Un proiect de restaurare la templul Edfu din Egipt a scos la lumină culorile originale ale sculpturilor egiptene.

Un recent proiect de restaurare a templului Edfu din Egipt a reușit să dezvăluie culorile originale ale sculpturilor interioare ale monumentului, oferind o perspectivă nouă asupra acestui important edificiu antic.

Templul Edfu, situat pe malul vestic al Nilului, în Edfu, Egiptul Superior, a fost unul dintre cele mai mari temple construite în perioada Regatului Ptolemeic. Construcția sa a început sub domnia lui Ptolemeu al III-lea Euergetes (246–222 î.Hr.) și a fost finalizată în 57 î.Hr., în timpul domniei lui Ptolemeu al XII-lea Auletes.

Dedicat zeului Horus, templul este renumit pentru inscripțiile și sculpturile sale detaliate, care oferă egiptologilor informații esențiale despre limbajul, mitologia și practicile religioase din perioada elenistică. Potrivit publicației HeritageDaily, acest monument reprezintă una dintre cele mai valoroase surse de informații pentru cercetarea epocii ptolemeice.[sursa]

culorile originale ale sculpturilor egiptene
Cercetătorii au descoperit cum arătau culorile originale ale sculpturilor egiptene

Un templu din perioada Ptolemeică

După edictul împăratului roman Teodosie I din anul 391 d.Hr., care a interzis cultul păgân în întreg Imperiul Roman, templul Edfu a încetat să mai fie folosit ca loc de cult și a căzut în desuetudine. Unele dintre reliefurile sculptate de pe pereții săi au fost distruse de adepții noii credințe creștine, care au considerat practicile religioase păgâne ca fiind interzise.

Ca parte a unei colaborări între Consiliul Suprem de Arheologie din Egipt și Universitatea din Würzburg, Germania, arheologii au întreprins un amplu proces de restaurare, reușind să readucă la viață multe dintre sculpturile și inscripțiile originale. Restaurarea a scos la lumină culorile picturilor originale, permițând o nouă apreciere a splendorii decorative a templului.

• CITEŞTE ŞI:  În urmă cu 5.000 de ani, ciuma a doborât primii fermieri europeni, arată noile descoperiri

Restaurarea dezvăluie artefacte și culorile originale ale sculpturilor egiptene

Pe lângă restaurarea tavanului și a pereților din sanctuarul sacru al templului, echipa de restauratori a dezvăluit și peisaje colorate, precum și inscripții ale preoților scrise în demotică, o formă cursivă a limbii egiptene antice. S-au descoperit, de asemenea, urme de aur care au fost utilizate pentru decorarea bijuteriilor regale, a insignelor și a reprezentărilor zeilor din panteonul Egiptului Antic.

„Echipa a îndepărtat straturile de murdărie, resturile de păsări, acumulările de pământ și melci, precum și depunerile de săruri, ceea ce a permis dezvăluirea culorilor originale care acopereau toate reliefurile proeminente.”, a declarat Ahmed Abdul Nabi, supervizorul proiectului de restaurare.

culori egiptene
Cercetătorii au identificat culorile în timpul procesului de restaurare

Cel mai mare observator astronomic al Egiptului antic

O misiune recentă, condusă de Consiliul Suprem al Antichităților din Egipt, a dus la descoperirea a ceea ce se crede a fi cel mai vechi și mai mare observator astronomic cunoscut din Egiptul antic, datând din secolul al VI-lea î.e.n.

Descoperirea a fost realizată la Templul Buto, situat în situl arheologic Tell El-Fara’ din guvernoratul Kafr el-Sheikh. Construit din chirpici, observatorul a servit ca un centru important pentru studierea fenomenelor astronomice și urmărirea mișcărilor Soarelui, Lunii și stelelor. Pe lângă acest rol, observatorul a fost esențial în stabilirea datelor pentru ceremonii oficiale și festivaluri religioase, inclusiv încoronările și începutul anului agricol.

„Descoperirea reflectă cunoștințele avansate de astronomie ale egiptenilor antici, inclusiv capacitatea lor de a stabili calendarul solar și de a sincroniza datele religioase și agricole.”, a declarat dr. Mohamed Ismail Khaled, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților, într-un interviu acordat publicaţiei ArcheologyMag.[sursa]

Publicitate
culorile originale ale sculpturilor egiptene
Culorile originale ale sculpturilor egiptene

Utilizarea astronomiei de către egiptenii antici

Stilul arhitectural al observatorului și artefactele descoperite în sit demonstrează modul în care egiptenii antici utilizau astronomia pentru a alinia practicile religioase cu evenimentele cerești.

• CITEŞTE ŞI:  Sfârşitul tragic al celor 4 fiice ale lui Cosimo de' Medici. Necazul care s-a abătut asupra puternicei familii

Observatorul are o structură impunătoare, acoperind o suprafață de aproximativ 850 de metri pătrați. Arheologii au identificat un coridor central în formă de „L”, construit din chirpici, similar cu intrările marilor temple egiptene.

Intrarea este orientată spre Est, astfel încât razele soarelui să pătrundă în interiorul clădirii în momente cheie ale anului, confirmând scopul astronomic al structurii. În acest coridor, echipa arheologică a descoperit și o platformă de piatră decorată cu gravuri reprezentând elemente astronomice, precum răsăritul și apusul soarelui.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: