De ce este Universul întunecat, dacă este plin de miliarde de stele? Nu ar trebui să fie plin de lumină? Aceste întrebări au intrigat foarte mulți oameni de-a lungul timpului.

Având în vedere că există miliarde de stele în galaxia noastră, miliarde de galaxii în Univers și alte obiecte, precum planete şi sateliţi, care reflectă lumina, atunci când ne uităm la cerul nopții acesta ar trebui să fie extrem de luminos. În schimb, acesta este foarte întunecat.

Astronomii estimează că în Universul observabil există aproximativ 200 de miliarde de trilioane de stele. Un număr absolut ameţitor. Și multe dintre aceste stele sunt la fel de strălucitoare sau chiar mai strălucitoare decât soarele nostru.

Paradoxul lui Olbers

Această contradicție, dintre întunericul Universului şi faptul că există miliarde şi miliarde de stele, este cunoscută în fizică și astronomie drept paradoxul lui Olbers. Acesta paradox este considerat o dovadă a faptului că Universul nu este static, ci se află în continuă expansiune.

Paradoxul lui Olbers, descris pentru prima dată în anul 1823, de astronomul german Heinrich Wilhelm Olbers, are o posibilă explicaţie prin teoria expansiunii spațiului-timp, respectiv deoarece Universul se extinde în mod constant, lumina de la galaxii depărtate s-ar întinde și transforma în unde infraroșii, microunde și unde radio, care nu sunt vizibile ochiului uman. Și, pentru că acestea nu sunt vizibile, totul arată ca o beznă totală pentru ochiul uman.[sursa]

de ce este universul intunecat

Am putea spune că o altă explicaţie este faptul că multe dintre stelele din Univers sunt foarte departe de Pământ. Desigur, este adevărat că, cu cât o stea este mai îndepărtată, cu atât mai puțin strălucitoare pare – o stea de 10 ori mai îndepărtată pare de 100 de ori mai slabă. Dar se pare că acesta nu este întregul răspuns.

• CITEŞTE ŞI:  Insula care nu există. Insula Zero, locul misterios de la mijlocul Pământului

Un alt motiv pentru care spațiul interstelar și interplanetar pare întunecat este că spațiul este aproape un vid perfect. Cerul Pământului arată albastru pentru că moleculele care alcătuiesc atmosfera, inclusiv oxigen și azot, împrăștie o bună parte din lungimile de undă ale luminii vizibile de la Soare în toate direcțiile, inclusiv spre ochii noștri.

Cu toate acestea, în absența materiei, lumina se deplasează în linie dreaptă de la sursă până la receptor. Având în vedere că spațiul este un vid perfect, ceea ce înseamnă că are foarte puține particule, nimic nu există în spațiul dintre stele și planete care să împrăștie lumina spre ochii noștri. Fără lumina care să ajungă la ochi, aceștia observă doar întunericul.

Distanțe uriașe şi vidurile cosmice

Universul este vast și compus din miliarde de galaxii. Distanțele dintre aceste galaxii și între stele sunt atât de mari încât lumina de la multe dintre ele nu ajunge niciodată la noi sau ajunge cu întârziere. Prin urmare, multe părți ale Universului rămân neobservabile pentru noi. Cel puţin pentru moment. Pe măsură ce trece timpul, lumina de la aceste stele din ce în ce mai îndepărtate va avea timp să ajungă la noi.

Un alt motiv pentru care cerul este întunecat este că stelele nu sunt distribuite uniform în spațiu. Există zone goale, numite viduri cosmice, unde nu există nicio galaxie sau stea. Aceste viduri ocupă o mare parte din volumul Universului și contribuie la întunericul cerului.

Astronomii presupun că în viitorul extrem de îndepărtat – peste o mie de trilioane de ani – Universul va deveni complet întunecat, fiind locuit doar de rămășițe stelare precum piticele albe și găurile negre.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Figurinele de la Acámbaro: au existat oameni pe vremea dinozaurilor?

Chiar dacă cerul nostru nocturn nu este complet plin de stele, trăim într-o perioadă foarte specială din viața Universului, în care suntem suficient de norocoși să ne bucurăm de un cer nocturn bogat și complex, plin atât de de lumină cât și de întuneric.

Cu toate acestea, cercetătorii utilizează telescoape și alte instrumente sofisticate pentru a studia și a înțelege Universul, dezvăluind multe dintre misterele sale, chiar dacă nu întotdeauna putem vedea direct obiectele din Univers. Astfel, deși Universul poate părea în mare parte întunecat, el este, de fapt, plin de stele, galaxii și alte forme de materie care emit lumină sau radiație electromagnetică în diferite regiuni ale spectrului.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.