Statuia Libertăţii reprezintă unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume.
Statuia Libertății se află în portul „Liberty Island” din orașul New York, SUA.
Monumentul a fost fixat în anul 1886 la intrarea portului de pe insulă cu scopul de a transmite călătorilor sosiți salutul de bun venit pe pământ american.
De ce a fost facuta cadou Statuia Libertatii?
Statuia este un cadou al Franței făcut Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversării a 110 de ani de la declararea independenței Statelor Unite.
Statuia din cupru, reprezentând Zeița Libertății, este un cadou pentru Statele Unite din partea Franței, ca simbol al prieteniei dintre cele două națiuni.
Aceasta a fost inaugurată de președintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886.
Statuia Libertăţii reprezintă un simbol al libertăţii şi al democraţiei.
Statuia este şi un simbol de bun venit pentru toată lumea: americanii care revin în țară, vizitatori și imigranți.
Sculptorul care a făurit statuia este Frederic Auguste Bartholdi. Gustave Eiffel (constructorul Turnului Eiffel) a creat armătura Statuii Libertății.
Oficial, statuia a fost dată Statelor Unite ale Americii la 4 iulie 1884, transportată de fregata Isere și montată definitiv în locul unde se găsește și astăzi. În 17 iunie 1885, Statuia Libertății ajunge în portul orașului New York.
Ce semnifică Statuia Libertăţii
Situată la intrarea în portul din New York, este primul simbol american pentru emigranții care sosesc cu vaporul și trec mai întâi prin Ellis Island. Simbolizează libertatea care luminează toată lumea.
Zeiţa Libertăţii, acoperită de un drapel, ţine în mâna dreaptă o torţă cu flacăra aurită, ce simbolizează victoria. În mâna stângă, Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite. Pe capul zeiţei se află o coroană împodobită cu şapte raze de soare şi 25 de ferestre.
Statuia este un cadou pentru Statele Unite din partea Franței, simbolizând prietenia dintre cele două națiuni.
Din anul 1924, Statuia Libertăţii este considerată monument naţional în SUA.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: