De ce cămășile pentru bărbați și cele pentru femei au nasturii pe părți diferite? Răspunsul este mai vechi chiar decât nasturii de cămașă înșiși.

Cămășile croite pentru bărbați și cele pentru femei se încheie pe laturi diferite, respectiv pe partea dreaptă pentru bărbați și pe partea stângă pentru femei.

Acest lucru este un pic ciudat, având în vedere că oamenii sunt predominant dreptaci, iar femeile sunt puțin mai predispuse să fie dreptace decât bărbații. Deci, cum de s-a ajuns în situația în care aproape jumătate din populație trebuie să se încheie la cămașă cu mâna non-dominantă?

cămășile pentru bărbați și cele pentru femei au nasturii pe părți diferite
Există câteva explicaţii pentru care cămășile pentru bărbați și cele pentru femei au nasturii pe părți diferite

De ce cămășile pentru bărbați și cele pentru femei au nasturii pe părți diferite

Răspunsul pare să fie la fel de vechi ca și nasturii de cămașă. O teorie frecvent repetată este că bărbații aveau nasturii pe partea dreaptă în cazul în care ar fi fost prinși într-o luptă cu săbii, așa cum se întâmplă atât de des în vremurile moderne.

„Sabia unui gentleman a fost întotdeauna purtată pe partea stângă, pentru a putea fi scoasă cu mâna dreaptă. Dacă o jachetă se încheia cu nasturii de la dreapta la stânga, mânerul sabiei risca să se prindă în deschizătura jachetei atunci când era scoasă, așa că orice spadasin serios ar fi cerut o tunică care să se încheie cu nasturi de la stânga la dreapta. Ca o indicație a unui stil de viață masculin, această tradiție a fost apoi extinsă și la alte articole de îmbrăcăminte masculină.”, a explicat Paul Keers, autorul cărții A Gentleman’s Wardrobe.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Tristan da Cunha, cel mai îndepărtat loc de pe Pământ, aflat la mii de kilometri de civilizaţie

Acest lucru ar putea explica de ce nasturii bărbaților sunt pe dreapta, dar de ce să faci efortul de a-i avea pe partea cealaltă pentru femei? Deși ar fi frumos să oferim un răspuns categoric, există o serie de teorii care explică de ce a apărut această diferență și a rămas ca practică standard.

Una dintre teorii, susținută de mai mulți istorici, este că nasturii au fost plasați pe partea opusă la hainele femeilor pentru a le ușura sarcina de a fi îmbrăcate de altcineva.

„Când au fost inventați nasturii, în secolul al XIII-lea, aceștia erau, ca majoritatea noilor tehnologii, foarte scumpi. Femeile bogate de atunci nu se îmbrăcau singure – o făcea menajera acestora. Deoarece majoritatea oamenilor erau dreptaci, acest lucru făcea mai ușor pentru cineva care stătea în fața ta să îți încheie rochia.”, a declarat Melanie M. Moore, fondatoarea brandului de bluze pentru femei Elizabeth & Clarke.[sursa]

Acest lucru s-a dezvoltat probabil într-un semn de bogăție, având nasturi pe partea opusă pentru a arăta că ești mult prea bogat pentru a te îmbrăca singur.

O altă teorie este aceea că femeile își încheiau cămășile pe acea parte, deoarece femeile bogate aveau tendința de a călări caii pe o parte, iar faptul că aveau nasturii în partea opusă împiedica aerul rece să intre în cămașă.

Nu este clar de ce s-a păstrat această tradiție, deoarece bărbații au încetat să mai simtă nevoia de a fi pregătiți în permanență pentru lupta cu sabia, iar cei bogați au încetat să mai călărească pe partea laterală și (probabil) au început să se îmbrace singuri. Există totuși o serie de posibilități, inclusiv procesele de fabricație.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Frank Hayes, călăreţul care a câştigat o cursă deşi era mort

„În secolul al XIX-lea, nasturii au fost încorporați mai mult în îmbrăcămintea de zi cu zi a femeilor datorită progreselor în tehnologia de confecționare a hainelor. Diferența de amplasare între îmbrăcămintea pentru bărbați și cea pentru femei este, în esență, o rămășiță din secolul al XIII-lea care nu a fost niciodată corectată. Designerii creează noi stiluri [pe baza] unor modele vechi.”, a declarat Natalie Hicks, designer la Our Visn.[sursa]

S-ar putea, totuși, să aibă parțial de-a face cu evitarea poliției actuale a modei.

„În anii 1880, era la modă ca hainele pentru femei să arate în mod tradițional mai masculin. Cu toate acestea, în multe locuri era ilegal să fii îmbrăcată ca un bărbat în public, așa că poate că având o diferență în ceea ce privește nasturii confirma faptul că purtai o rochie de femeie.”, a declarat pentru Chloe Chapin, istoric de modă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: