Ştim foarte multe lucruri despre Bucureşti.

De aceea, este destul de dificil să venim cu noutăţi despre capitala României.

Aşa că am grupat aici doar 10 lucruri pe care este posibil să nu le fi ştiut despre Bucureşti şi care mi s-au părut mie mai interesante, pentru a fi sigură că le şi citeşti.

curiozitati despre bucuresti

10 curiozitati despre Bucuresti

1. Prima stradă din Capitală a fost actuala Calea Victoriei, care era acoperită cu trunchiuri de copaci şi se numea Drumul de Lemn.

2. O gigacalorie de căldură astăzi este plătită în cuantum 50% de Primărie şi 50% de Asociaţiile de Proprietari.

3. În Capitală este cea mai ieftina regie autonomă de transport urban din ţară. În comparaţie, la Iaşi o călătorie este 2 lei şi un abonament pe doar două linii 120 de lei, în timp ce în Bucureşti călătoria este 1,3 lei şi un abonament pe toate liniile 50 de lei. Asta în condiţiile în care este cunoscută diferenţa dintre nivelele de trai.

4. Încurcătura Budapesta/Bucureşti este pe locul 4 în topul celor mai des întâlnite confuzii geografice, după Palma de Mallorca (Insula Mallorca)/Las Palmas (Insulele Canare), Lisabona (capitala Portugaliei)/Lisburn (Irlanda de Nord) şi Veneţia (Italia)/Viena (Austria). Ce e mai trist e că de cele mai multe ori se confundă Bucureşti cu Budapesta şi foarte rar invers.

5. Capitala României este înfrăţită ca oraş cu capitala Ungariei. De asemenea, Bucureştiul mai este înfrăţit cu Beijing, Hanovra şi Atlanta.

• CITEŞTE ŞI:  Pasărea Dodo şi modul în care omul a făcut-o să dispară

6. Numele străzii Lipscani, din Bucureşti provine de la oraşul german Leipzig şi aminteste de comerţul dinamic al românilor din acea vreme.

7. În perioada anilor 1900 – 1930, oraşul Bucureşti a fost unul dintre cele mai frumoase şi mai moderne oraşe din Europa. Acesta era în aceeaşi categorie cu Londra sau Parisul – de aici şi denumirea de Micul Paris.

Publicitate

8. Micii, una dintre mâncărurile cele mai populare ale românilor, au fost “inventaţi” de Iordache Ionescu, proprietarul unui restaurant din Bucureşti, denumit “La o idee” (de pe strada Covaci). Ei au apărut atunci când Ionescu, în pană de maţe pentru cârnaţi, a folosit amestecul de carne cu bicarbonat făcând cârnaţi mici fără înveliş. Aceasta avea să devină o afacere de succes.

9. Oraşul Bucureşti a fost printre primele din Europa dotate cu omnibuze cu cai (1840). Aşadar, la un moment dat, eram printre inovatori, fiind un exemplu de urmat. Vremuri de mult apuse.

10. În anul 1659, pe timpul domniei lui Gheorghe Ghica, orașul devine capitala Țării Românești și tot pe atunci începe pavarea primei ulițe (Calea Moșilor de azi) cu piatră de râu. În 1704 a fost construit spitalul Colțea, care este cel mai vechi spital din București.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.