Rețeaua X a fost ținta unui atac cibernetic masiv care afectează mii de utilizatori. Platforma de social media deținută de Elon Musk a fost lovită de un atac cibernetic de amploare, afectând o perioadă relativ extinsă zeci de mii de utilizatori. Potrivit rapoartelor, X a suferit mai multe întreruperi pe 10 martie 2025, iar Musk a abordat public problema.

X a fost ținta unui atac cibernetic masiv

„A avut loc (și încă are loc) un atac cibernetic masiv asupra X. Suntem atacați zilnic, dar acest incident a fost susținut de resurse semnificative. Este implicat fie un grup mare și coordonat, fie chiar o țară.”, a scris miliardarul.

Declarația lui Musk a venit după ce un utilizator a sugerat o posibilă legătură între atac și alte incidente recente: „Mai întâi, proteste împotriva DOGE. Apoi, magazinele Tesla au fost atacate. Acum, X este la pământ. Nu aș exclude posibilitatea ca această indisponibilitate să fie rezultatul unui atac asupra X.”[sursa]

X a fost ținta unui atac cibernetic
Elon Musk a anunțat că platforma X a fost ținta unui atac cibernetic

Potrivit Downdetector.com, un site care monitorizează problemele tehnice ale platformelor online, până la 40.000 de utilizatori au raportat probleme cu X în jurul orei 10:00 (ora Europei de Est).

Frustrarea utilizatorilor s-a revărsat chiar pe platformă, imediat ce aceasta a redevenit funcțională. „Când crezi că Twitter este căzut, dar nu poți intra pe Twitter să verifici dacă #TwitterDown este trending pentru că Twitter este căzut”, a scris cineva.

Alt utilizator a întrebat: „De câte ori va mai cădea X/Twitter?”, în timp ce un altul a glumit: „Twitter a fost picat două ore și deja am început să trec prin sevraj… poate e timpul să ating niște iarbă.”

Musk a cumpărat Twitter în octombrie 2022 pentru 44 de miliarde de dolari, schimbându-i ulterior numele în „X”. Însă, potrivit unor rapoarte publicate în decembrie de către platformele de analiză financiară Axios și Fidelity[sursa], valoarea platformei a scăzut dramatic, ajungând la aproximativ 12,3 miliarde de dolari – cu 72% mai puțin decât suma plătită inițial de către Elon Musk.

• CITEŞTE ŞI:  Există un tip de gaură neagră care îți șterge trecutul și-ți încurcă viitorul

Atacul cibernetic asupra X vine după proteste la fabricile și magazinele Tesla

Atacul informatic care a vizat platforma X are loc la scurt timp după o serie de proteste la dealerii și fabricile Tesla din întreaga lume. Sute de manifestanți au organizat demonstrații pentru a exercita presiuni economice asupra lui Musk, acuzându-l de influență semnificativă asupra administrației Trump.

La un protest recent desfășurat la un centru de vânzări și service Tesla din Louisville, Kentucky, demonstranții au declarat pentru publicația Newsweek că se opun sprijinului acordat de Musk autoritarismului și grupurilor de extremă dreaptă. De asemenea, aceștia au criticat un gest făcut de Musk la un eveniment de inaugurare a lui Trump, pe care l-au interpretat ca un salut nazist.

Unii protestatari și-au exprimat îngrijorarea că inițiativa lui Musk, Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE), subminează mecanismele constituționale de control, intervenind în atribuțiile Congresului privind cheltuielile publice. Alții l-au acuzat de ipocrizie, argumentând că, deși reduce locuri de muncă și servicii federale, companiile sale beneficiază de contracte guvernamentale de miliarde de dolari.

În paralel, mai mulți proprietari de Tesla au raportat că vehiculele lor au fost vandalizate de protestatari.

Publicitate

Hunt, organizatorul demonstrației, a anunțat că protestele vor continua, iar grupul său intenționează să revină la locația Tesla din Louisville și în weekendul următor. Totodată, site-ul Take Down Tesla listează peste 100 de demonstrații viitoare în SUA, Regatul Unit, Portugalia, Malaezia și Islanda.

„Pe măsură ce publicul se dezice de acțiunile lui Elon Musk, putem lua măsuri eficiente pentru a-i afecta averea și pentru a opri ceea ce face”, a declarat Hunt.

• CITEŞTE ŞI:  Un trib necontactat a atacat cu săgeți tăietorii de lemne care au intrat în Amazonul peruvian

Un grup de hackeri revendică atacul asupra X

Grupul de hackeri Dark Storm Team ar fi revendicat responsabilitatea pentru atacul DDoS care a afectat platforma X.[sursa]

Cunoscut pentru atacurile sale sofisticate de război cibernetic și pentru infiltrarea unor sisteme de înaltă securitate, grupul a devenit o amenințare majoră în spațiul digital.

Potrivit Orange Cyberdefense, Dark Storm Team a fost format în anul 2023 și are o orientare pro-palestiniană. În luna ianuarie 2025, grupul a anunțat public că intenționează să lanseze un val de atacuri cibernetice asupra site-urilor guvernamentale ale țărilor NATO, Israelului și altor națiuni care sprijină Israelul.

Ce este un atac DDoS?

Un atac DDoS (Distributed Denial-of-Service) este o tentativă rău intenționată de a întrerupe traficul normal al unui server, serviciu sau rețea, potrivit Cloudflare, o companie specializată în securitatea cibernetică și performanța online.

Atacul funcționează prin copleșirea țintei cu un volum masiv de trafic, ceea ce o face inaccesibilă utilizatorilor legitimi. Acest tip de atac este eficient deoarece folosește mai multe dispozitive compromise – inclusiv computere, dispozitive IoT și alte resurse de rețea – care sunt exploatate pentru a genera fluxul de date.

În termeni simpli, un atac DDoS este echivalentul unui blocaj pe autostradă: traficul obișnuit nu mai poate ajunge la destinație din cauza supraaglomerării artificiale. Gravitatea atacului depinde de numărul de dispozitive implicate, ceea ce îl face o amenințare majoră pentru afaceri și servicii online.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: