Timp de decenii, coliziunea dintre Calea Lactee şi Andromeda a fost considerată ca fiind sigură. Astronomii au prezis că, în aproximativ 4,5 miliarde de ani, galaxia noastră va fuziona cu galaxia Andromeda într-o coliziune masivă care va remodela dramatic vecinătatea noastră cosmică imediată. Dar dacă această întâlnire fatală nu este inevitabilă și fiecare galaxie va rămâne intactă?
Cercetările anterioare sugerau că viitoarea coliziune dintre cele două galaxii este inevitabilă. Totuși, un nou studiu susține că există o șansă de 50% ca Calea Lactee să evite la limită Andromeda. Studiul, disponibil pe serverul de preprinturi arXiv, pune la îndoială certitudinea unei coliziuni galactice, după cum sugerează chiar titlul său: „Apocalipsa când?”. În prezent, lucrarea este supusă evaluării colegiale (peer-review).[sursa]
Timp de mai bine de un secol, oamenii de știință au observat galaxia Andromeda, situată la 2,5 milioane de ani-lumină distanță, apropiindu-se încet de Calea Lactee, într-o coliziune frontală prezisă. Potrivit NASA, „Universul se extinde și accelerează, iar coliziunile dintre galaxiile aflate în imediata apropiere una de cealaltă încă au loc, deoarece acestea sunt legate de gravitația materiei întunecate care le înconjoară.”[sursa]
Coliziunea dintre Calea Lactee și Andromeda nu este inevitabilă până la urmă
În anul 2021, telescopul Hubble al NASA a capturat imagini ale stelelor din Andromeda, pe care oamenii de știință le-au analizat pentru a stabili că galaxia se îndreaptă spre Calea Lactee cu o viteză de 400.000 km/h. Astfel, oamenii de știință au susținut că pot prezice cu certitudine o coliziune frontală în aproximativ 4 miliarde de ani. La acel moment, simulările computerizate sugerau că ar fi nevoie de încă două miliarde de ani pentru ca cele două galaxii să fuzioneze complet într-o singură galaxie eliptică, iar sistemul nostru solar să fie aruncat într-o regiune complet nouă în raport cu nucleul galactic.[sursa]
Cercetătorii din spatele noului studiu, al cărui coautor este Till Sawala, astrofizician la Universitatea din Helsinki, au folosit observațiile recente ale telescoapelor Gaia și Hubble pentru a analiza mișcarea și masa celor mai mari galaxii din Grupul Local: Andromeda (cea mai mare), Calea Lactee, Triangulum și Marele Nor Magellanic. Echipa a introdus apoi aceste date într-o simulare care a prezis evoluția galaxiilor în următorii 10 miliarde de ani.
Prin intermediul simulărilor, echipa a constatat că Calea Lactee și Andromeda au fuzionat doar în puțin mai mult de jumătate dintre scenarii. „Așa cum stau lucrurile, proclamațiile privind dispariția iminentă a galaxiei noastre par mult exagerate.”, au scris cercetătorii în studiu.
Studiul sugerează, de asemenea, că viitoarele date de la Gaia vor rafina și mai mult măsurătorile privind mișcarea și masa galaxiilor din Grupul Local, și că este nevoie de mai multă cercetare înainte ca soarta vecinătății noastre galactice să poată fi cu adevărat determinată.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: