Păianjenul de casă face parte din familia Agelenidae, care cuprinde aproximativ 700 de specii. Unele dintre ele pot fi veninoase, iar altele pot provoca, prin mici mușcături, roșeață, leziuni și umflarea zonei afectate. Acești păianjeni nu atacă oamenii, însă dacă sunt provocați, pot înțepa.

Păianjenii de casă au opt ochi și picioare lungi, acoperite cu perișori fini. Corpul lor măsoară 0,6-2 cm și au abdomenul negru sau gri, cu dungi întunecate. Sunt răspândiți în aproape toată lumea. Distribuția lor globală cuprinde Europa, Africa de Nord, părți din Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Se hrănesc cu muște, molii, furnici, țânțari, gândaci, urechelnițe și alte insecte. Ei sunt responsabili cu uciderea anumitor dăunători din casele oamenilor, care sunt purtători de boli. Plasa păianjenilor se aseamănă cu o pânză de mătase încălcită, având în capăt un tunel.

Păianjenii de casă trăiesc în perechi și se reproduc anual. Numărul acestora crește în lunile călduroase, dar și toamna.

păianjenul de casă
Păianjenul de casă face parte din familia Agelenidae

Curiozități despre păianjenul de casă

Păianjenul de casă nu iubește mirosul de vopsea, var, lavandă și eucalipt. Adoră, însă, să își facă cuibul în colțuri întunecoase, cum sunt debaralele sau coridoarele. Nu-i displace nici să se stabilească în spații calde, camere murdare, hambare, streașina casei, crăpături de pereți, guri de aerisire sau subsoluri.

De asemenea, aveți grijă în ce recipiente vă depozitați lucrurile. Cutiile din carton sunt preferatele păianjenilor, de aceea ar trebui să le înlocuiți cu repiciente din plastic.

Unele specii își hrănesc puii cu hrană regurgitată, iar altele, într-un mod macabru, își mănâncă mama când aceasta moare. În plus, păianjenii mari îi mănâncă pe cei mici, fapt ce explică de ce vedem prin colțuri doar păianjeni de dimensiuni mari.

• CITEŞTE ŞI:  Cum erau construite podurile în secolul XIV şi ce tehnici se foloseau

Se spune că frica de păianjeni nu este ceva cu care ne naștem, ci o învățăm de la ceilalți oameni. Cel mai ușor de a-i îndepărta este să îi luăm cu o mătură și să îi aruncăm afară, fără să le facem rău.

Specia care aleargă extrem de rapid și are picioare lungi de 8 centimetri este Tegenaria Gigantea. Nu este un păianjen periculos ci, din contră, este foarte fricos. Preferă să fugă, atunci când simte pericolul, decât să atace.

păianjenul de casă
Păianjen din specia Tegenaria Gigantea

De ce să nu omori niciodată păianjenul de casă

Păianjenii sunt prădători naturali ai insectelor dăunătoare. După cum spuneam, aceștia se hrănesc cu insecte precum muștele, țânțarii, gândacii și altele, care pot fi un disconfort sau un pericol pentru sănătatea umană.

De exemplu, mușcăturile de țânțari pot transmite boli grave, cum ar fi febra Dengue sau virusul Zika. Păianjenii pot ajuta la reducerea populațiilor de insecte dăunătoare din casele noastre.

Publicitate

Păianjenii sunt parte a lanțului trofic și sunt hrana altor animale, cum ar fi păsările sau șopârlele, care ajută la menținerea echilibrului ecologic. Omorârea păianjenilor poate perturba acest echilibru și poate avea un efect negativ asupra biodiversității din jurul nostru.

Păianjenii nu sunt animale agresive și nu vor să se apropie de oameni. Majoritatea speciilor de păianjeni nu au capacitatea să muște prin pielea umană sau să provoace răni serioase, deşi unele au venin. Chiar și în cazul în care un păianjen reușește să muşte o persoană, majoritatea mușcăturilor sunt nepericuloase și pot fi tratate ușor, căci veninul lor este prea slab pentru a cauza probleme serioase oamenilor.

• CITEŞTE ŞI:  De cât timp există rechinii? Au apărut pe Pământ înaintea copacilor

Păianjenii preferă să își facă pânzele în locuri ferite de mișcare și de lumină, deci riscul de a fi mușcat de un păianjen este mic. În general, nu trebuie să ne panicăm dacă găsim un păianjen în casă, deşi cei mai mulţi dintre noi nu-şi doresc compania niciunei insecte în locuinţă.

Dacă sunteți tentat să lăsați păianjenii în pace, ar trebui să știți că aceștia încearcă mereu să evite oamenii și nu atacă decât dacă se simt amenințați. Deci, nu ar trebui să ne facem griji prea mari cu privire la prezența lor în casa noastră.

Superstiții legate de păianjenul de casă

În Antichitate, păianjenii erau considerați, de către păgâni, ca având proprietăți vindecătoare. Totodată, reprezentanții triburilor africane și asiatice credeau că păianjenii erau semn de prosperitate și fericire.

Potrivit unor credințe din popor, un om peste care cădea un păianjen de pe acoperișul casei, putea primi o sumă considerabilă de bani sau chiar o moștenire. În schimb, dacă un păianjen de casă era omorât, viața acelui om urma să fie nefericită.

De-a lungul secolelor, păianjenul a fost considerat aducător de noroc. De aceea, oamenii capturau păianjeni și îi aruncau afară, fără să îi omoare.

Într-o altă superstiție, când un păianjen descinde dinspre tavan în fața ta, există două variante. Dacă se duce apoi iarăși în sus, vei fi norocos. Dacă, însă, continuă să se îndrepte în jos, vei pierde o persoană iubită ori vei fi marcat de o altă catastrofă în viața personală. În nordul Moldovei, un astfel de păianjen îi încredința pe oameni că vor avea musafiri, inclusiv pe niște rude.

• CITEŞTE ŞI:  Femeile sunt de 14 ori mai expuse să moară în urma dezastrelor naturale

Când o persoană vede pe hainele sale un păianjen, se spune că acea persoană va avea veșminte noi, mai scumpe și mai deosebite.

Potrivit unei singure legende, uciderea unui păianjen ajută la iertarea păcatelor. Însă, alte legende contrazic acest lucru. Aşadar, depinde de legenda pe care o alegi: fie să curmi, fie să cruţi viaţa unui păianjen.

În final, se spune că persoana care se teme, atunci când vede un păianjen, va primi o veste rea, iar cea care vede un păianjen și nu are sentimentul de frică, va primi o veste bună.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: