Cine a creat Statuia Libertăţii? Probabil că puţini oameni răspund cu numele lui Frédéric Auguste Bartholdi. Acesta este un caz în care opera este mai cunoscută decât artistul. Bartholdi a fost un renumit sculptor și pictor francez, cunoscut în special pentru capodopera sa – Statuia Libertății, oferită de francezi americanilor ca simbol al prieteniei între cele două națiuni și pentru a marca centenarul Independenței Americii.

Născut la 2 august 1834, în orașul francez Colmar, într-o familie prosperă, Bartholdi și-a petrecut mare parte din viață la Paris, în casa de pe Rue des Marchands. Această locație este astăzi Muzeul Bartholdi, un loc care păstrează moștenirea artistului.

Încă din copilărie, Bartholdi a arătat un talent excepțional pentru artă. La doar nouă ani, s-a înscris la Liceul Louis-le-Grand, unde a studiat arta, iar mai târziu a urmat cursuri de arhitectură, desen, pictură și sculptură sub îndrumarea celor mai mari artiști ai vremii.[sursa]

Cine a creat Statuia Libertăţii Frédéric Auguste Bartholdi
Frédéric Auguste Bartholdi

Prima mare comandă a lui Frédéric Auguste Bartholdi

Primul proiect major al lui Bartholdi a venit la vârsta de doar 20 de ani, în anul 1854, când i s-a încredințat realizarea unui monument dedicat generalului Jean Rapp. Un an mai târziu, această lucrare a fost inaugurată la Expoziția Universală de la Paris și amplasată temporar pe Champs-Élysées, înainte de a fi mutată definitiv în orașul natal al artistului, Colmar. Deși monumentul a fost distrus în anul 1940 de naziști, acesta a fost ulterior restaurat și redat comunității.

În anul 1855, Bartholdi, atras de Orient și cultura acestuia, a întreprins o călătorie revelatoare în Egipt, alături de prietenul său, pictorul Jean-Léon Gérôme. Călătoria, care a continuat singur prin Yemen și Etiopia, a fost una transformatoare, lăsând o amprentă profundă asupra operei sale. În timpul expediției, Bartholdi a realizat numeroase schițe ale monumentelor colosale întâlnite, inspirație care va influența o mare parte din creația sa ulterioară.

• CITEŞTE ŞI:  De ce au început albinele să producă miere albastră

În această perioadă, Bartholdi a conceput pentru prima dată ideea unei statui uriașe, reprezentând o femeie egipteană ținând o torță, destinată Canalului Suez. Deși proiectul nu s-a materializat din cauza costurilor, conceptul a fost adaptat ulterior pentru Statuia Libertății.

Pe lângă Statuia Libertății, Bartholdi a creat numeroase monumente în Franța. Printre cele mai apreciate lucrări se numără statuia generalului Arrighi de Casanova din Corte (1868), statuia lui Diderot din Langres (1884) și impunătorul Leu din Belfort (1880), o sculptură din gresie roșie care domină orașul Belfort. Aceasta din urmă este considerată una dintre cele mai reușite opere ale sale, inspirată de înfrângerea Franței în Războiul franco-prusac din anii 1870-71.

Statuia Libertății – opera vieții lui Frédéric Auguste Bartholdi

Apogeul carierei sale a fost, fără îndoială, crearea Statuii Libertății. Ideea a prins contur în anul 1871, iar cu ajutorul celebrului inginer Gustave Eiffel, Bartholdi și o echipă de peste 300 de oameni au ridicat o statuie înaltă de 33 de metri, cunoscută sub numele de Lady Liberty.

Structura a fost finalizată la Paris, iar capul statuii a fost expus în cadrul unei expoziții pariziene din anul 1878. După ce a fost asamblată și transportată în Statele Unite, Statuia Libertății a fost amplasată pe Insula Libertății.

Pe 28 octombrie 1886, într-o zi ploioasă, Miss Liberty a fost inaugurată oficial în prezența autorităților din New York și a Uniunii Franco-Americane, marcând momentul apoteotic al carierei lui Bartholdi. Sculptorul a fost profund implicat și în strângerea fondurilor necesare, expunând fragmente ale statuii în Philadelphia, New York și Paris, în timp ce vindea miniaturi și organiza expoziții.

La inaugurare, Bartholdi a declarat emoționat: „Visul meu a fost realizat. Tot ce pot spune este că sunt extrem de încântat. Acest monument va dăinui veșnic, chiar și atunci când noi vom fi trecut dincolo”.

Publicitate

Moștenirea lui Bartholdi

De-a lungul vieții sale, Bartholdi a realizat 35 de statui, printre care se numără și celebra sculptură a lui Vercingetorix din Clermont-Ferrand și Leul din Belfort. Moștenirea sa artistică, influențată de marile sale expediții și de dragostea pentru sculpturile monumentale, este astăzi venerată în întreaga lume.

• CITEŞTE ŞI:  Litovoi, voievodul care a încercat să creeze primul stat românesc la sud de Carpaţi

Bartholdi a fost căsătorit cu Jeanne-Émilie Baheux, cu care a avut o fiică, Martha Delphine. Artistul a murit la vârsta de 70 de ani, la Paris, la 4 octombrie 1904, în urma unei lungi suferințe cauzate de tuberculoză.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: