Europa, luna lui Jupiter, produce 1.000 de tone de oxigen la fiecare 24 de ore, a anunศat NASA. Cu toate acestea, cantitatea este sub aศteptฤrile oamenilor de ศtiinศฤ, iar suprafaศa prezintฤ ศi alte provocฤri.
Un milion de oameni ar putea respira zilnic avรขnd รฎn vedere aceastฤ cantitate de oxigen, รฎnsฤ ea este mult mai micฤ decรขt cea la care se aศteptau oamenii de ศtiinศฤ. Cantitatea de oxigen ar putea reprezenta un indiciu despre oceanul subteran de pe Europa, care, potrivit specialiศtilor, ar putea avea de douฤ ori mai multฤ apฤ decรขt toate oceanele de pe Pฤmรขnt la un loc.[sursa]
Europa, luna lui Jupiter, produce oxigen pentru 1 milion de oameni zilnic
Europa este a 6-a cea mai apropiatฤ lunฤ de Jupiter ลi una dintre cele 95 de luni ale celei mai mari planete din sistemul nostru solar, este puศin mai micฤ decรขt luna Pฤmรขntului ศi se estimeazฤ cฤ are o manta din roci ศi un nucleu din metale grele, la fel ca planeta noastrฤ.
Informaศiile, publicate รฎn jurnalul Nature Astronomy, aratฤ cฤ Europa produce aproximativ 12 kilograme de oxigen pe secundฤ. Anterior, cercetฤtorii estimau cฤ luna ar putea produce 900 de kilograme de oxigen pe secundฤ.[sursa]
Cele mai noi estimฤri au fost fฤcute pe baza cantitฤศii de hidrogen eliberatฤ la suprafaศa lunii Europa. Datele au fost colectate de sonda NASA Juno, care s-a aflat รฎn apropierea lunii Europa รฎn anul 2022.
Deศi planeta are oxigen, nu รฎnseamnฤ cฤ este neapฤrat un loc sigur pentru viaศa umanฤ ศi nu doar din cauza lipsei aerului.
„Problema explorฤrii umane pe Europa este foarte complexฤ. Radiaศiile sunt extrem de puternice pe Europa ศi estimฤrile aratฤ cฤ un astronaut รฎn costum spaศial nu ar putea supravieศui mai mult de o zi pe suprafaศa ei. Deci probabil ar avea probleme mai mari decรขt oxigenul รฎn acest mediu.”, a declarat James Szalay de la Universitatea Princeton, autorul principal al studiului. [sursa]
Sonda spaศialฤ Juno, lansatฤ de NASA รฎn anul 2011, studiazฤ planeta Jupiter รฎncฤ din 2016. „Determinarea cantitฤศii de apฤ, deci oxigen, de pe acest uriaศ gazos este importantฤ nu doar pentru a รฎnศelege cum s-a format planeta, dar ศi cum elemente grele s-au deplasat prin sistemul solar. Aceste elemente grele sunt cruciale pentru existenศa planetelor precum Pฤmรขntul ศi a vieศii.”, potrivit unui comunicat al misiunii Juno.
NASA plฤnuieศte sฤ lanseze sonda Europa Clipper pe 10 octombrie 2024, pentru a „studia รฎn detaliu luna Europa ศi sฤ afle dacฤ ar putea gฤzdui condiศii potrivite pentru viaศฤ”.
NASA susศine cฤ Europa „ar putea fi cel mai promiศฤtor loc din sistemul nostru solar pentru a gฤsi un mediu actual potrivit pentru anumite forme de viaศฤ, รฎn afara planetei Pฤmรขntul”.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic ลi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci cรขnd publicฤm articole interesante: