Un nou studiu explică dintr-o nouă perspectivă de ce clipim, arătând că în acel moment creierul calibrează vederea, nu doar umezește ochii, așa cum se credea până acum.

Iniţial, se credea că motivul pentru care clipim este strict legat de lubrifierea ochilor.

De ce clipim?

Cercetătorii au descoperit că atunci când clipim, creierul ajustează vederea, care tinde să se defocalizeze. Cu alte cuvinte, prin clipit, creierul realiniază ochii pentru a rămâne focalizați pe obiectul privit.

de ce clipim
Cercetătorii au explicat de ce clipim de fapt

Studiul a fost publicat în revista Current Biology și a fost condus de o echipă de cercetători de la UC Berkeley și Nanyang Technological University din Singapore. Conducătorul acestui studiu, Dr. Gerrit Maus, a menționat că „muşchii ochilor sunt lenți și impreciși, drept urmare creierul trebuie să ajusteze în mod constant nervii pentru a menține privirea calibrată.” Cercetătorul a mai dezvăluit că „descoperirile noastre sugerează că sistemul cerebral diferențiază între ceea ce vedem înainte și după clipit, comandând astfel mușchilor oculari să facă ajustările necesare.”[sursa]

Patrick Cavanagh, coautor al acestui studiu, compară procesul cu „un stabilizator de aparat foto pentru minte.”

La studiu au participat 12 persoane care au stat într-o cameră întunecată pentru perioade lungi de timp, privindu-se la un punct pe un ecran. Camere cu infraroșu au urmărit mișcările ochilor și clipirile în timp real.

De fiecare dată când participanții clipesc, punctul era mutat cu un centimetru la dreapta. Deși participanții nu observau schimbarea mică, sistemul lor oculomotor înregistra mișcarea și își repoziționa vederea în consecință.

• CITEŞTE ŞI:  S-au aliniat vreodată toate planetele din sistemul solar?

După 30 de mișcări ale punctului, ochii participanților se ajustau la fiecare clipire și se mutau automat la noua poziție a punctului, fără ca aceștia să conștientizeze procesul.

Această descoperire contribuie la înțelegerea modului în care creierul se adaptează la schimbări, comandând mușchilor să corecteze automat erorile în corpul nostru, fără ca noi să fim conștienți de acest lucru.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: