Dacă petreceți suficient de mult timp pe internet, veți da probabil peste o postare care vă informează că viteza luminii este de 299.792.458 de metri pe secundă, iar latitudinea Marii Piramide din Giza este de 29,9792458°N, înainte de a vă invita să evaluați dacă este o coincidență stranie sau un loc poziţionat strategic pentru a lua legătura cu fiinţe superioare dintr-o altă dimensiune.

Dar este adevărat acest lucru? Şi, dacă da, este o coincidență? Evident, adepţii teoriilor conspiraţioniste susţin că nu este o coincidenţă.

Viteza luminii şi latitudinea Marii Piramide din Giza

Cu toate acestea, răspunsul la prima întrebare este da. Lumina se deplasează cu o viteză de 299.792.458 de metri pe secundă în vid, viteza limită absolută a Universului. Totodată, latitudinea Marii Piramide din Giza este, într-adevăr, 29,9792458°N. Dar la fel sunt o mulțime de alte locuri la aceeași latitudine.

În ceea ce privește dacă este o coincidență sau nu, răspunsul este, de asemenea, da.[sursa]

latitudinea Marii Piramide viteza luminii
Latitudinea Marii Piramide este aceeaşi cu viteza luminii

Pentru început, vechii egipteni – chiar dacă și-au dat seama de viteza luminii cu secole înainte de măsurarea acesteia de către astronomul danez Ole Roemer în anul 1676 d.Hr. și, din anumite motive, au ales să păstreze tăcerea în legătură cu acest lucru – nu lucrau în metri, în primul rând pentru că metrii nu au fost definiți până în anul 1791 d.Hr.

După cum subliniază şi site-ul Snopes, egiptenii antici foloseau coți pentru a măsura distanţele, viteza luminii exprimată astfel fiind de aproximativ 571.033.253 de coți pe secundă. Dacă ar fi avut meme-uri, poate că al lor ar fi vorbit despre un obiect oarecare din vestul Rusiei, la 57,1033253 latitudine, sub titlul „COINCIDENȚĂ??!”.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Fuga lui Albert Einstein: cum s-a ascuns fizicianul de asasini într-o cabană din Marea Britanie

Oricât de impresionanți ar fi fost, egiptenii antici nu măsurau viteza luminii și nici nu navigau folosind linii globale de longitudine și latitudine. Iar dacă ar fi făcut asta, probabil că ar fi existat ceva mai multe dovezi decât poziționarea Marii Piramide din Giza la o latitudine care corespunde liniei de latitudine atunci când este exprimată într-un sistem de măsurare aflat la secole distanță de la invenție.

Aşadar, nu este decât o coincidență (ușor plăcută).

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: