Acest anotimp ne încântă mereu cu un spectacol impresionant de culori, oferit de frunzele care cad încet la pământ. Dar te-ai întrebat vreodată de ce cad frunzele toamna?

În regiunile temperate, toamna este marcată de transformarea frunzișului într-un caleidoscop de culori vibrante, care, treptat, acoperă solul. Însă de ce își pierd unele plante frunzele înainte de venirea iernii?

De ce cad frunzele toamna?

Fenomenul căderii frunzelor este, de fapt, o strategie de autoapărare a plantelor. În timp ce plantele veșnic verzi din zonele reci își protejează frunzele cu straturi groase de ceruri și rășini, speciile de foioase au frunze subțiri și vulnerabile la temperaturile scăzute.

Pentru că apa se dilată atunci când îngheață, celulele fragile ale frunzelor s-ar sparge în timpul iernii, făcându-le incapabile de fotosinteză. Dacă frunzele nu ar cădea, copacii ar rămâne cu mii de „anexe” nefuncționale și ar pierde astfel capacitatea de a produce hrană.[sursa]

De ce cad frunzele
De ce cad frunzele toamna?

O măsură de protecție împotriva vântului și zăpezii

În plus, suprafața mare a frunzelor ar constitui o amenințare pentru integritatea fizică a plantei. Lunile de iarnă sunt adesea mai vântoase decât celelalte anotimpuri, iar vântul puternic, acționând asupra frunzelor mari ale copacilor reci și fragili, ar putea cauza daune semnificative. Același lucru este valabil și pentru greutatea zăpezii care se acumulează pe frunze, determinând ruperea crengilor.

Mai mult, până la sfârșitul verii, multe frunze sunt deja afectate de insecte, boli sau alte daune. Pierderea lor le oferă plantelor un nou început în primăvară, iar nutrienții din frunzele căzute sunt reciclați, hrănind creșterea noii generații de frunze.

• CITEŞTE ŞI:  ”Sindromul K.”, boala falsă cu ajutorul căreia au fost salvate zeci de vieţi din mâinile naziştilor

Interesant este faptul că frunzele nu cad pur și simplu din cauza vântului, ci sunt îndepărtate de plante printr-un proces foarte bine controlat. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și temperaturile scad, plantele declanșează producerea de hormoni care inițiază procesul de abscizie.

Producția de clorofilă încetinește și, treptat, pigmentul verde se degradează, dezvăluind culorile vibrante de roșu și galben, care au fost ascunse până atunci sub clorofilă. Vasele care transportă apa și nutrienții către frunză se închid, iar un strat de celule, numit strat de abscizie, se formează între pețiolul frunzei și ramura care o susține.

Aceste celule au rolul de a separa frunza de plantă într-un mod controlat, fără a lăsa o rană deschisă. Odată ce frunzele au căzut, planta intră într-o stare de repaus, economisindu-și energia pentru explozia de creștere din primăvară.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: