Un simplu contact de cinci minute cu cel mai periculos obiect din lume te poate ucide în doar două zile. Expunerea la acesta timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După două minute, efectele devin devastatoare: celulele corpului încep să se dezintegreze, provocând hemoragii interne, vărsături, diaree și febră.

La 300 de secunde (adică cinci minute), șansele de supraviețuire dispar aproape complet. Expunerea letală garantează moartea în doar două zile.

Acest obiect, cunoscut sub numele de „Piciorul de Elefant”, este o masă de material extrem de radioactiv, situată în ruinele centralei nucleare de la Cernobîl, din Prîpeat, Ucraina.[sursa]

cel mai periculos obiect din lume picior de elefant
Piciorul de Elefant, cel mai periculos obiect din lume

Piciorul de Elefant, cel mai periculos obiect din lume

Piciorul de Elefant s-a format în urma exploziei reactorului 4, în anul 1986. Este compus din corium, un amestec letal de combustibil nuclear, beton topit și metal, rezultat din topirea reactorului.

Denumirea de „Picior de Elefant” provine de la aspectul său, asemănător cu un picior de elefant real. În primele zile după formare, nivelul de radioactivitate era atât de ridicat încât simpla apropiere de această masă pentru câteva minute ar fi cauzat moartea prin expunere masivă la radiații.

Deși nivelurile de radiații au scăzut în aproape patru decenii de la catastrofă, Piciorul de Elefant rămâne unul dintre cele mai periculoase deșeuri nucleare din lume. Chiar și după ce s-a răcit considerabil, continuă să emane radiații și căldură, servind drept o amintire sinistră a dezastrului de la Cernobîl.

• CITEŞTE ŞI:  Lia Manoliu, prima sportivă din lume care a participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice

În urma exploziei, 31 de persoane, majoritatea lucrători ai centralei și primii intervenienți, au murit din cauza expunerii acute la radiații. Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale expunerii la radiații au cauzat mult mai multe decese, iar impactul continuă să fie resimțit și astăzi.

Estimările variază în ceea ce privește numărul total al victimelor, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează că până la 4.000 de oameni au murit din cauza cancerului cauzat de radiațiile emise după dezastrul de la Cernobîl.

Lydia Zablotska, cercetător la Universitatea din California, San Francisco, și medic format în Belarus, a studiat impactul radiațiilor asupra sănătății lucrătorilor de la Cernobîl. Ea a explicat pentru UCSF că primii intervenienți – inclusiv pompierii și muncitorii din centrală – au fost expuși la doze masive de radiații gamma.

„Radiațiile gamma sunt emise în timpul dezintegrării izotopilor radioactivi, precum uraniul sau plutoniul, folosiți drept combustibil nuclear. Aceste radiații constau în fotoni de înaltă energie, care pot penetra țesuturile umane și pot provoca daune ADN-ului și materialului genetic al celulelor”, a spus Zablotska.

Aceste modificări genetice cresc riscul apariției cancerului, un efect devastator al expunerii la radiațiile emise de reactorul de la Cernobîl.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: