Clima deşertică i-a făcut pe aceşti oameni să dezvolte oraşul de sub pământ.

Cei peste 3.000 de locuitori ai oraşului Coober Pedy şi-au construit locuinţe, magazine, şcoli, biserici, muzee, hoteluri şi chiar galerii de artă subterane.[1]

La suprafaţă, este un peisaj arid, selenar. Nimeni nu ar bănui că sub munţii de pământ nisipos se află oraşul Coober Pedy, capitala mondială a opalului.

În inima Australiei, la 850 de kilometri nord de Adelaide, este situată această unică aşezare urbană subterană din lume.

Locuitorii, numiţi “dougouts”, care provin din 45 de ţări şi în proporţie de 60% sunt veniţi din sudul şi estul Europei, trăiesc în acest oraş de sub pământ, din cauza climei insuportabile.

Ziua, temperaturile pot ajunge la 50 de grade la umbră, iar nopţile sunt foarte friguroase. Sub pământ se păstrează temperatura constantă de 24 de grade. Apa este pompată dintr-un izvor subteran aflat la 24 de kilometri de oraş.

cobber pedy orasul de sub

Locuitorii, care lucrează în minele de opal situate de jur împrejurul oraşului, şi-au asigurat tot confortul sub pământ.

Locuinţele au 3 dormitoare, living, bucătărie şi baie.

Restaurantele şi barurile sunt elegante, magazinele bine aprovizionate, s-au amenajat muzee, galerii de artă şi hoteluri pentru vizitatori, în bisericile subterane se fac slujbe ca în oricare aşezare urbană.

Există şi un teren de golf sub pământ, singurul din lume fără iarbă. Oraşul a fost construit prin lărgirea fostelor galerii miniere săpate în zonă începând cu anul 1913.

În Coober Pedy se extrage 80% din producţia mondială de opal.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Un băiat s-a lăsat muşcat de o văduvă neagră pentru a deveni Spider-Man

[quads id=4]

Turismul este în plină dezvoltare

Existenţa acestui loc s-a răspândit destul de rapid la nivel mondial. Curiozitatea oamenilor când vine vorba de noi moduri de a trăi poate fi satisfăcută doar văzând aceste moduri de viaţă cu ochii lor.

Şansa de a dormi subteran este una dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să meargă în Coober Pedy, unde pot locui în camere reci, întunecate şi spaţioase.

Concepute în aşa fel încât interioarele reflectă culorile roşiatice ale rocilor, acomodarea în oraşul subteran Coober Pedy nu dezamăgeşte niciodată.

Casele au dulapuri, zone de depozitare, dormitoare, bucătarii fantastice, poţi să joci golf noaptea cu bile fosforescente, pe un teren fără iarbă, şi bisericile subterane sunt o altă atracţie incredibilă.

Privit din exterior, oraşul Coober Pedy arată ca o vastă întindere de pământ, întreruptă de hornuri şi aerisiri care parcă ar ieşi de nicăieri.

Întreaga populaţie a oraşului este de aproximativ 3000 de oameni, care locuiesc într-o serie de tuneluri complicate.

cobber pedy orasul de sub

Coober Pedy – oraşul de sub pământ

cobber pedy orasul de sub
cobber pedy orasul de sub

[quads id=5]

cobber pedy orasul de sub
cobber pedy orasul de sub
cobber pedy orasul de sub

Coober Pedy – oraşul de sub pământ

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.