Un „fapt” amuzant circulă de mult timp: aparent, corpul uman se regenerează complet la fiecare șapte ani. Problema? Nu este adevărat. Așadar, ce se întâmplă de fapt?
Pentru început, este important să înțelegem originea acestui mit. Este posibil ca el să fi luat amploare după publicarea unui studiu din anul 2005, care folosea o metodă inovatoare (la acea vreme) pentru datarea celulelor umane. Unul dintre autorii lucrării a estimat că, luând în considerare toate celulele corpului, durata medie de viață celulară ar putea fi de aproximativ șapte până la zece ani.[studiu]
Dacă organismul uman ar fi alcătuit dintr-un singur tip de celulă, atunci poate ar exista un sâmbure de adevăr în această idee populară greșită. Într-un astfel de scenariu, toate celulele s-ar înlocui simultan la fiecare șapte ani, ca un mecanism perfect sincronizat.[sursa]
Corpul uman se regenerează la fiecare 7 ani?
Cum era de așteptat, realitatea este mult mai complexă. Corpul nostru este format dintr-o gamă variată de tipuri de celule, fiecare cu funcții, ritmuri de regenerare și durate de viață diferite. Organele noastre sunt structuri complexe, iar celulele care le alcătuiesc se înlocuiesc în ritmuri diferite.
Să luăm exemplul celulelor care alcătuiesc stratul superior al mucoasei stomacului, numite celule mucoase de suprafață sau celule foveolare. Rolul lor este să producă mucus protector, care apără pereții stomacului de acidul gastric coroziv. Având o funcție critică, aceste celule au o rată de regenerare rapidă, fiind înlocuite la aproximativ 10 zile.
Așadar, ideea că toate celulele corpului se reînnoiesc complet la un interval fix de șapte ani este doar un mit simplificat, care ignoră complexitatea regenerării celulare.
Cât de des se reînnoiesc celulele corpului uman?
Celulele epiteliale gastrointestinale, care căptușesc întregul tract digestiv, nu doar stomacul, reprezintă aproximativ 12% din reînnoirea celulară zilnică a organismului uman. Este un procent semnificativ, având în vedere că, în fiecare zi, corpul înlocuiește aproximativ 330 de miliarde de celule.
Totuși, cea mai mare parte a acestui schimb celular zilnic este reprezentată de celulele sanguine. Globulele roșii, care au o durată medie de viață de aproximativ 120 de zile, constituie 65% din totalul celulelor înlocuite zilnic. Dacă luăm în considerare toate tipurile de celule sanguine, acestea ajung să reprezinte aproape 90% din regenerarea celulară zilnică.
Pe de altă parte, există și celule care ne însoțesc întreaga viață, cum sunt cele din sistemul nervos central. Acesta este motivul pentru care leziunile cerebrale și ale măduvei spinării sunt atât de grave – neuronii afectați nu se regenerează spontan. În lipsa unor leziuni, însă, aceștia rămân funcționali pe tot parcursul vieții. Mai mult, unii cercetători sugerează că neuronii ar putea supraviețui chiar și după moartea organismului, dacă ar fi transplantați în condiții adecvate.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: