Știm cu toții că o monedă aruncată în aer are o șansă egală de a ieși cap sau pajură (marca sau banul), nu-i aşa? Dar un nou experiment arată că, în anumite situații, este de fapt mai probabil să cadă pe o parte decât pe cealaltă. Aşadar, datul cu banul nu oferă neapărat şanse egale, de 50/50.
Aruncarea cu banul sau datul cu banul reprezintă o metodă de aruncare a unei monede în aer pentru a alege între două alternative, cap sau pajură, folosită pentru a rezolva o dispută între două părți. Deşi iniţial pare că este vorba despre noroc, studiile arată că lucrurile nu stau tocmai astfel.
Echipa internațională de cercetători care a decis să realizeze studiul a depus cu siguranță multă muncă, obţinând rezultatul mediu al unui total de 350.757 de aruncări de monede – un număr gigantic care eclipsează tot ce au văzut autorii în mediul academic în materie de aruncare a monedei.
O analiză a acestor rezultate susține o teorie din anul 2007 propusă de matematicianul Persi Diaconis, care afirmă că partea cu fața în sus atunci când arunci moneda este cea mai probabilă să fie cu fața în sus atunci când aceasta cade.[sursa]
Datul cu banul nu oferă şanse egale, de 50/50
Aceste ultime experimente arată că acest lucru se întâmplă în 50,8% din cazuri. Tendința pare să se aplice la diferite tipuri de monede, dar nu la diferite persoane. Astfel că experiența dumneavoastră poate varia.[sursa]
„Modelul standard de aruncare a monedei a fost extins de Persi Diaconis, care a propus că atunci când oamenii aruncă o monedă obișnuită, introduc un mic grad de «precesie» sau de oscilație, o schimbare a direcției axei de rotație pe parcursul traiectoriei monedei.”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
„Conform modelului Diaconis, rotirea face ca moneda să petreacă mai mult timp în aer cu fața inițială cu care a început datul cu banul. Pe cale de consecință, moneda are șanse mai mari de a cădea pe aceeași față cu care s-a început aruncarea ei în aer.”, s-a arătat în continuare.
Faptul că rezultatele au variat de la un cercetător la altul sugerează că modul în care este aruncată moneda afectează șansele de a ateriza. Fiecare are propria tehnică, prinzând moneda în plin zbor sau făcând o ultimă întoarcere înainte de a o privi şi a constata rezultatul. Așadar, oscilația în acțiunea de aruncare a monedei de către orice individ ar putea avea o anumită influență și asupra numărului de aruncări pe care reușește să le realizeze.
Este un aspect pe care echipa de cercetare dorește să îl analizeze mai în detaliu în viitor. Autorii studiului sugerează, de asemenea, că în cazul pariurilor și al luării deciziilor cu miză mare, ar trebui să se ascundă întotdeauna moneda la început. În cazul aruncării monedei în care fața de start a fost pusă la întâmplare, cercetătorii au observat o împărțire egală între cap și pajură.
Nu este vorba nici de un avantaj mic. De exemplu, dacă cineva pariază un leu pe o aruncare a monedei sperând să câştige 2 lei la orice câștig, ar câștiga în medie 19 lei la fiecare 1.000 de aruncări. Acesta este un avantaj pe care nu îl ai nici măcar la blackjack, dacă joci cu alți cinci jucători și un dealer.
Faptul că acest tip de prejudecată nu a fost observat în mod clar în trecut este uimitor. Datul cu banul a fost folosit pentru a determina evenimente monumentale încă de pe vremea romanilor. Chiar și în zilele noastre a fost folosită pentru a decide soarta alegerilor politice, a finalelor de fotbal și a deciziilor de politici publice.
„În ciuda popularității larg răspândite a aruncării cu banul, puțini oameni se opresc să reflecteze asupra noțiunii că rezultatul aruncării unei monede este orice altceva decât aleatoriu.”, scriu cercetătorii.
Aşadar, data viitoare când veţi avea în faţă oportunitatea de a da cu banul pentru a obţine ceva, să vă aduceţi aminte că nu ţine totul de noroc.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: