Ar putea fi un singur dispozitiv răspunsul la criza climatică? Nu știm încă. Totuși, unul dintre cele mai surprinzătoare exemple de tehnologie climatică vine de la startup-ul SpiralWave: o coloană înaltă și translucidă, aprinsă de sfere de plasmă strălucitoare, cu un aspect aproape spectral, care extrage CO2 din atmosferă și îl folosește într-un mod inedit.
Acest dispozitiv neobișnuit, prezentat la TechCrunch Disrupt 2024, atrage toate privirile. În spatele esteticii sale inedite, însă, se ascunde un scop concret și revoluționar.
Pe măsură ce plasma urcă spiralând pe coloana acestui dispozitiv, el extrage dioxidul de carbon (CO2) din aer. În timpul procesului, gazul este transformat în metanol verde – un combustibil produs sustenabil, cu 95% mai puține emisii de carbon, conform fondatorilor proiectului.
Dispozitivul care extrage CO2 din atmosferă
„Aici vedeți plasma în impulsuri rapide. Fiecare impuls descompune CO2”, explică Abed Bukhari, CEO și cofondator al SpiralWave. Bukhari a povestit că ideea i-a venit în timp ce lucra la un alt startup, unde a folosit „plasma rece” (un tip de plasmă cu temperatură scăzută, folosită adesea în lămpile fluorescente) pentru a dezvolta echipamente inovatoare.
„Mi-am propus să construiesc ceva care să contracareze cea mai mare provocare a zilelor noastre: eliminarea masivă de CO₂ din atmosferă”, a explicat Bukhari.
Așa s-au născut prototipurile SpiralWave: un model Nanobeam compact și un Microbeam mai mare, de 1,8 metri înălțime, cel prezentat în înregistrările video. Dispozitivul folosește impulsuri de plasmă, obținute prin trei unde de microunde de frecvențe diferite, pentru a descompune moleculele țintite.
„Primul impuls descompune CO₂ în CO, al doilea descompune H₂O în H și OH, iar al treilea le combină pentru a produce metanol”, explică Bukhari.
Cât de eficient este acest dispozitiv care extrage CO2 din atmosferă?
În procesul de conversie a CO₂ în metanol, dispozitivul transformă aproximativ 75% din energia electrică utilizată. Când folosește gaze reziduale, cum ar fi emisiile de la centrale electrice, eficiența crește la 90%. Momentan, aceste dispozitive pot produce o tonă de metanol din CO₂ extras din aerul ambiant, folosind aproximativ 10.000 kilowați-oră de electricitate.
În concentrații mai mari de CO₂, consumul scade la circa 7.000 kWh. Deși necesarul de energie este mare, dispozitivul elimină CO₂ din atmosferă și creează un combustibil regenerabil, iar întregul proces poate fi susținut de energia regenerabilă produsă în perioadele de vârf.[sursa]
Rămâne de văzut cât de eficient va fi dispozitivul pe scară largă. Însă Bukhari are planuri ambițioase: scopul său este să dezvolte o versiune gigantică, de peste 90 de metri înălțime, capabilă să extragă o gigatonă de CO₂ anual.
„Pentru a combate schimbările climatice, trebuie să eliminăm 10 gigatone de CO₂ în fiecare an”, spune Bukhari.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: