Mulți oameni din întreaga lume se confruntă cu sărăcia energetică, ceea ce înseamnă că sunt nevoiți să aloce cel puțin 8% din venitul anual al gospodăriei pentru costurile cu energia. Deși abordarea acestei probleme este complexă, un experiment realizat de cercetătorii de la MIT (SUA) demonstrează că furnizarea unor date mai clare despre consumul energetic, însoțite de îndrumări practice, poate contribui semnificativ la reducerea facturilor la energie.

Experimentul, desfășurat în Amsterdam, a condus la o scădere cu 50% a facturilor la energie pentru gospodării, economii suficiente pentru a scoate trei sferturi dintre acestea din sărăcia energetică.

Cum să economisești 50% din factura la energie

„Proiectul nostru de consiliere energetică a avut o rată de succes de 75% în reducerea sărăciei energetice.”, a declarat Joseph Llewellyn, cercetător la Senseable City Lab al MIT și coautor al unui studiu recent care detaliază rezultatele experimentului.

50% din factura
Un experiment a arătat cum putem economisi 50% din factura la energie

„Sărăcia energetică afectează familii din întreaga lume. Cu dovezi empirice despre politicile care funcționează, guvernele își pot concentra eforturile mai eficient”, a adăugat Fábio Duarte, director asociat al Senseable City Lab al MIT și coautor al studiului.[studiu]

Printre autorii cercetării se numără Joseph Llewellyn, cercetător la Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) și KTH Royal Institute of Technology din Stockholm; Titus Venverloo, cercetător la Senseable City Lab și AMS; Fábio Duarte, cercetător principal la Senseable City Lab; Carlo Ratti, directorul Senseable City Lab; Cecilia Katzeff; Fredrik Johansson și Daniel Pargman de la KTH Royal Institute of Technology.

Experimentul care arată cum îți poți reduce facturile la energie

Studiul a fost dezvoltat în urma consultărilor cu oficiali din Amsterdam. În Țările de Jos, aproximativ 550.000 de gospodării (reprezentând 7% din populație) se confruntă cu sărăcia energetică. La nivelul Uniunii Europene, numărul gospodăriilor afectate ajunge la 50 de milioane, iar în SUA, cercetări separate arată că aproximativ trei din zece gospodării întâmpină dificultăți în plata facturilor la energie.

• CITEŞTE ŞI:  O nouă teorie susţine că Universul nu a început așa cum se crede în prezent

Cercetătorii au testat două versiuni ale intervenției de consiliere energetică. Într-o variantă, 67 de gospodării au primit un raport detaliat despre consumul lor de energie, însoțit de recomandări pentru îmbunătățirea eficienței energetice. În cealaltă variantă, 50 de gospodării au primit aceleași informații, dar și un dispozitiv inteligent care le oferea actualizări în timp real despre consumul energetic. (Toate gospodăriile au beneficiat de mici îmbunătățiri inițiale, precum izolarea suplimentară a locuinței.)

În medie, gospodăriile și-au redus consumul lunar de electricitate cu 33% și consumul de gaze cu 42%. Facturile lor la energie au scăzut cu 53%, iar ponderea venitului alocat pentru energie a scăzut de la 10,1% la 5,3%. Cele mai semnificative schimbări de comportament au inclus încălzirea doar a camerelor utilizate și deconectarea dispozitivelor nefolosite, acțiuni care economisesc energie, dar ale căror beneficii nu erau întotdeauna cunoscute înainte de consiliere.

„Nivelul de cunoștințe despre consumul de energie varia foarte mult între gospodării. Atunci când mergeam în calitate de consilier energetic, scopul nu era să judec modul în care folosesc energia, ci să colaborez cu gospodăriile în funcție de nevoile lor specifice.”, explică Joseph Llewellyn.

Deși dispozitivele inteligente au fost folosite intens doar 3-4 săptămâni după consiliere, această perioadă s-a dovedit suficientă pentru a genera schimbări durabile în obiceiurile oamenilor, potrivit unei analize publicate de site-ul Tech Xplore.[sursa]

„Cercetarea noastră arată că dispozitivele inteligente trebuie completate de o înțelegere profundă a motivațiilor care determină familiile să își modifice comportamentele.”, a adăugat Titus Venverloo.

Publicitate

Soluții complementare

Cercetătorii subliniază că educația și schimbarea comportamentului sunt doar o parte a soluției. Factori precum reducerea prețurilor la energie și eficientizarea clădirilor din punct de vedere energetic pot avea un impact structural mai mare. În acest context, Llewellyn lucrează la un nou experiment care analizează beneficiile renovării clădirilor rezidențiale pentru reducerea costurilor energetice, cu accent pe prevenirea transferării costurilor renovărilor asupra chiriașilor.

• CITEŞTE ŞI:  Cum a testat Anghel Saligny podul de la Cernavodă, riscându-şi viaţa

„Nu dorim ca gospodăriile să economisească bani la facturi doar pentru ca aceste economii să fie anulate de creșterea chiriilor.”, explică Llewellyn.

De asemenea, gospodăriile pot investi în soluții precum o izolație mai bună, dar pentru familiile cu venituri mici, astfel de investiții sunt adesea dificile. Energia este frecvent percepută ca o cheltuială „invizibilă”, mai puțin prioritară decât hrana sau îmbrăcămintea.

„Pentru o gospodărie care nu dispune de 100 de euro, astfel de investiții sunt o povară semnificativă. Comparativ cu alte necesități, energia este adesea ultima pe listă. Este o cheltuială invizibilă, ascunsă în pereți, și nu este ușor să schimbi această percepție.”, concluzionează Llewellyn.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: