Dezastrul de la Bhopal este cea mai mare catastrofă industrială care a avut loc vreodată. Evenimentul s-a petrecut în noaptea de 2 spre 3 decembrie 1984, în apropierea orașului Bhopal, din India și a constat în eliberarea în atmosferă a peste 45 de tone de derivat gazos de cianură din incinta uzinei Union Carbide India.
Fabrica de la Bhopal a fost construită în anul 1970, însă autorităţile au estimat greşit cantitatea de pesticide necesară pentru zona respectivă. Locuitorii nu au avut nevoie de tot ceea ce fabrica producea, astfel încât la începutul anilor ’80 capacitatea de lucru a fost redusă la minim.
În noaptea de 2-3 decembrie 1984, o defecţiune tehnică a dus la blocarea unei ţevi de apă. Unul dintre motoare s-a supraîncâlzit şi a explodat, eliberând în aer un nor de gaze toxice, mai grele decât aerul, care s-a împrăştiat rapid pe străzile din apropiere.
Sistemul de transport din oraş a fost paralizat, iar mulţi oameni s-au călcat în picioare la propriu, încercând să scape.
Informaţiile despre amestecul exact de substanţe nu au fost furnizate de către compania Union Carbide. Totuşi, sângele şi organele unor victime aveau culoarea roşu închis. Această culoare este specifică intoxicaţiilor acute cu cianură.
Studiile efectuate în anii care au urmat tragediei, au scos la iveală lucruri oribile. Mulţi dintre supravieţuitori încă sufereau de una sau mai multe dintre afecţiuni precum orbire parţială sau completă, probleme respiratorii persistente, tulburări gastro-intestinale, sistem imunitar slăbit, probleme menstruale, avorturi spontane, copii cu defecte genetice.
În anul 2004, s-a constatat că apa potabilă încă este contaminată, nivelul poluării fiind de circa 500 de ori mai mare decât cel admis.[sursa]
Dezastrul de la Bhopal, cea mai mare catastrofă ecologică din istorie
Deşi compania a încercat să limiteze numărul victimelor în rapoartele oficiale, cifrele au ieşit la iveală.
Circa 2.500 de oameni au murit pe loc. Alte câteva mii au murit în orele care au urmat, iar în perioada următoare alte zeci de mii de persoane şi-au pierdut vieţile.
În total, peste 500.000 de persoane au fost afectate în mod direct de acest dezastru ecologic.
În încercarea de a-şi spăla imaginea, compania Union Carbide a construit un spital cu 100 milioane de dolari. În anul 1988, Carbide a fost obligată să plătească 470 milioane dolari pentru victime. Conform cifrelor oficiale, până la sfârşitul anului 2003 au fost despăgubiţi 560.000 de oameni.
Peste zece judecători s-au ocupat de acest dosar început în anul 1987. Atunci, Biroul Central de Investigaţii din India a inculpat 12 persoane pentru „ucidere din culpă”. Acuzaţii riscau până la 10 ani de detenţie. Însă, în anul 1996, Curtea Supremă indiană a schimbat încadrarea juridică a faptei, care era pedepsită cu maxim doi ani de detenţie.
În iunie 2010, opt persoane, printre care și președintele uzinei, Warren Anderson, au fost declarate vinovate de către un tribunal indian pentru dezastrul de la Bhopal.
Acuzaţii au primit câte o amendă de 100.000 de rupii (circa 2.100 de dolari) și doi ani de închisoare.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: