Ducesa Augusta de Brunswick-Wolfenbüttel s-a născut pe 3 decembrie 1764 la Brunswick, fiind primul copil al ducelui Charles William Ferdinand de Brunswick și al prințesei Augusta a Marii Britanii.

La doar 15 ani, pe 15 octombrie 1780, Augusta s-a căsătorit cu ducele Frederic de Württemberg, fiul cel mare al lui Frederic Eugene, viitorul Duce de Württemberg.

După ceremonie, Augusta și-a însoțit soțul, care era general-maior, la Lüben, un mic oraș din Prusia Răsăriteană, unde regimentul său era staționat. În acea perioadă, țarina Ecaterina a II-a a Rusiei și împăratul Iosif al II-lea al Austriei au format o nouă alianță, consolidată prin căsătoria Elisabetei de Württemberg, sora mai mică a lui Frederic, cu Francisc, fiul și succesorul împăratului Roman Leopold al II-lea.

Ducesa Augusta şi-a urmat soţul în Rusia

Regele Prusiei, Frederic al II-lea, a fost vehement împotriva acestei alianțe, acuzându-l pe soțul Augustei de susținerea acesteia. Drept urmare, relațiile dintre ei s-au deteriorat, forțându-l pe Frederic să părăsească Prusia. În decembrie 1781, el și-a dat demisia, trimițând-o pe Augusta și pe fiul lor, William, înapoi la Brunswick. Frederic s-a alăturat apoi surorii sale, Maria Feodorovna, și soțului acesteia, Pavel I al Rusiei, fiul țarinei Ecaterina a II-a, într-un turneu prin Europa.[sursa]

Ducesa Augusta
Ducesa Augusta şi soţul său ducele Frederic de Württemberg

În februarie 1782, pe când se afla la Napoli, Frederic a primit o invitație de la țarina Ecaterina a II-a de a se stabili la Sankt Petersburg. Acolo, i s-a oferit postul de general-locotenent în armată și funcția de guvernator general al Finlandei de Est. După ce și-a petrecut vara cu ducesa Augusta în Montbéliard, la casa părinților săi, cuplul a ajuns în Sankt Petersburg în octombrie 1782, primind din partea țarinei o reședință luxoasă.

• CITEŞTE ŞI:  Pilotul care a folosit codul Morse prin clipiri pentru a transmite că este torturat, în timp ce era prizonier de război

Însă căsătoria dintre Augusta și Frederic era nefericită încă de la început, iar discuțiile despre un posibil divorț au apărut chiar din primul an. Tatăl Augustei a refuzat categoric această idee, amenințând-o că o va dezmoșteni dacă își va părăsi soțul.

După investigații secrete, țarina Ecaterina a II-a a descoperit că prințul Frederic era singurul responsabil pentru neînțelegerile din căsnicie și a decis să o protejeze pe Augusta, a cărei comportare era „impecabilă”, de soțul ei violent.

Comportamentul abuziv al soţului şi sfârşitul tragic al ducesei Augusta

În următorii trei ani, cuplul a avut încă trei copii, dar cea de-a doua fiică, Dorothée, a murit la doar nouă luni. Relația dintre Augusta și soțul ei abuziv s-a deteriorat atât de grav încât Ecaterina i-a scris urgent ducelui de Brunswick, avertizând că viața fiicei sale era în pericol. Când ducele a ezitat să intervină, țarina a îndemnat-o pe Augusta să-și părăsească soțul și a aranjat ca o trăsură să fie pregătită permanent lângă reședință.

Pe 28 decembrie 1786, Augusta a fugit la Palatul de Iarnă, unde Ecaterina i-a oferit adăpost și i-a ordonat lui Frederic să părăsească Rusia imediat. Când Maria Feodorovna, nora țarinei, a protestat, Ecaterina i-a răspuns ferm: „Nu eu îl protejez pe prințul de Württemberg, ci doar expun comportamentul său îngrozitor. Este datoria mea să opresc astfel de lucruri”. Se pare că, cu puțin timp înainte de fuga Augustei, Frederic a complotat să aranjeze ca mai mulți prieteni să o violeze pentru a o dezonora definitiv.

În timp ce Ecaterina a II-a era într-o călătorie în sudul Rusiei, Augusta a fost trimisă la castelul Lohde, lângă Tallinn, în Estonia de astăzi, pentru siguranță. Frederic a insistat să obțină custodia tuturor copiilor, dar Augusta a refuzat să semneze actele de divorț. Temându-se de răzbunare dacă s-ar întoarce în Brunswick, Augusta a acceptat sugestia țarinei de a se stabili în Estonia, fiind însoțită permanent de generalul-maior Wilhelm von Pohlmann și de trei doamne – Madame Wilde și cele două fiice ale lui Pohlmann.

• CITEŞTE ŞI:  Primul Cod penal din România, adoptat de A. I. Cuza, pedepse drastice pentru corupţie

Din refugiu, Augusta a păstrat o corespondență regulată cu țarina, care a continuat să aibă grijă de ea, și cu mama sa, exprimându-și mulțumirea pentru viața liniștită de la țară. Pentru a o ajuta financiar, Ecaterina a vândut casa în care locuiseră Augusta și Frederic la Sankt Petersburg, trimițându-i Augustei toți banii și sfătuind-o să-i investească înțelept, asigurându-i astfel venituri din moșia Lohde.

Publicitate

În ultimii ani, Augusta suferea de amenoree și era tratată cu poțiuni pe bază de plante pentru a-i stimula menstruația. În dimineața zilei de 27 septembrie 1788, la doar 23 de ani, prințesa a avut sângerări violente timp de șase ore și jumătate și a murit înainte ca medicul să ajungă la moșie.

Investigaţii privind moartea ducesei Augusta

Mulți ani mai târziu, fiul cel mare al Augustei a investigat circumstanțele morții sale, exhumându-i corpul. S-a confirmat astfel că, în ciuda zvonurilor din acea vreme, Augusta nu fusese nici îngropată de vie, nici alături de un copil nou-născut despre care se spunea că ar fi murit la naștere împreună cu ea.

Zvonurile sugerau că Augusta ar fi început o relație cu Wilhelm von Pohlmann, rămânând însărcinată. Se presupune că a intrat în travaliu prematur, urmat de o hemoragie severă, și, temându-se că relația lor secretă va fi descoperită, generalul von Pohlmann ar fi refuzat să cheme ajutor medical, ceea ce a dus la moartea ei.

Augusta a fost înmormântată în biserica din Kullamaa, iar castelul și domeniul primite de la țarină au fost ulterior acordate contelui Frederik Vilhelm Buxhoevden.

Fiica ei, Catharina de Württemberg, a devenit a doua soție a lui Jérôme Bonaparte, fratele mai mic al împăratului Napoleon I al Franței. Fiul cel mare, Wilhelm I de Württemberg, a devenit al doilea rege de Württemberg, iar cel mai mic fiu, Paul de Württemberg, a trăit o viață aventuroasă, având mai multe relații ocazionale și câțiva copii nelegitimi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: