Ți-e frică de clovni? Nu ești singurul. Coulrofobia, sau frica de clovni, este o fobie recunoscută pe scară largă. Studiile arată că această teamă se manifestă atât în rândul adulților, cât și al copiilor din diverse culturi. Totuși, fenomenul este încă puțin înțeles din cauza lipsei de cercetări dedicate.

Literatura academică oferă mai multe explicații posibile pentru această fobie, dar până de curând, niciun studiu nu a investigat originile sale în mod direct. Pentru a descoperi ce îi sperie pe oameni la clovni și a explora psihologia din spatele acestei frici, cercetătorii și-au propus să analizeze răspândirea acestei temeri printre adulți, precum și intensitatea cu care este resimțită.

Pentru a atinge aceste obiective, a fost creat un chestionar psihometric destinat evaluării prevalenței și severității coulrofobiei. Acesta a fost completat de un eșantion internațional de 987 de persoane, cu vârste între 18 și 77 de ani.[studiu]

frica de clovni
Coulrofobia este frica de clovni

Frica de clovni este foarte răspândită

Rezultatele au arătat că mai mult de jumătate dintre participanți (53,5%) au declarat că le era frică de clovni măcar într-o anumită măsură, iar 5% dintre aceștia au spus că frica lor era „extrem de mare”.

Este interesant că acest procent de persoane care raportează o frică extremă de clovni este puțin mai mare decât cel pentru multe alte fobii, inclusiv animalele (3,8%), sângele/injecțiile/leziunile (3,0%), înălțimile (2,8%), apa sau fenomenele meteorologice (2,3%), spațiile închise (2,2%) și zborul (1,3%).

Analizele au indicat și că femeile se tem mai mult de clovni decât bărbații. Cauza exactă a acestei diferențe rămâne neclară, dar ea reflectă un tipar observat și în alte fobii, precum frica de șerpi și păianjeni.

• CITEŞTE ŞI:  NASA a dezvăluit în detaliu planul de a construi pe Lună un tren robotizat care levitează

În plus, s-a constatat că teama de clovni scade odată cu vârsta, la fel ca și alte fobii, care tind să se diminueze pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.[sursa]

Posibilele cauze ale acestei fobii

Următorul pas a fost investigarea originilor fricii de clovni, aplicând un chestionar suplimentar celor 53,5% dintre respondenți care raportaseră un anumit nivel de teamă. Noul set de întrebări a abordat opt explicații plauzibile pentru originea fobiei:

  1. Aspectul straniu al clovnilor, accentuat de machiajul lor, care îi face să pară „aproape umani” și generează un sentiment de neliniște. O reacție similară este întâlnită față de păpuși și manechine.
  2. Trăsăturile faciale exagerate ale clovnilor, care pot sugera un pericol.
  3. Machiajul clovnilor ascunde expresiile emoționale și astfel generează incertitudine.
  4. Culorile machiajului clovnilor, asociate cu moartea, infecția sau rănile, stârnesc sentimente de dezgust și teamă.
  5. Comportamentul imprevizibil al clovnilor creează o stare de disconfort.
  6. Teama de clovni a fost transmisă prin intermediul familiei.
  7. Portretizarea negativă a clovnilor în cultura populară.
  8. Experiențele personale neplăcute cu clovni.

Surprinzător, ultima explicație – experiențele negative directe – a primit cel mai scăzut nivel de acord, ceea ce sugerează că experiențele de viață nu explică în mod suficient de ce oamenii se tem de clovni.

În schimb, cel mai des invocat factor al coulrofobiei a fost reprezentarea negativă a clovnilor în cultura populară, ceea ce este de înțeles, având în vedere că unii dintre cei mai cunoscuți clovni din cărți și filme sunt portretizați ca fiind înfricoșători. Un exemplu clasic este Pennywise, clovnul malefic din romanul It al lui Stephen King (1986), adus pe ecran în filmele din anii 2017 și 2019 cu Bill Skarsgård în rolul principal.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai mic dinozaur descoperit până în prezent

Cu toate acestea, unii oameni se tem chiar și de Ronald McDonald, mascota lanțului de fast-food, care nu este menit să fie înfricoșător. Acest lucru sugerează că aspectul clovnilor în sine poate provoca disconfort, indiferent de intenția autorilor.

Publicitate

Cel mai puternic factor identificat a fost machiajul clovnilor, care ascunde semnalele emoționale, ceea ce indică faptul că, pentru mulți oameni, teama de clovni provine din incapacitatea de a le interpreta expresiile reale și, astfel, de a înțelege intențiile lor.

Practic, machiajul clovnilor face imposibilă detectarea expresiilor faciale autentice, cum ar fi încruntarea, care ar semnala furie. Lipsa accesului la aceste indicii emoționale îi lasă pe mulți oameni într-o stare de tensiune în prezența clovnilor.

Această cercetare oferă o perspectivă nouă asupra cauzelor fricii de clovni, dar rămân multe întrebări. De exemplu, dacă machiajul care ascunde emoțiile este cel care provoacă teama, de ce oamenii cu fețele pictate ca animale nu declanșează un efect similar? Sau există ceva unic în machiajul clovnilor care generează această frică? Aceste întrebări rămân deschise și vor sta la baza cercetărilor viitoare.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: