Charles Rigoulot a fost un sportiv francez, campion olimpic la haltere, devenit ulterior luptător profesionist şi pilot de curse, cunoscut și pentru evadarea spectaculoasă dintr-un lagăr nazist, îndoind gratiile de protecţie cu mâinile goale.

Charles Rigoulot s-a născut în data de 3 noiembrie 1903, în Le Vésinet, Franța, într-o familie de artizani. A început să se antreneze cu greutăți de mic copil, fiind observat de antrenorul Jean Dame, care a început să-l pregătească în mod profesionist.

Charles Rigoulot avut succes rapid, câștigând mai multe titluri naționale și internaționale în anii ’20 și ’30. A câștigat medalia de aur la categoria 82,5 kg la Jocurile Olimpice din anul 1924 de la Paris. A fost primul om care a ridicat peste 400 de livre (aproximativ 181 kg) în stilul smuls și aruncat, folosind halterele fără rotație din acele vremuri. A stabilit opt recorduri mondiale între anii 1923 și 1926.

În anul 1925, Rigoulot şi-a transformat pasiunea în profesie și a lucrat ca sportiv de forţă (strongman) în circ. Totodată, era actor de teatru şi cântăreţ. A participat la o competiție alături de Ernest Cadine, fostul campion olimpic la haltere, la Cirque d’hiver din Paris. Rigoulot a câștigat provocarea, ridicând un total de 1.082 kg, față de 1.077,5 kg al lui Cadine.

În anul 1930, a fost primul care a ridicat peste cap roțile de tren ale lui Apollon, un set de greutăți în formă de bară cu roți de tren la capete, folosit de sportivul de forţă Louis Uni. Roțile cântăreau 166 kg și erau foarte greu de manevrat. În anul 1932, a devenit luptător profesionist și a fost prezentat ca „cel mai puternic om din lume”.[sursa]

Charles Rigoulot
Charles Rigoulot

Charles Rigoulot şi evadarea din lagărul nazist

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Charles Rigoulot a sprijinit activitățile Rezistenței franceze împotriva ocupației naziste. Din cauza acestor acțiuni şi pentru că ar fi lovit un ofiţer nazist, Rigoulot a devenit o țintă pentru Gestapo, poliția secretă nazistă.

• CITEŞTE ŞI:  10 situaţii de dublu standard, care demonstrează că toţi suntem ipocriţi

Rigoulot a fost prins de Gestapo şi a fost arestat. Ulterior, a fost trimis într-un lagăr de concentrare, acolo unde a fost supus la muncă forțată și condiții inumane. Se spune că Rigoulot a reușit să evadeze îndoind cu mâinile goale gratiile de protecţie ale camerei în care era închis. Mai mult, ar fi ajutat şi alţi prizonieri să scape, după care l-a bătut pe unul dintre gardienii care erau de pază.

Cu toate acestea, evadarea lui Charles Rigoulot nu este foarte bine documentată, astfel încât pot fi puse la îndoială unele detalii privind acest eveniment. Ceea ce e sigur, este faptul că după ce a scăpat din mâinile naziştilor, Charles Rigoulot a devenit un erou pentru prizonierii din lagăr şi un simbol al Rezistenţei franceze împotriva ocupanţilor. După evadare, Rigoulot s-a alăturat Rezistenţei şi a continuat să lupte pentru eliberarea ţării sale.

Viaţa lui Rigoulot după război

După război, Charles Rigoulot și-a continuat viața și cariera în diverse domenii. El nu s-a limitat doar la haltere, ci și-a extins interesele și activitățile în alte sporturi și domenii de divertisment. Printre acestea se numără şi automobilismul. Rigoulot a devenit pilot de curse și a participat la celebra cursă Le Mans din anul 1937. De asemenea, a lucrat ca antrenor de haltere, împărtășind cunoștințele și experiența sa cu tinerii sportivi. În anul 1953, a devenit director sportiv la distileria Cognac Ricard.

Charles Rigoulot a murit de un atac de cord în 1962, la vârsta de 58 de ani. Fiica sa, Dany Rigoulot, a devenit patinatoare de talie olimpică, câştigând în repetate rânduri Campionatul Naţional al Franţei la patinaj artistic.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.