Ching Shih a fost o femeie cu o poveste de viaţă impresionantă, care a trăit între anii 1775-1844, fiind considerată drept cel mai periculos pirat al tuturor timpurilor.
Născută într-o familie săracă, Ching Shih a descoperit încă de la o vârstă fragedă că viaţa era o luptă disperată pentru supravieţuire.
Fiind foarte frumoasă, cu părul ondulat şi cu un trup atrăgător, tânăra a început să lucreze ca prostituată într-un bordel plutitor din Canton (astăzi denumit Guangzhou), China. Câştiga puţin, iar tot ce-i rămânea erau câţiva bănuţi, asta după ce îi oferea partea proprietarului bordelului.
Trăind înconjurată de pescarii amărâţi, care încercau şi ei să-şi câştige traiul, se uita cu jale la navele străine care înaintau în larg, care erau încărcate cu o mare varietate de mărfuri destinate negustorilor chinezi bogaţi.
Ching Shih privea şi aştepta, visând la o lume în care ar putea să se bucure şi ea de aceste bogăţii. Spera că într-o zi cineva o va lua de acolo şi îi va schimba viaţa.[sursa]
Întâlnirea cu Zheng Yi
Dacă în Europa piraţii erau priviţi ca nişte simpli tâlhari, care mai jefuiau câte o navă, lucrurile stăteau cu totul altfel în ţările asiatice. Acolo piraţii aveau o putere uriaşă, în special datorită numărului lor mare.
Zheng Yi era un pirat consacrat, fiind comandantul Flotei Steagului Roşu şi unul dintre cei mai puternici oameni din China acelor vremuri. Dorind să sărbătorească o nouă victorie asupra marinei imperiale chineze, Zheng Yi a decis să marcheze momentul printr-o nouă căsătorie. Astfel, a poruncit să fie aduse 20 dintre cele mai frumoase prostituate răpite de echipajul său. Între acestea, una ieşea în evidenţă. Era Ching Shih.
Fiind convins că şi-a găsit o nouă soţie, Zheng Yi a început să dezlege frânghiile cu care era legată femeia. Ching Shih a sărit la marele pirat exact ca o felină, scuipându-l şi zgâriindu-l pe faţă.
Atunci când unul dintre oamenii săi s-a repezit să o oprească, Zheng Yi a ridicat mâna. Firea ei atât de aprigă o făcea şi mai atrăgătoare în ochii lui. Ching Shih era ambiţioasă şi nu s-a lăsat impresionată de darurile scumpe şi veşmintele noi oferite de Zheng Yi.
Nu accepta să se căsătorească cu el decât dacă deveneau parteneri egali la comanda Flotei Steagului Roşu. Spre surpridnerea tuturor, Zheng Yi a acceptat, iar cei doi s-au căsătorit. Ching Shih și-a început astfel viața de pirat pe Marea Chinei de Sud și nu numai.
De la prostituată, la cel mai periculos pirat
Ching Shih s-a simţit extrem de bine în noua sa poziţie. A prins gust pentru viaţa la bordul navelor, ca şi cum se născuse pentru asta. A câştigat respectul piraţilor, iar calităţile sale de lider îl speriau chiar şi pe Zheng Yi. Zheng Yi l-a adoptat pe fiul unui pescar sărac, care avea 15 ani, pe nume Chang Poa.
Între timp, Zheng Yi l-a făcut pe băiat amantul său, iar Ching Shih a acceptat acest lucru, fiind concentrată doar pe comanda flotei sale. Anul 1804 a reprezentat apogeul cuplului. Au format o confederaţie de nave, semnând un acord cu şapte piraţi importanţi.
Confederaţia a terorizat navele care intrau şi ieşeau din porturile Chinei vreme de trei ani, acest lucru reprezentând o problemă serioasă pentru marina imperială chineză.
În anul 1807, un taifun l-a surprins pe Zheng Yi la bordul unei nave care a fost înghiţită de ape. Ching Shih a rămas la conducerea unei flote de peste 1000 de corăbii şi circa 80.000 de piraţi.
Regina piraţilor
Ching Shih nu era doar un comandant militar de excepţie, ci şi un bun administrator şi o femeie de afaceri extrem de meticuloasă. Atât de mare devenise flota chinezoaicei şi atât de puternice erau loviturile sale încât aceasta şi-a permis să perceapă taxe în locul împăratului în multe dintre oraşele şi satele de coastă.
Nici chiar flota imperială nu putea face faţă unei asemenea armate a piraţilor. Singura soluţie a fost aceea de a încheia un pact cu aceştia, de a le permite să-şi păstreze prada adunată de-a lungul anilor şi de a-i lăsa să scape nepedesiţi, în ciuda tuturor crimelor comise.
Nu era un lucru uşor să coordonezi asemenea forţe, fapt pentru care Ching Shih l-a numit locotenent pe fiul său adoptiv, Chang Poa, cu care a început şi o relaţie pasională.
Împreună au reuşit să conducă uriaşa flotă, găsind mereu rute comerciale profitabile. În afară de Imperiul Chinez, Ching Shih „a reuşit” să intre în conflict inclusiv cu Imperiile Britanic și Portughez, fiind o figură renumită la nivel mondial.
A reuşit să evite multe lupte sângeroase implementând un serviciu de escortă pentru navele negustorilor, contra unui tarif prestabilit. Aceştia din urmă acceptau să plătească taxa de protecţie, scutindu-i astfel de atacurile piraţilor. Acesta s-a dovedit a fi un compromis profitabil pentru ambele tabere.
Sfârşitul domniei
Stârnind furia multor oficiali, s-a pus la cale un plan de a o înlătura de la putere pe temuta conducătoare a piraţilor. Ching Shih a fost atacată în data de 19 noiembrie 1809, în timp ce se afla pe insula Lantau, situată la circa 10 km de Hong Kong.
Flota lui Ching Shih a fost înconjurată, iar soarta părea că-i este pecetluită. Torţele aprinse zburau către navele sale, însă şi de această dată norocul a fost de partea ei. Vântul şi-a schimbat direcţia, iar multe dintre navele atacatorilor au fost cuprinse de flăcări pornite de la propriile torţe.
Ching Shih a scăpat cu viaţă, însă Confederaţia a fost distrusă din interior. Unul dintre comandanţii semnatari ai acordului era invidios pe puterea lui Ching Shih, iar acest lucru a stârnit lupte între forţele piraţilor.
Având o minte ageră, Ching Shih a găsit rapid soluţii alternative. Şi-a folost toate relaţiile, reuşind să negocieze cu autorităţile o predare a piraţilor. Şi-a investit banii într-o casă de jocuri de noroc, un bordel şi a dezvoltat în secret o reţea de contrabandişti.
Firea sa ambiţioasă a făcut-o să scape sărăcie şi să devină cel mai periculos pirat pe care lumea l-a cunoscut, deşi soarta nu părea să-i ofere prea multe la început.
Ching Shih a trăit până în anul 1844, după o viaţă ce pare a fi ruptă din filme.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: