Contrar a ceea ce suntem învăţaţi, banii aduc fericirea şi nu există o limită superioară care să oprească acest lucru, după cum arată un nou studiu.

De la viața lui Buddha la învăţăturile creştine și chiar și până la Aladdin, ideea că banii nu pot cumpăra fericirea este prezentă în majoritatea culturilor umane. Cu toate acestea, la fel ca multe alte noțiuni considerate „bun simț”, această idee pare să fie complet greșită – cel puțin conform unui nou studiu realizat de Matthew Killingsworth, cercetător specializat în fericire.

Banii aduc fericirea şi nu există o limită superioară pe care să o atingem

„Există un punct dincolo de care mai mulți bani nu mai sunt asociați cu o fericire mai mare? În cercetări recente, am constatat că fericirea a crescut constant până la venituri de sute de mii de dolari pe an. Dar ce se întâmplă după acest prag – fericirea se stabilizează, scade sau continuă să crească?”, se întreabă Killingsworth, cercetător principal la Wharton School, Universitatea Pennsylvania, în lucrarea sa (autopublicată și nerevizuită colegial).[sursa]

banii aduc fericirea
Banii aduc fericirea, arată un studiu

Așadar, să fim clari: știm că, în ciuda a ceea ce spun unii oameni bogați, banii chiar pot cumpăra fericirea. Dacă trăiești în sărăcie, ai de trei ori mai multe șanse să suferi de depresie sau anxietate; pe de altă parte, un câștig financiar neașteptat îți va îmbunătăți semnificativ starea de bine pe termen scurt. Un venit stabil este premiul cel mare din punct de vedere psihologic: cercetările demonstrează în mod repetat că un venit anual mai mare se corelează puternic cu fericirea și bunăstarea generală.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  17 poze greu de explicat, care îţi vor pune mintea la treabă

Totuși, probabil ați auzit că există o limită în care banii suplimentari nu mai contribuie la creșterea fericirii. Desigur, a putea plăti chiria și cumpăra alimente poate constitui o mare parte a fericirii tale, dar odată ce ai atins un anumit nivel de confort, mai mulți bani nu vor schimba prea multe. Corect?

Nu și conform cercetărilor lui Killingsworth. Comparând datele a trei grupuri – unul cu peste 33.000 de persoane care câștigă cel puțin 10.000 de dolari anual și celelalte două care au studiat în special persoane extrem de bogate, cu averi nete de milioane de dolari – Killingsworth a ajuns la o concluzie nefericită, dar nu surprinzătoare: da, Elon Musk este probabil mai fericit decât tine. Și cu mult mai mult.

Persoanele bogate sunt „substanțial și semnificativ mai fericite decât cele care câștigă peste 500.000 de dolari pe an”, scrie Killingsworth. „În plus, diferența dintre participanții bogați și cei cu venituri medii a fost de aproape trei ori mai mare decât diferența dintre participanții cu venituri medii și cei cu venituri mici, contrar ideii că persoanele cu venituri medii sunt aproape de vârful curbei fericirii în funcție de bani.”, a adăugat acesta.

„În cele din urmă, dimensiunea absolută a diferenței de fericire între cei mai bogați și cei mai săraci a fost considerabilă. Rezultatele sugerează că asocierea pozitivă dintre bani și fericire continuă mult mai sus pe scara economică, iar magnitudinea diferențelor poate fi substanțială.”, a continuat acesta.

99% din populaţie

Deși această veste poate părea deprimantă pentru 99% din populație, Killingsworth interpretează rezultatele într-o manieră mai optimistă.

„Dacă fericirea s-ar stabiliza complet la un nivel modest de bogăție sau venit, s-ar putea spune că acest lucru ar simplifica viața: fiecare persoană ar trebui doar să obțină «suficient» și apoi să își poată îndrepta atenția către alte lucruri în afară de bani.”, a scris acesta.

• CITEŞTE ŞI:  Câte state are SUA şi care sunt acestea? Lista completă a statelor americane şi a capitalelor acestora

Dar dacă lucrurile ar sta așa, subliniază Killingsworth, ar însemna că unul dintre două lucruri nu funcționează: fie oamenii, chiar și la cele mai înalte niveluri de bogăție, nu reușesc să identifice ce îi face fericiți – fie acele lucruri nu există deloc.

Publicitate

Prin urmare, ar trebui să simțim un fel de ușurare aflând că cei mai bogați decât noi sunt, de asemenea, mult mai fericiți. Dar ce anume explică această corelație între bogăție și bunăstare?

Ei bine, răspunsul nu este tocmai simplu. Cheia nu este doar faptul că oamenii mai bogați pot cumpăra mai multe bunuri materiale, spune Killingsworth, ci mai degrabă sentimentul de siguranță pe care îl conferă un rezervor financiar mai mare.

„Un sentiment mai mare de control asupra vieții poate explica aproximativ 75% din asocierea dintre bani și fericire. Deci, cred că o mare parte din ceea ce se întâmplă este că, atunci când oamenii au mai mulți bani, au mai mult control asupra vieții lor. Mai multă libertate de a trăi viața pe care și-o doresc.”, a declarat Killingsworth pentru The Guardian.[sursa]

Pentru a fi corect, Killingsworth nu sugerează că doar banii sunt cheia fericirii – sau că ar trebui să fie. „Ironia face ca parte din motivul pentru care sunt atât de interesat de fericire să fie tocmai faptul că banii – pe care deja suntem destul de motivați să îi urmărim – reprezintă doar o mică parte din ecuația generală a fericirii. O parte din motivul pentru care studiez fericirea este să ne extindem orizonturile dincolo de lucruri precum banii.”, a mai spus cercetătorul.