Mulți dintre noi am făcut-o, dar câți ne-am întrebat: de ce se dă telefonul pe mod avion în timpul zborului?
Centuri cuplate, măsuțe ridicate, dispozitive electronice comutate pe „Mod Avion”. Pentru milioanele de români pentru care călătoriile aeriene au devenit o parte firească a vieții moderne, acest ritual de dinaintea decolării și aterizării este binecunoscut. Dar dincolo de gestul aproape mecanic, câți dintre noi înțeleg cu adevărat de ce echipajul de cabină insistă asupra acestei setări aparent banale? Ce pericol real se ascunde, de fapt, în semnalul unui smartphone uitat activ la 10.000 de metri altitudine?
Refrenul auzit la fiecare îmbarcare are o explicație ancorată în siguranța zborului: specialiștii avertizează că semnalele emise de telefoanele mobile sau alte dispozitive electronice pot interfera cu echipamentele sensibile de la bordul aeronavei. Deși tehnologia modernă a redus considerabil acest risc, prudența rămâne cuvântul de ordine în aviație.[sursa]
De ce se dă telefonul pe mod avion în timpul zborului?
Un pilot a explicat mai concret pentru publicația Vice.com care este natura acestei potențiale probleme: „Dacă e doar un pasager care lasă telefonul deschis, atunci cel mai probabil nu o să se întâmple nimic. Dar dacă sunt mai mulți care fac asta aproape de cabina de zbor, o să auzim un feedback distinct în căști. Zgomotul ăla e mai tare decât mesajele radio și, teoretic, ar putea deranja anumite dispozitive de navigare. Nu GPS-ul în sine, ci acele instrumente care înlocuiesc GPS-ul în caz de urgență”.[sursa]
Autoritatea Aviatică Civilă din Marea Britanie explică: „Cercetările științifice au arătat că telefoanele mobile pot interfera cu funcționarea normală a echipamentelor aeronavelor și pot provoca, de asemenea, interferențe în căștile piloților.
Telefoanele mobile și multe alte gadgeturi electronice, atunci când nu sunt în modul de zbor, vor continua să transmită semnale electromagnetice, deoarece dispozitivul încearcă să mențină contactul cu o rețea de comunicații. Aceste semnale vor fi în mod normal, ca în cazul rețelelor de telefonie mobilă, comandate să transmită la puterea maximă a dispozitivelor pentru a menține conexiunea dintre dispozitiv și rețea dacă aeronava se află în zbor și, prin urmare, la o distanță semnificativă de câmpul primar de acoperire al rețelei, și anume solul.
Efectul cumulativ al utilizării simultane a unui număr mare de telefoane mobile sau de dispozitive electronice de transmisie atunci când acestea nu sunt în modul zbor, în special în timpul fazelor critice ale zborului, cum ar fi decolarea și aterizarea, rămâne o preocupare serioasă.”
Funcția Mod Avion
Ideea funcției „Mod Avion” – care, în esență, oprește toate transmisiile radio ale dispozitivului (celular, Wi-Fi, Bluetooth) – nu este nouă. Ea a apărut în urmă cu decenii, într-o perioadă în care avionica (electronica de la bordul avioanelor) nu era la fel de ecranată și performantă ca astăzi în fața potențialelor interferențe electromagnetice.
Comunicarea dintre un dispozitiv mobil și antenele de la sol, la fel ca dialogul radio dintre aeronavă și turnul de control, se bazează pe frecvențe specifice. Deși acestea sunt, în general, diferite (iar în anul 2004, de exemplu, autoritățile americane au reglementat o bandă de frecvență distinctă, de 800 MHz, special pentru comunicațiile la bordul aeronavelor, tocmai pentru a minimiza riscul), echipajele de zbor preferă să elimine orice potențial factor de bruiaj. Chiar și o interferență minoră ar putea, teoretic, să perturbe comunicațiile vitale dintre piloți și controlorii de trafic aerian.
Istoria recentă a aviației păstrează amintirea cel puțin unui incident documentat în care un instrument de navigație direcțională a fost atât de derutat de emisiile unui DVD player portabil, încât a indicat piloților o direcție complet opusă celei corecte. Acest caz izolat, dar îngrijorător, a fost suficient pentru a sublinia vulnerabilitatea sistemelor de bord la emisiile radio necontrolate și a contribuit la consolidarea regulii de a restricționa folosirea dispozitivelor electronice sau de a impune utilizarea „Modului Avion” pe durata momentelor critice ale zborului.
Așadar, data viitoare când auziți îndemnul familiar, amintiți-vă că acest mic gest contribuie la reducerea la minimum a oricărui risc, oricât de mic, într-un domeniu unde siguranța este, și trebuie să fie, prioritatea absolută.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: