Probabil cunoașteți povestea marii ironii a Titanicului și faptul că unii ar fi afirmat pe atunci că Titanicul era imposibil de scufundat. Nava considerată „nescufundabilă” s-a scufundat chiar în prima sa călătorie în apele Oceanului Atlantic, după ce a lovit un aisberg.
De asemenea, există o replică celebră în filmul Titanic (1997), atribuită în realitate lui Bruce Ismay, președinte al White Star Line (compania care deținea Titanicul), conform căreia nici „Dumnezeu nu ar putea scufunda această navă”.
Privind în urmă, pare aproape absurd ca cineva să creadă că o navă cu o greutate de peste 50.000 de tone (complet încărcată) ar putea fi cu adevărat nescufundabilă. Și totuși, mulți sceptici au subliniat ulterior că puțini oameni au folosit cu adevărat acest termen înainte de dezastru.
Chiar credeau oamenii că Titanicul era imposibil de scufundat?
Deși este greu de stabilit dacă oamenii chiar credeau că Titanicul era imposibil de scufundat în orice circumstanțe, este cert că reputația sa era legată de un design de siguranță considerat revoluționar. Proiectul inginerului Thomas Andrews era descris de unii drept „imposibil de scufundat” înainte de lansarea navei.[sursa]
Această convingere a fost suficientă pentru a calma mulți pasageri, chiar și atunci când nava se scufunda efectiv. Un vicepreședinte al companiei responsabile de călătorie a declarat ulterior în fața Congresului SUA că inițial nu a crezut rapoartele despre scufundare, fiind convins că „Titanicul era imposibil de scufundat”.
Această idee a fost alimentată de articole din ziare, reviste și materiale publicitare ale companiei maritime. Relatările subliniau designul avansat al pachebotului și caracteristicile sale tehnologice de siguranță.
Printre acestea se numărau cele 16 compartimente din interiorul carenei, dotate cu uși care puteau fi închise printr-un simplu comutator. Se credea că această inovație ar fi permis navei să rămână pe linia de plutire chiar și în cazul unor avarii grave.
Deși nu este corect să afirmăm că nimeni nu credea că Titanicul putea fi scufundat, este posibil ca, înainte de tragedie, oamenii să nu fi fost preocupați de acest aspect. Adevăratul punct de atracție al Titanicului era grandoarea și luxul său și nu siguranța.
Cele mai multe articole și reclame despre Titanic puneau accentul pe dimensiunile impresionante și confortul oferit, mai degrabă decât pe detaliile tehnice ale designului. Pasagerii bogați care s-au îmbarcat pe navă au fost atrași de prestigiul și opulența sa.
Abia după scufundare, termenul de „nescufundabil” a devenit cu adevărat proeminent, probabil din dorința de a accentua dramatismul tragediei. Astfel, chiar dacă Titanicul fusese prezentat drept „nescufundabil” înainte de călătoria sa fatidică, ironia scufundării sale tragice a transformat această afirmație într-un simbol al dezastrului.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: