Forța colosală care a înălțat Himalaya – o coliziune continentală ce durează de 60 de milioane de ani – face acum ceva complet neașteptat. Aceeași energie care a creat cel mai înalt lanț muntos de pe Pământ sfâșie literalmente Asia în două, de la zeci de kilometri adâncime.

Nu este scenariul unui film SF, ci o realitate geologică care se întâmplă chiar sub picioarele a miliarde de oameni. Iar oamenii de știință, folosind tehnici ingenioase, au în sfârșit dovada acestui proces uluitor.

O coliziune care ascundea un secret

Timp de decenii, geologii au fost frământați de o enigmă. Știm că Himalaya s-a format când placa tectonică Indiană, pe atunci o insulă, a lovit placa Eurasiatică. Dar ce se întâmplă după impact? Plăcile continentale, spre deosebire de cele oceanice, sunt groase și relativ ușoare. Nu se scufundă pur și simplu în mantaua Pământului, arată un studiu publicat în ScienceDirect.

Deci, placa Indiană alunecă orizontal sub Tibet, ca o masă trasă sub o față de masă? Sau se scufundă cumva, trăgând restul crustei după ea? Răspunsul, după cum a dezvăluit o echipă de cercetători de la universități din China și de la Stanford, este mai bizar și mai spectaculos decât și-ar fi imaginat oricine: se întâmplă ambele, în același timp.

Asia s-ar putea rupe în două
Cercetările arată că Asia s-ar putea rupe în două

Dovada a venit din adâncuri

Folosind o rețea complexă de senzori seismici, echipa a „ascultat” ecourile cutremurelor care se propagă prin adâncurile Pământului. Dar adevărata revelație a venit dintr-o sursă neașteptată: gazele care ies la suprafață prin izvoarele termale din Tibet.

• CITEŞTE ŞI:  Costul ascuns al inteligenței artificiale: companiile care au concediat oameni în favoarea IA, plătesc un preț enorm pentru a-i aduce înapoi

Modelele au arătat ceva imposibil conform vechilor teorii. În anumite zone, au detectat Heliu-3, un izotop care se găsește aproape exclusiv în mantaua Pământului. Prezența sa la suprafață însemna un singur lucru: există fisuri adânci, veritabile rupturi în placa tectonică, prin care materialul din manta își croiește drum în sus.

Placa Indiană nu alunecă intactă. Ea se rupe. Partea sa superioară, mai ușoară, continuă să fie împinsă sub Tibet, în timp ce baza sa, mai densă și mai grea, se desprinde și se scufundă direct în manta. Procesul se numește delaminare, iar între cele două bucăți se formează o ruptură verticală.

„Nu știam că continentele se pot comporta astfel, iar acest lucru este fundamental pentru știința Pământului solid”, a recunoscut Douwe van Hinsbergen, geodinamicist la Universitatea din Utrecht, subliniind magnitudinea descoperirii.

Ce înseamnă asta pentru noi, cei de la suprafață?

Deși nu veți vedea mâine o prăpastie deschizându-se în mijlocul Asiei, consecințele sunt deja măsurabile. Chiar deasupra acestei zone de ruptură subterană se află o falie activă, cunoscută ca Riftul Cona-Sangri, unde scoarța terestră este vizibil întinsă.

Oamenii de știință cred că această separare din adâncuri contribuie direct la tensiunile care provoacă numeroasele cutremure din regiune. În esență, Himalaya și întregul platou Tibetan s-ar putea, în timp geologic, să se dividă în două mase distincte.

Descoperirea rescrie manualele de geologie. Ea ne arată un Pământ mult mai dinamic și mai „viu” decât credeam, capabil de procese de o violență greu de cuprins cu mintea. Coliziunea care a dat naștere celor mai maiestuoși munți este, în același timp, și forța care, în tăcere, rupe un continent în bucăți.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: