studiu al acestei emoții, Fiske spune că se consideră un „cunoscător” al tuturor nuanțelor sale. „Unul dintre aspectele fascinante ale descoperirii acestei emoții este că ne amintește să o savurăm… când o simți, realizezi că ești o persoană iubitoare și că și ceilalți îți răspund cu iubire.”

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: