Cei mai mulţi dintre noi au auzit de celebrul Dr. Seuss, iar cei care nu-l ştiu după nume, cu siguranţă îl vor recunoaşte după personajul Grinch. Cel care a furat Crăciunul, cum care Grinch?

Theodor Seuss Geisel s-a născut pe 2 martie 1904, în oraşul american Springield. A fost pasionat de desen încă de mic, iar acest lucru l-a făcut să urmeze o carieră în acest domeniu. A fost nevoit să folosească pseudonimul Dr. Seuss, după ce a fost prins consumând alcool în perioada Prohibiţiei, fapt pentru care a fost concediat dintr-o funcţie de redactor-şef.

Opera sa include multe dintre cele mai populare cărţi pentru copii din toate timpurile. Cărţile sale s-au vândut în peste 600 de milioane de copii şi au fost traduse în peste 20 de limbi până la moartea sa. Ulterior, aceste cifre au crescut, transformându-l într-unul dintre cei mai vânduţi autori decedaţi din istorie.

Dr. Seuss era de părere că cei mici trebuie să aibă contact cu cărțile de la o vârstă foarte fragedă. Una dintre cele mai populare cărți ale colecției semnate de către scriitorul american, „Oh, the Places You’ll Go”, a fost concepută pentru a fi citită de către viitoarele mămici în timpul sarcinii. Această carte este astăzi unul dintre cele mai răspândite cadouri oferite proaspeților absolvenți de liceu sau facultate, în SUA.

dr. seuss
Theodor Geisel şi celebrul personaj Grinch

De asemenea, un succes de răsunet l-a avut cartea „Cum a furat Grinch Crăciunul”, care a primit numeroase premii, fiind adaptată în ecranizări extrem de apreciate. Grinch a devenit astfel un personaj extrem de cunoscut.

• CITEŞTE ŞI:  Pentru a ajunge la şcoală, copiii trec un râu într-un sac de plastic (VIDEO)

Dincolo de lucrurile bune pentru care este amintit Dr. Seuss, acesta a avut şi o latură întunecată.[sursa]

Partea întunecată a lui Dr. Seuss

Fiecare poveste a lui Dr. Seuss are o parte profundă şi întunecată. Iar acest lucru este valabil şi pentru viaţa sa personală.

Personajele din poveştile lui Dr. Seuss sunt dinamice şi periculoase. Un exemplu îl reprezintă Pisica din Pălărie, un personaj capabil să distrugă casa (locul în care se desfăşura povestea), deşi scopul său era de a-i amuza pe copii cu trucurile sale. De asemenea, şi Dr. Seuss era periculos şi distructiv. Cel puţin pentru soţia sa.

Deşi nu era un lucru ieşit din comun în acele vremuri, opera lui Dr. Seuss conţinea foarte multe elemente rasiste. Fie că era vorba despre asiatici sau oameni de culoare, aceştia erau reprezentaţi într-un mod rasist în opera autorului.

Însă acesta nu era cel mai cumplit lucru pe care l-a făcut Theodor Geisel.

Şi-a înşelat soţia bolnava, iar aceasta şi-a luat viaţa

Dincolo de lucrurile întunecate ascunse în desenele sale, Dr. Seuss a păstrat câteva şi pentru viaţa sa personală. Theodor a fost căsătorit cu Helen Palmer Geisel timp de 40 de ani.

Publicitate

Femeia s-a îmbolnăvit grav, suferind de sindromul Guillain-Barre, care i-a cauzat o paralizie parţială, urmată de cancer.

În loc să-i fie alături soţiei sale în acele momente cumplite, Dr. Seuss a început o aventură cu Audrey Stone Dimond. Mai mult, autorul nici nu s-a sinchisit să se ascundă, nici de soţia sa şi nici de public.

Sfâşiată de durere, în loc să se stingă încet din cauza bolii, Helen a ales să-şi ia singură viaţa, lăsând un bilet prin care-şi explica gestul.

• CITEŞTE ŞI:  Robert Wadlow sau "Gigantul din Illinois", cel mai înalt om din istorie

Acest bilet nu a părut să-l afecteze prea tare pe Theodor Geisel. La câteva luni de la moartea soţiei sale, Dr. Seuss s-a căsătorit cu amanta sa.

Deşi a scris cărţi pentru copii, lui Dr. Seuss nu-i plăceau copiii

Ce ironie, nu-i aşa? De fapt, e un lucru clasic. Unul dintre cei mai faimoşi autori de cărţi pentru copii din toate timpurile i-a spus la un moment dat soţiei sale că este înspăimântat de ideea de a avea copii. Sursa acestei temeri nu are o natură cunoscută, căci Theodor nu a avut parte de o copilărie foarte grea sau traumatizantă.

Cu toate acestea, Dr. Seuss avea un principiu simplu: „Tu faci copii, eu ţi-i distrez.”

După cum bănuiţi, Theodor Geisel nu a avut copii niciodată. „Theodor şi-a trăit viaţa fără a avea copii şi a fost foarte fericit în acest fel.”, a povestit Audrey Dimond, amanta care i-a devenit soţie şi care i-a fost alături până la moarte.

Dr. Seuss a murit de cancer, pe 24 septembrie 1991, la vârsta de 87 de ani. Cea care s-a ocupat de opera lui Theodor Geisel a fost Audrey Dimond, care s-a implicat activ, reuşind să ducă memoria răposatului său soţ mai departe. Aceasta a murit în anul 2018, la vârsta de 97 de ani.

Theodor Geisel a primit de-a lungul carierei sale numeroase premii şi distincţii. Printre cele mai importante amintim două Premii Oscar, două Premii Emmy şi Premiul Pulitzer.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

9 COMENTARII

    • A început cenzura și vrăjeală asta din America de la partidul Democrat . Ani de zile si in toată lumea cărțile au fost ok ! Acum dintr-o data rasiste!

  1. Nu mai stiu cine spunea ca daca o carte pentru copii nu impresioneaza si adultii, atunci este o carte proasta…de aceea desenele animate de pe vremuri erau potrivite pentru orice varsta si fiecare intelegea ceva diferit!

  2. Publicitate
  3. Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.