Iuda Iscarioteanul este considerat cel mai faimos trădător din istoria creștinismului, fiind cel care l-a vândut pe Iisus Hristos pentru 30 de arginți, primindu-i de la autoritățile iudaice care voiau să-L judece și să-L condamne pe fiul Lui Dumnezeu. Dar ce l-a motivat pe Iuda să facă acest gest? A fost oare doar lăcomie, sau au existat și alte motive mai profunde și mai complexe pentru care Iuda l-a trădat pe Iisus?
Cine era Iuda Iscarioteanul
Iuda era unul dintre cei 12 apostoli ai Lui Iisus, care L-au urmat și L-au ascultat pe Mântuitor în misiunea Sa sacră. Biblia oferă puține detalii despre trecutul și personalitatea lui Iuda, dar îl numește după orașul său de origine, Iscariot, care ar putea fi o formă greacă a numelui ebraic Keriot, un oraș din sudul Iudeei.
Astfel, Iuda ar fi fost singurul apostol care nu era din Galileea, regiunea de nord a Israelului, ci din partea de sud, mai apropiată de Ierusalim și de centrul puterii iudaice. Unii cercetători au sugerat că numele Iscariot ar putea fi legat și de cuvântul ebraic sicarii, care înseamnă „asasini”, o grupare de rebeli evrei care se opuneau ocupației romane și care comiteau acte de terorism împotriva colaboraționiștilor. Însă, nu există dovezi clare că Iuda ar fi făcut parte din această mișcare, care a fost activă mai ales după moartea lui Iisus.
Biblia îl prezintă pe Iuda ca fiind păzitorul pungii cu bani a apostolilor, dar și ca fiind un hoț care fura din ea (Ioan 12:6). De asemenea, Biblia îl acuză pe Iuda că a fost influențat de Satana, care a intrat în el și l-a îndemnat să-l trădeze pe Iisus (Luca 22:3).
Potrivit Evangheliei după Ioan, Iisus i-a informat pe discipolii săi în timpul Cinei de Taină că unul dintre ei îl va trăda. Când aceștia au întrebat cine va fi, Iisus a spus: „Este acela căruia îi voi da această bucată de pâine după ce o voi înmuia în farfurie”. Apoi a înmuiat o bucată de pâine în farfurie și i-a dat-o lui Iuda, identificat ca fiind „fiul lui Simon Iscarioteanul”. După ce Iuda a primit bucata de pâine, „Satana a intrat în el”.[sursa]
Trebuie să menţionăm că înainte de Cina cea de Taină, Iuda s-a dus la arhiereii și bătrânii iudei și le-a propus să-l predea pe Iisus, primind în schimb 30 de arginți, suma stabilită de legea lui Moise pentru despăgubirea unui sclav ucis (Matei 26:14-16).[sursa]
Ce însemnau cei 30 de arginți
Cei 30 de arginți pe care Iuda i-a primit pentru trădarea lui Iisus reprezentau o sumă mică, dar nu insignifiantă. Nu se știe exact ce fel de monede de argint erau, dar cel mai probabil erau tetradrahme grecești, care cântăreau între 14 și 17 grame fiecare. Astfel, cei 30 de arginți ar fi însemnat între 420 și 510 grame de argint, echivalentul a 90 de zile de muncă pentru un lucrător obișnuit.
În ziua de azi, această sumă ar fi echivalentă cu aproximativ 2.900 de euro, luând în calcul salariul mediu brut pentru un lucrător din viticultură în România în zilele noastre.
Însă, cei 30 de arginți aveau și o semnificație simbolică, fiind legați de o profeție din Vechiul Testament. În cartea profetului Zaharia, se povestește cum acesta a fost plătit cu 30 de arginți pentru a păstori oile lui Dumnezeu, dar a aruncat banii în templu, ca semn de dispreț față de prețul pus pe viața sa (Zaharia 11:12-13).
Această profeție a fost împlinită de Iuda, care după ce L-a trădat pe Iisus, s-a căit și a încercat să înapoieze banii arhiereilor, dar aceștia i-au refuzat. Atunci, Iuda a aruncat banii în templu și s-a spânzurat. Banii au fost folosiți de arhierei pentru a cumpăra un teren numit „Câmpul Olarului”, care a devenit cimitir pentru străini (Matei 27:3-10).
Iuda l-a trădat pe Iisus, dar ce motive a avut?
Motivația lui Iuda pentru trădarea Lui Iisus este una dintre cele mai mari enigme din istoria creștinismului. Biblia nu oferă o explicație clară, ci doar sugerează că Iuda a fost mânat de lăcomie, de influența Satanei sau de împlinirea profeției. Însă, aceste motive nu sunt suficiente pentru a explica gestul său, care a avut consecințe atât de grave. De aceea, de-a lungul timpului, au apărut mai multe teorii și ipoteze care încearcă să ofere o altă perspectivă asupra trădării lui Iuda.
Una dintre teorii este că Iuda a fost dezamăgit de Iisus, care nu a corespuns așteptărilor sale mesianice. Iuda ar fi sperat ca Iisus să fie un lider politic și militar, care să elibereze poporul evreu de sub dominația romană și să restaureze regatul lui David. Însă, Iisus a propovăduit o altă viziune, una spirituală și pașnică, care nu implica violență și răzbunare. Astfel, Iuda ar fi vrut să-L provoace pe Iisus să-și arate puterea și să se apere de autoritățile iudaice, dar planul său a eșuat, iar Iisus a acceptat să sufere și să moară pe cruce.
O altă teorie este că Iuda a fost un fel de agent dublu, care a colaborat cu Iisus pentru a-L ajuta să-și împlinească misiunea. Iuda ar fi fost ales de Iisus să joace rolul trădătorului, pentru a facilita arestarea și judecata sa, care erau necesare pentru răscumpărarea păcatelor omenirii. Această teorie se bazează pe Evanghelia după Iuda, un text gnostic descoperit în anul 1970, care prezintă o conversație secretă între Iisus și Iuda, în care primul îl îndeamnă pe al doilea să-l trădeze, spunându-i că va fi binecuvântat pentru acest sacrificiu.
O a treia teorie este că Iuda a fost nevinovat, iar trădarea lui Iisus a fost o invenție a autorilor evangheliilor, care au vrut să-l facă pe Iisus să pară mai credibil și mai profetic. Iuda ar putea fi, de asemenea, un personaj fictiv, creat pentru a justifica moartea lui Iisus și pentru a da vina pe evrei pentru răstignirea sa. Această teorie se bazează pe faptul că nu există dovezi istorice despre existența lui Iuda Iscarioteanul, ci doar referințe biblice, care ar putea fi interpretate simbolic sau alegoric.
Aceste teorii nu sunt unanim acceptate de cercetători și de credincioși, ci sunt doar speculații care încearcă să răspundă la o întrebare dificilă. Motivul real al trădării lui Iuda rămâne un mister, care poate fi elucidat doar de Dumnezeu.
Ceea ce știm sigur este că trădarea lui Iuda a făcut parte din planul divin, care a permis ca Iisus să moară pe cruce pentru mântuirea lumii. Iisus i-a iertat pe toți cei care l-au rănit, inclusiv pe Iuda, și ne-a învățat să iubim și să iertăm pe aproapele nostru, indiferent de greșelile lui.
„Adevărul este că nu știm de ce a făcut Iuda ceea ce a făcut. Marea ironie, desigur, este că fără [trădarea lui Iuda], Iisus nu era predat romanilor și nu ar fi fost crucificat. Fără Iuda, nu am avea componenta centrală a creștinismului – nu ar fi existat Învierea.”, a afirmat Robert Cargill, profesor asistent de studii clasice și religioase la Universitatea din Iowa.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: