Precipitațiile intense din ultima perioadă au transformat deșertul Sahara. În deșertul sud-estic al Marocului, o ploaie torențială rară a readus la viață lacuri și iazuri, întâmpinate de localnici și turiști ca un „dar din ceruri”.
Merzouga, un oraș turistic la aproximativ 600 de kilometri sud-est de Rabat, este de obicei învăluit în dune aurii pustii, însă acum se mândrește cu noi lacuri și iazuri formate după aceste ploi. „Suntem incredibil de fericiți de ploile recente”, spune Youssef Ait Chiga, un ghid local care a condus un grup de turiști germani la lacul Yasmina, situat în mijlocul dunelor.
Ploaia a atras și mai mulți vizitatori, spune Khalid Skandouli, un alt ghid local, iar Laetitia Chevallier, o turistă franceză și vizitatoare constantă a regiunii, vede acest fenomen ca o „binecuvântare din cer”. „Deșertul a redevenit verde, animalele au din nou hrană, iar plantele și palmierii au revenit la viață”, adaugă ea. Potrivit localnicilor, această zonă a fost aridă timp de aproape 20 de ani.[sursa]
Ploile au transformat deșertul Sahara
Anul trecut, Marocul s-a confruntat cu cel mai secetos an din ultimele opt decenii, cu o scădere de 48% a precipitațiilor, conform unui raport din octombrie al Direcției Generale de Meteorologie (DGM). În septembrie, ploile torențiale au dus la inundații în sudul țării, soldate cu cel puțin 28 de victime, iar vecina Algerie s-a confruntat cu un fenomen similar, soldat cu șase morți.
Cu cea mai gravă secetă din ultimii aproape 40 de ani, regatul marocan resimte o presiune intensă asupra sectorului agricol, esențial pentru economie. Organizația de cercetare World Resources Institute clasează țările nord-africane printre cele mai afectate de criza de apă la nivel global.
„Un semn al schimbărilor climatice”
Precipitațiile recente, catalogate de agenția meteorologică marocană drept „excepționale”, sunt atribuite unei deplasări neobișnuite a zonei de convergență intertropicală, regiune ecuatorială în care se întâlnesc vânturile emisferelor nordică și sudică, provocând furtuni și precipitații abundente.
„Acesta ar putea fi un semn al schimbărilor climatice”, afirmă climatologul marocan Fatima Driouech pentru AFP, subliniind însă că sunt necesare studii amănunțite pentru a confirma această teorie. Experții avertizează că schimbările climatice cresc frecvența și intensitatea fenomenelor meteo extreme, de la secetă la furtuni devastatoare.
Ploile recente au reumplut parțial unele rezervoare de apă și au revitalizat acviferele subterane în sudul Marocului. Însă, pentru o îmbunătățire semnificativă a nivelurilor de apă, precipitațiile trebuie să continue pe o perioadă mai lungă. Restul țării este în continuare afectat de secetă, aflată acum în al șaselea an consecutiv, care pune în pericol agricultura, sector ce angajează peste o treime din forța de muncă marocană.
Jean Marc Berhocoirigoin, un turist francez de 68 de ani, mărturisește că a fost profund impresionat să descopere lacul Yasmina refăcut. „M-am simțit ca un copil în dimineața de Crăciun. Nu am mai văzut aceste priveliști de 15 ani”, a spus acesta.
Apa a reapărut și în alte zone deșertice, cum ar fi Erg Znaigui, la aproximativ 40 de kilometri sud de Merzouga, potrivit reporterilor AFP. Deși ploile au insuflat o viață nouă sud-estului arid al Marocului, Driouech avertizează că „un singur eveniment extrem nu poate aduce schimbări durabile”.
Săptămâna trecută, agenția meteorologică marocană a declarat că astfel de ploi ar putea deveni tot mai frecvente, „în parte din cauza schimbărilor climatice, pe măsură ce zona de convergență intertropicală se deplasează mai spre nord”.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: