Deși numeroase interpretări au fost propuse pentru inscripțiile misterioase de pe Discul din Phaistos, niciuna nu a reușit să fie universal acceptată de comunitatea științifică.
Informaţii rapide:
Nume: Discul din Phaistos;
Ce este: Un disc de lut ars, gravat cu simboluri care nu au fost niciodată descifrate;
Origine: Civilizația minoică antică de pe insula Creta;
Datare: Mai mult de 3.000 de ani în urmă;
Ce ne spune despre trecut: Discul Phaistos a fost descoperit în 1908 de arheologul italian Luigi Pernier, în timpul săpăturilor de pe insula Creta. La început, unii cercetători au crezut că este un fals, însă astăzi este considerat, în general, autentic, deși există încă voci care pun sub semnul întrebării veridicitatea sa.
Discul din Phaistos, un mister străvechi
Civilizaţia Minoică, o civilizație a Epocii Bronzului, au trăit în Creta și pe insulele învecinate din estul Mării Mediterane. Această cultură străveche este renumită pentru arta sa elaborată și arhitectura sofisticată, iar mulți istorici cred că a inspirat civilizația miceniană care s-a dezvoltat ulterior pe continentul grecesc.[sursa]
Ruinele minoice, excavate începând cu secolul al XIX-lea, au fost numite după regele legendar Minos, din mitologia greacă, care, conform legendelor, ar fi ținut un Minotaur într-un labirint sub palatul său din Knossos, Creta, până când bestia a fost învinsă de eroul atenian Tezeu.
Cu toate acestea, experții cred că minoicii au trăit în Creta între aproximativ 3100 și 1150 î.Hr., mult înainte de perioada în care Minos și Tezeu ar fi trăit, conform tradiției mitologice, în secolul al XII-lea î.Hr.
Un artefact misterios
Discul a fost găsit în ruinele unui palat minoic din Phaistos, un sit arheologic situat pe coasta de sud a Cretei. Având un diametru de aproximativ 15 centimetri, discul este inscripționat cu două spirale de simboluri – una pe fiecare parte. Majoritatea experților consideră că aceste simboluri reprezintă o formă de scriere, însă semnificația lor rămâne un mister.
În total, discul conține 241 de apariții ale celor 45 de simboluri distincte. Unele dintre aceste simboluri reprezintă oameni, în timp ce altele înfățișează animale, plante, arme, unelte și diverse obiecte. Simbolurile sunt grupate în unități „cuvânt” prin linii verticale, dar nu se știe cum sunau aceste cuvinte sau cum funcționa sistemul de scriere.
Acestea urmează o traiectorie spirală, centripetă, în sensul anti-trigonometric („al acelor de ceasornic”). Doar 50 de figuri distincte au fost folosite pentru glife. Acestea reprezintă „obiecte concrete” iar nu idei, schițând limpede profiluri de corpuri ori numai de capete umane, pești, un scut, diverse plante, o bâtă, o navă, etc.
Ipoteze diverse, dar fără răspunsuri definitive
Printre primele interpretări ale inscripțiilor s-a sugerat că simbolurile ar putea fi o formă timpurie de scriere greacă, descriind un sacrificiu de animale într-un templu. În anul 2004, o altă teorie a sugerat că inscripția ar putea fi o scrisoare legată de o dispută privind un teren, scrisă în limba luwiană, vorbită în Anatolia (Turcia de azi).
Fără o piatră de la Rosetta proto-Ioniană, rămânând deocamdată hapax legomena, discul din Phaistos are doar coroborări externe pur conjuncturale. Acestea sunt însă remarcabile: Perioadele constante ale precesiei echinocțiale fac ca anumite configurații ale constelațiilor cerului boreal să fie atât riguros posibile, cât și caracteristice doar anumitor epoci.
Într-o astfel de epocă, înainte de 2500 î. Hr., doar în intervalul de latitudini nordice corespunzător Cicladelor, și doar în jurul piticei dar miticei insule Delos, se puteau numi constelațiile după semificațiile cunoscute azi.
Alte ipoteze propun că limbajul ar putea fi hitit sau egiptean, sau că inscripțiile reprezintă fie o rugăciune către o zeiță, fie un imn funerar – dar toate scrise într-o limbă necunoscută.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: