Majoritatea dintre noi, în special în copilărie, obişnuiam să strângem bani celebra pușculiță, care de cele mai multe ori era un simpatic porcușor. Dar de ce puşculiţa de bani are formă de porcuşor? Care este legătura dintre borcanul cu bani şi animalul din curte?

De ce puşculiţa de bani are formă de porcuşor

Economisirea reprezintă un obicei care face parte din educația financiară a fiecărui om, dobândită încă din copilărie. Atunci când un adult dă bani unui copil, sau acesta din urmă primeşte, să zicem, o alocație, este sfătuit să pună banii deoparte, de obicei într-o pușculiță. Cu agoniseala sa, copilul își poate cumpăra apoi jucăria dorită sau, mai nou, gadgetul dorit. Dar de ce puşculiţa de bani are formă de porcuşor?

Imaginea acestui animal comun în gospodăriile de pe meleagurile noastre este folosită drept un talisman norocos încă din cele mai vechi timpuri. Obiectul care are rolul de păstra banii a apărut pentru prima oară în Evul Mediu timpuriu. La momentul respectiv mistrețul și porcul simbolizau prosperitatea și abundența pentru multe culturi din Europa, dar și din restul lumii.

puşculiţa de bani are formă de porcuşor
Puşculiţa de bani are formă de porcuşor

În plus, foarte mulți specialiști consideră că imaginea acestui animal este una psihologică. S-a format această idee în vremurile grele din Evul Mediu, perioadă în care în subconștientul oamenilor s-a creat ideea de a strânge bani.

Originea pușculiței a început în Evul Mediu, când vasele și alte recipiente, inclusiv cele folosite pentru a ține bani, erau de obicei făurite dintr-un material de lut de culoare portocalie numit pygg. Cu timpul, borcanele cu bani au devenit cunoscute sub numele de „oale pygg”. De aici vine legătura între acest recipient şi porc, care în engleză se traduce prin pig.

Totodată, porcul este singurul animal de fermă care are valoare doar atunci când este mort. Astfel, „banca”, sau pușculița de astăzi, realizată în mod tradițional din porțelan sau din acest material denumit pygg, era astfel concepută încât trebuia să fie spartă pentru a putea fi deschisă. În mod simbolic, porcul era ucis, fiindu-i revendicată valoarea.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Napoleon Bonaparte. Cum a contribuit la descifrarea hieroglifelor

În secolul al XIX-lea, oamenii au început să le ceară olarilor englezi să facă borcanele de bani în formă de porc, și astfel s-a născut pușculița modernă.

Cea mai veche pușculiță în formă de porc

Cea mai veche pușculiță în formă de porc de pe teritoriul european a apărut undeva în secolul XII-lea. Aceasta se află în Turingia, Germania. La momentul respectiv aceste pușculițe nu erau folosite la scară largă.

Majoritatea recipientelor aveau forma unei cepe. Mai târziu, acest obiect care păstrează banii a apărut pe insula indoneziană Java, locuitorii de la acea vreme numindu-le celengan. Acestea înseamnă în limba spaniolă „ca un mistreț”.

Acest simbol s-a răspândit în toată lumea, în special prin popularizarea momentelor în care puşculiţa este spartă. Porcușorul a devenit un simbol al economisirii pentru viitor, al bogăției și al cumpătării, obicei care este păstrat și în ziua de azi, deşi există numeroase mijloace de economisire la un click distanţă.

puşculiţa de bani antică
Cutie de bani grecească antică din Priene, secolul al II-lea î.Hr.

Totuşi, nu puşculiţele în formă de porcuşori sunt cele mai vechi în materie de economisire. Originea cutiilor pentru strângerea banilor datează din secolul al II-lea î.Hr. Primele cutii de bani au fost descoperite în colonia grecească Priene, în timpul săpăturii la o clădire rezidențială. Cutia pentru depozitarea banilor era realizată din lut, având o fantă în față pentru introducerea bănuților și bancnotelor.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: