Dacă sunteţi un maestru bijutier sau sunteți un vânător de comori, este posibil să fiți familiarizat cu termenul „aurul proştilor”. Referindu-se la mineralul pirită, „aurul prostului” este denumit astfel din cauza asemănării sale ciudate cu aurul adevărat. În timp ce aurul este un metal valoros, pirita, geamănul său malefic, este practic lipsit de valoare, ceea ce face ca acele cazuri de identificare greșită să fie potențial foarte costisitoare pentru un om de bună credinţă.

Pirita este un mineral cristalin comun de sulfură de fier care poate fi găsit sub formă de cristale mici în sol și sedimente. Mineralul se formează printr-o reacție între sulfură și fier și poate apărea în culori aurii, argintii, cromate și chiar…curcubeu.

Asemănarea piritei cu aurul, precum și accesibilitatea sa, o fac un înlocuitor de aur de primă mână pentru piese de bijuterii și ornamente mai accesibile. Problema apare, însă, atunci când pirita este cumpărată sau vândută la prețul echivalentului său în aur.[sursa]

aurul proştilor
La prima vedere, în medalion ar părea că se află „aurul proştilor”, iar în imagine aurul adevărat. În realitate, lucrurile stau tocmai invers

Diferența între aurul adevărat și aurul proştilor

Testarea distructivă

Dacă nu vă deranjează integritatea structurală a specimenului dumneavoastră, există o serie de teste distructive care vă pot da o idee destul de bună despre materialul cu care aveți de-a face.

Duritate

Utilizând testul Moh, o scală folosită pentru a identifica o serie de minerale în funcție de materialele care sunt capabile să o zgârie, pirita are un scor de duritate de 6 până la 6,5, în timp ce aurul are un scor de 2,5. Cuprul, de exemplu, cu un scor pe scara Moh de 3, va zgâria aurul, dar nu și pirita.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai scurt război din lume a durat doar 38 de minute

Secţionarea

Secţionarea unui material se referă la capacitatea de a-l tăia cu un obiect ascuțit. Pirita nu poate fi tăiată cu un cuțit, în timp ce porțiuni mici de aur pot fi tăiate.

Ductilitate

Aceasta se referă la ușurința cu care materialul se îndoaie. Sub presiune, aurul este maleabil, ceea ce îl face ușor de îndoit și de îndoit fără să se rupă. Pirita, pe de altă parte, fie nu se va îndoi deloc, fie se va rupe sub presiune.

Testul de linii

Publicitate

Cu ajutorul testului de linii, un specimen este răzuit pe o foaie de porțelan nevopsit, cunoscută sub numele de placă de striație. Culoarea reziduului de praf lăsat pe placă este „dunga” materialului. O dungă galbenă indică aur, în timp ce o dungă neagră, verde sau maro ar fi pirita. Astfel se verifică aurul la casele de amanet.

Testarea nedistructivă

Dacă preferați să vă păstrați intact metalul potențial prețios, se pot efectua teste nedistructive, dar cu o certitudine ceva mai mică.

Culoare

În timp ce cele două materiale arată în mare parte la fel, în ceea ce privește culoarea, atunci când se compară mostrele, pirita va părea ușor mai arămie decât aurul pur. Aurul găsit în natură poate fi aliat cu argint, ceea ce îi conferă o nuanță mai albă.

Formă

Aurul se găsește adesea în corpurile de apă, unde marginile ascuțite sunt netezite de curent. Pirita, însă, tinde să aibă o formă mai angulară. Acest test este oarecum nesigur, deoarece forma materialului va fi foarte diferită în funcție de condițiile în care se găsește.

• CITEŞTE ŞI:  Top 10 cei mai înalţi oameni din lume şi poveştile lor de viaţă

Striații

Cristalele de pirita vor avea linii care traversează suprafața mineralului, în timp ce aurul nu.

Pete

Odată cu expunerea la mediul natural, „aurul proştilor” va prezenta cu ușurință semne de pătare pe suprafața sa, în timp ce aurul adevărat va rămâne strălucitor și nealterat, indiferent de expunerea sa la elemente.

Densitatea specifică

Densitatea specifică a unui obiect este densitatea sa împărțită la densitatea apei. Densitatea specifică a piritei este de aproximativ 5, în timp ce cea a aurului este de 19,3.

Magnetism

Aurul este neferos, ceea ce înseamnă că nu este magnetic. Cu toate acestea, pirita este magnetică, la fel ca și unele aliaje de aur.

Miros

Pentru a adăuga o altă insultă la prejudiciul adus bietei pirite, aceasta miroase și a ouă stricate. Atunci când este frecat cu un obiect abraziv, acest miros ofensiv va fi eliberat de mineral, în timp ce aurul nu va emana niciun miros.

Îți pare puțin rău pentru pirita împuțită? Deși este un substitut mult mai puțin valoros al aurului, este folosită pentru a crea sulfat de fier care se găsește într-o serie de produse de uz zilnic. Sulfatul de fier poate fi găsit în cerneală, în suplimentele nutritive, în tratarea apei și poate fi folosit pentru a stimula fotosinteza plantelor, ceea ce îl face un balsam ideal pentru gazon.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: