Nivelurile de cofeină din sânge ar putea influența cantitatea de grăsime corporală, un factor care, la rândul său, poate afecta riscul de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Acesta este rezultatul unui studiu din anul 2023, care a folosit markeri genetici pentru a stabili o legătură mai clară între nivelurile de cofeină, indicele de masă corporală (IMC) și riscul de diabet de tip 2.

Echipa de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea din Bristol și Imperial College London sugerează că băuturile cofeinizate fără calorii ar putea fi explorate ca metodă potențială de reducere a grăsimii corporale.[sursa]

Cofeina din sânge
Cofeina din sânge poate influența grăsimea corporală și riscul de diabet

Cofeina din sânge poate influența grăsimea corporală și riscul de diabet

„Concentrațiile plasmatice mai mari de cofeină, prezise genetic, au fost asociate cu un IMC mai scăzut și o masă totală de grăsime corporală redusă”, au scris cercetătorii în lucrarea publicată în martie 2023. De asemenea, aceștia au constatat că nivelurile ridicate de cofeină prezise genetic au fost asociate cu un risc mai mic de diabet de tip 2, iar aproximativ jumătate din acest efect se datorează reducerii IMC.[studiu]

Studiul a analizat date de la aproape 10.000 de persoane din baze de date genetice, concentrându-se pe variații ale anumitor gene, cum ar fi CYP1A2 și AHR, care influențează viteza de metabolizare a cofeinei. Persoanele cu aceste variații genetice descompun cofeina mai lent, menținând-o mai mult timp în sânge, dar tind să consume mai puțină cofeină în general.

Cercetătorii au folosit o metodă denumită randomizarea mendeliană pentru a determina relațiile cauzale între variațiile genetice, diabetul, masa corporală și stilul de viață. Deși au găsit o corelație între nivelurile de cofeină din sânge, IMC și riscul de diabet de tip 2, nu au descoperit nicio legătură semnificativă cu bolile cardiovasculare, precum fibrilația atrială, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Omul care susţine că a supravieţuit 80 de ani fără apă şi mâncare a murit

Studiile anterioare au sugerat că un consum moderat de cofeină ar putea îmbunătăți sănătatea inimii și reduce IMC-ul. Acest nou studiu aduce mai multe informații despre modul în care cofeina influențează organismul. Totuși, este important de reținut că efectele cofeinei nu sunt întotdeauna pozitive, așa că trebuie avută grijă în evaluarea beneficiilor consumului de cofeină. Studiul de față reprezintă un pas important în înțelegerea cantității optime de cofeină.

„Studiile mici și pe termen scurt au demonstrat că aportul de cofeină duce la scăderea greutății și a masei grase, însă efectele pe termen lung rămân necunoscute”, au explicat cercetătorii.

Aceștia cred că relația observată ar putea fi explicată prin faptul că cofeina crește termogeneza (producția de căldură) și oxidarea grăsimilor (transformarea grăsimilor în energie), ambele jucând un rol esențial în metabolism. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma cauzalitatea, având în vedere că randomizarea mendeliană, deși valoroasă, nu este infailibilă, și există factori neexplorați care ar putea influența rezultatele.

„Având în vedere consumul larg de cofeină la nivel global, chiar și efectele metabolice mici ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății publice”, au concluzionat cercetătorii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate