Europa, luna lui Jupiter, produce 1.000 de tone de oxigen la fiecare 24 de ore, a anunศ›at NASA. Cu toate acestea, cantitatea este sub aศ™teptฤƒrile oamenilor de ศ™tiinศ›ฤƒ, iar suprafaศ›a prezintฤƒ ศ™i alte provocฤƒri.

Un milion de oameni ar putea respira zilnic avรขnd รฎn vedere aceastฤƒ cantitate de oxigen, รฎnsฤƒ ea este mult mai micฤƒ decรขt cea la care se aศ™teptau oamenii de ศ™tiinศ›ฤƒ. Cantitatea de oxigen ar putea reprezenta un indiciu despre oceanul subteran de pe Europa, care, potrivit specialiศ™tilor, ar putea avea de douฤƒ ori mai multฤƒ apฤƒ decรขt toate oceanele de pe Pฤƒmรขnt la un loc.[sursa]

Europa, luna lui Jupiter, produce oxigen pentru 1 milion de oameni zilnic

Europa este a 6-a cea mai apropiatฤƒ lunฤƒ de Jupiter ลŸi una dintre cele 95 de luni ale celei mai mari planete din sistemul nostru solar, este puศ›in mai micฤƒ decรขt luna Pฤƒmรขntului ศ™i se estimeazฤƒ cฤƒ are o manta din roci ศ™i un nucleu din metale grele, la fel ca planeta noastrฤƒ.

luna lui Jupiter europa
Europa, luna lui Jupiter, produce oxigen pentru un milion de oameni zilnic

Informaศ›iile, publicate รฎn jurnalul Nature Astronomy, aratฤƒ cฤƒ Europa produce aproximativ 12 kilograme de oxigen pe secundฤƒ. Anterior, cercetฤƒtorii estimau cฤƒ luna ar putea produce 900 de kilograme de oxigen pe secundฤƒ.[sursa]

Cele mai noi estimฤƒri au fost fฤƒcute pe baza cantitฤƒศ›ii de hidrogen eliberatฤƒ la suprafaศ›a lunii Europa. Datele au fost colectate de sonda NASA Juno, care s-a aflat รฎn apropierea lunii Europa รฎn anul 2022.

Deศ™i planeta are oxigen, nu รฎnseamnฤƒ cฤƒ este neapฤƒrat un loc sigur pentru viaศ›a umanฤƒ ศ™i nu doar din cauza lipsei aerului.

โ€ข CITEลžTE ลžI:  Legea lui Murphy: ce รฎnseamnฤƒ ลŸi cine a elaborat-o. Dacฤƒ ceva poate sฤƒ meargฤƒ prost, va merge prost

„Problema explorฤƒrii umane pe Europa este foarte complexฤƒ. Radiaศ›iile sunt extrem de puternice pe Europa ศ™i estimฤƒrile aratฤƒ cฤƒ un astronaut รฎn costum spaศ›ial nu ar putea supravieศ›ui mai mult de o zi pe suprafaศ›a ei. Deci probabil ar avea probleme mai mari decรขt oxigenul รฎn acest mediu.”, a declarat James Szalay de la Universitatea Princeton, autorul principal al studiului. [sursa]

Sonda spaศ›ialฤƒ Juno, lansatฤƒ de NASA รฎn anul 2011, studiazฤƒ planeta Jupiter รฎncฤƒ din 2016. „Determinarea cantitฤƒศ›ii de apฤƒ, deci oxigen, de pe acest uriaศ™ gazos este importantฤƒ nu doar pentru a รฎnศ›elege cum s-a format planeta, dar ศ™i cum elemente grele s-au deplasat prin sistemul solar. Aceste elemente grele sunt cruciale pentru existenศ›a planetelor precum Pฤƒmรขntul ศ™i a vieศ›ii.”, potrivit unui comunicat al misiunii Juno.

NASA plฤƒnuieศ™te sฤƒ lanseze sonda Europa Clipper pe 10 octombrie 2024, pentru a „studia รฎn detaliu luna Europa ศ™i sฤƒ afle dacฤƒ ar putea gฤƒzdui condiศ›ii potrivite pentru viaศ›ฤƒ”.

NASA susศ›ine cฤƒ Europa „ar putea fi cel mai promiศ›ฤƒtor loc din sistemul nostru solar pentru a gฤƒsi un mediu actual potrivit pentru anumite forme de viaศ›ฤƒ, รฎn afara planetei Pฤƒmรขntul”.

Abonaลฃi-vฤƒ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic ลŸi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci cรขnd publicฤƒm articole interesante:

Publicitate