Dacă v-ați întrebat vreodată de ce SUA nu au încercat să aselenizeze din nou, suma de bani cheltuită pentru trimiterea omului pe Lună în cadrul Proiectului Apollo vă poate oferi un răspuns.
Proiectul Apollo a fost lansat în anul 1961 cu scopul de a depăși Uniunea Sovietică printr-o misiune de a ajunge pe Lună.
Așa cum vă puteți imagina, misiunea nu a fost deloc una ușoară, iar NASA a reușit să aducă primii oameni pe Lună abia 8 ani mai târziu, când Neil Armstrong și Buzz Aldrin au intrat în istorie ca primii astronauți care au pășit pe suprafața lunară în cadrul misiunii Apollo 11.
Michael Collins a făcut parte și el din echipaj, pilotând cu succes nava spațială și asigurându-se că toți membrii echipajului s-au întors în siguranță pe Pământ.
Între anii 1969 și 1972 au avut loc încă cinci misiuni de succes pe Lună, dar de atunci, SUA nu a mai trimis oameni pe suprafața lunară.
Motivul principal se reduce la finanțare.
Costurile exorbitante care au fost necesare pentru trimiterea omului pe Lună
Proiectul Apollo a avut multiple componente esențiale, inclusiv construirea și întreținerea navelor spațiale, acoperirea costurilor de lansare și alte cheltuieli precum instalațiile terestre și salariile personalului.
În acest context, nu este surprinzător că proiectul nu a fost ieftin, miliarde de dolari fiind investite de-a lungul anilor.
Conform datelor furnizate recent de The Planetary Society, SUA a cheltuit 25,8 miliarde de dolari pe hardware, facilități și alte cheltuieli asociate direct cu Proiectul Apollo între anii fiscali 1960 și 1973 – mult peste estimările inițiale de 7 miliarde de dolari ale administrației Kennedy.
Această sumă, ajustată pentru inflație în anul 2020, ar echivala cu aproximativ 257 de miliarde de dolari.
Dacă includem și costurile Proiectului Gemini și ale programului lunar robotizat, care au pregătit terenul pentru Apollo, totalul ar ajunge la 280 de miliarde de dolari, luând în considerare inflația.
Pe măsură ce anii treceau, misiunea devenea tot mai costisitoare. De exemplu, în anul 1961, sprijinul și operațiunile misiunii au costat 297.000 de dolari, iar până în anul 1972 această sumă a crescut la 310,3 milioane de dolari, conform unui studiu din anul 2022.[studiu]
Deși Proiectul Apollo a fost încheiat, explorarea spațială continuă.
Stația Spațială Internațională, vizitată de 280 de persoane din 23 de țări, este un pilon esențial în eforturile mondiale de a explora și înțelege mai bine spațiul.
Funcționarea stației costă NASA aproximativ 3 miliarde de dolari pe an. Deși această sumă este semnificativă, ea este mult mai mică decât costurile suportate de NASA în timpul Proiectului Apollo.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: