Având în vedere vârsta și dimensiunea Căii Lactee, ar trebui să existe civilizații inteligente răspândite peste tot. Însă, unde sunt acestea? Un nou studiu sugerează că civilizațiile extraterestre ar putea fi atât de avansate încât să nu poată fi detectate cu tehnologia noastră actuală.

Dacă extratereștrii ar observa Pământul, ar putea detecta reflexia luminii solare de pe panourile noastre solare. Inspirându-se din această posibilitate, cercetătorii din SUA au inversat perspectiva: ar putea panourile solare extraterestre să fie detectate de la distanțe mari?

Simulând o exoplanetă asemănătoare Pământului, cu diferite grade de acoperire solară, cercetătorii au verificat dacă un telescop avansat ar putea detecta aceste structuri de la 30 de ani-lumină. Rezultatele au arătat că telescopul ar putea detecta panourile solare, dar cu anumite limite. Aproximativ 23% din suprafața planetei ar trebui să fie acoperită cu panouri solare pentru ca această metodă să fie eficientă, iar telescopul ar avea nevoie de sute de ore de observație pentru a extrage semnalul din zgomotul de fond.[sursa]

Civilizațiile extraterestre prea avansate pentru a putea fi detectate
Civilizațiile extraterestre ar putea fi prea avansate pentru a putea fi detectate

Civilizațiile extraterestre ar putea fi prea avansate pentru a putea fi detectate

Aceste descoperiri sugerează că detectarea civilizațiilor extrem de avansate ar putea fi la fel de dificilă precum găsirea celor care nu au atins încă un nivel tehnologic înalt.

În loc să aștepte ca extratereștrii să aterizeze pe peluza Casei Albe, cum vedem în filmele de ficțiune, astronomii caută proactiv semne de viață în cosmos. Acestea pot include biosemnături, cum ar fi prezența metanului în atmosfera unei planete, sau tehnosemnături, precum transmisiile radio.

• CITEŞTE ŞI:  De ce atomii nu se opresc niciodată din mişcare

Studiul recent a ales panourile solare ca posibilă semnătură tehnologică, deoarece cercetări anterioare au arătat că acestea reflectă puternic lumina ultravioletă, mai mult decât alte lungimi de undă. Această proprietate le-ar oferi oamenilor de știință un marker clar de căutat, iar energia solară este o sursă logică de energie pentru o civilizație avansată, având în vedere că siliciul și lumina stelară sunt comune în Univers.

Cu toate acestea, echipa de cercetare a constatat că energia solară este atât de eficientă încât ar putea să nu fie o semnătură tehnologică detectabilă ușor. Calculând necesarul de panouri solare pentru a acoperi nevoile energetice ale Pământului în anul 2022, cercetătorii au descoperit că doar 2,4% din suprafața planetei ar fi suficientă, chiar dacă energia solară ar deveni singura sursă de energie.[sursa]

Chiar și cu o populație de 10 miliarde de oameni – estimată a fi atinsă în jurul anului 2080, conform Organizației Națiunilor Unite – necesarul de teren ar fi de doar 3%. O populație de 30 de miliarde de oameni, cu un standard ridicat de viață, ar necesita mai puțin de 9% din suprafață. Prin urmare, dedicarea a 23% din teren panourilor solare ar fi improbabilă, concluzionează echipa de cercetători, ceea ce face dificilă identificarea civilizațiilor extraterestre prin această metodă.

Aceste rezultate au implicații profunde pentru paradoxul Fermi, care evidențiază discrepanța dintre probabilitatea existenței vieții extraterestre și lipsa dovezilor directe. Calea Lactee este atât de vastă și veche încât, statistic vorbind, ar trebui să existe numeroase civilizații inteligente care au colonizat fie propriile sisteme stelare, fie pe cele învecinate, și câteva care s-au extins în întreaga galaxie.

• CITEŞTE ŞI:  Un nou microcontinent a fost descoperit între Groenlanda și Canada

Printre explicațiile posibile pentru această tăcere cosmică se numără ipoteza că Pământul se află într-o zonă „liniștită” a galaxiei, că nu am explorat destul de mult sau că nu deținem tehnologia adecvată. Ar putea exista, de asemenea, posibilitatea ca civilizațiile avansate să ne evite intenționat. Iar cea mai înfricoșătoare ipoteză este că am putea fi singuri în Univers.

Noul studiu adaugă însă o altă perspectivă. Potrivit lui Ravi Kopparapu, autor principal al studiului și cercetător planetar la Centrul Goddard de Zboruri Spațiale al NASA, „Este posibil ca civilizațiile avansate să nu fie motivate să se extindă în întreaga galaxie, deoarece pot atinge un echilibru sustenabil în ceea ce privește populația și consumul de energie, chiar și la un standard de viață foarte ridicat.”

Publicitate

Astfel, civilizațiile ar putea alege să se extindă doar în cadrul propriului sistem stelar sau poate în sistemele stelare apropiate, dar o expansiune la scară galactică ar putea să nu fie o prioritate. Aceasta este o veste proastă pentru teoria preferată a semnăturilor tehnologice, cum ar fi Sfera Dyson – o structură gigantică de panouri solare în jurul unei stele, teoretizată pentru a explica, de exemplu, întunecarea ciudată a Stelei lui Tabby.

„Structurile de captare a energiei stelare la scară largă ar putea deveni redundante odată cu progresele tehnologice. O civilizație capabilă să construiască astfel de mega-structuri ar putea deja să aibă acces la tehnologii avansate, precum fuziunea nucleară sau alte surse eficiente de energie în spațiu.”, a adăugat Vincent Kofman, geochimist la Centrul Goddard al NASA.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: