Un laser spațial extrem de puternic ar putea fi sursa misteriosului „semnal WOW!” care i-a nedumerit pe astronomi timp de aproape 50 de ani.

Din păcate (sau, poate, din fericire), nu a fost un mesaj de avertizare din partea unei civilizații extraterestre, ci mai degrabă rezultatul interacțiunii dintre un nor de hidrogen și o stea neutronică — miezul dens al unei stele masive, care a rămas după ce o supernovă i-a aruncat în spațiu straturile exterioare.

Misteriosul „semnal WOW!”

O nouă ipoteză sugerează că, în condiții adecvate, un astfel de obiect ar putea genera un semnal similar cu cel care l-a surprins pe astronomul Jerry Ehman pe 15 august 1977, determinându-l să noteze cuvântul „Wow!” pe raportul său.

semnal Wow
Astronomul Jerry Ehman a notat cuvântul „WOW!” atunci când a descoperit semnalul

Această cercetare, disponibilă într-o versiune pre-print pe serverul arXiv, este în prezent în curs de revizuire colegială. Constatările actuale se bazează pe observații recente ale unor semnale similare, sugerând că echipa condusă de astrobiologul Abel Méndez de la Universitatea Puerto Rico din Arecibo ar putea fi pe drumul cel bun.[studiu]

„Ultimele noastre observații, efectuate între februarie și mai 2020, au revelat semnale similare în bandă îngustă în apropierea liniei hidrogenului, deși mai puțin intense decât semnalul Wow! original.”, a explicat Méndez.[sursa]

Acel „semnal WOW!” original a fost detectat de Ehman în datele colectate de radiotelescopul Big Ear al Universității de Stat din Ohio. Cu o durată de doar 72 de secunde, acesta a fost un flash extrem de puternic de unde radio, aproape de linia hidrogenului de 1420 MHz, frecvență emisă de atomii de hidrogen atunci când își schimbă orientarea spinului (momentul cinetic intrinsec al unei particule elementare).[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Adevărata poveste a celor 3 deţinuţi care au reuşit să evadeze din Alcatraz

Având în vedere prezența omniprezentă a hidrogenului în Univers, unii oameni de știință au speculat că lumina la această frecvență ar putea servi ca un reper ușor de recunoscut în spectrul electromagnetic, pe care o civilizație extraterestră avansată tehnologic ar putea alege să-l folosească pentru a-și semnala prezența.

Dacă celebrul puls a fost într-adevăr un „salut” de la distanță, acesta nu conținea nicio modulație care să poată fi decodată. Semnalul Wow! nu s-a deplasat, ceea ce face puțin probabil să fi provenit de la un satelit din apropiere și, de asemenea, nu s-a repetat niciodată în modul așteptat de la o transmisie deliberată, ceea ce a exclus posibilitatea unor observații ulterioare cu tehnologii mai avansate. În plus, multe fenomene naturale emit unde radio la 1420 MHz, așa că, deși nu putem exclude complet o origine extraterestră, aceasta pare puțin probabilă.

Ne rămâne, așadar, să căutăm o explicație naturală pentru semnal, și exact asta au încercat să facă Méndez și echipa sa. În mod specific, cercerătorii au căutat emisii scurte de unde radio în bandă îngustă, similare ca frecvență cu semnalul Wow!, în datele arhivate din cadrul proiectului REDS (Radio Emissions from Red Dwarf Stars) al Observatorului Arecibo, acum închis.

Au identificat patru înregistrări care merită investigații suplimentare, provenind din vecinătatea unei pitice roșii mici, numită Steaua lui Teegarden, situată la doar 12,5 ani-lumină distanță. Deși mai slabe decât semnalul Wow!, aceste semnale erau suficient de similare pentru a oferi indicii despre originea acestuia.

Explicaţia

Conform analizei echipei, semnalele din apropierea Stelei lui Teegarden sunt asociate cu nori interstelari de hidrogen rece. Acest lucru sugerează un mecanism potențial pentru semnalul Wow!: o erupție puternică de radiații care traversează un nor de hidrogen rece, stimulând gazul să emită un puls puternic de radiații în jurul frecvenței de 1420 MHz.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri interesante şi revoltătoare despre averea lui Pablo Escobar

Produsul final ar fi un laser cu microunde sau maser natural, astrofizic, care ar produce o emisie concentrată intens de lumină în bandă îngustă la linia hidrogenului, similară semnalului Wow!, observat de la distanță.

Fiind o pitică roșie, Steaua lui Teegarden este puțin probabil să producă o erupție suficient de puternică pentru a genera un flash de emisie la fel de intens ca semnalul Wow!, dar alte obiecte cosmice ar putea avea această capacitate.

Stelele neutronice cu câmpuri magnetice extrem de puternice, cunoscute sub numele de magnetari, pot izbucni în erupții atât de puternice încât pot fi detectate chiar și din spațiul intergalactic și se crede că sunt responsabile pentru semnalele misterioase cunoscute sub numele de explozii radio rapide.

Un alt tip de magnetar sau de stea neutronică, denumit „soft gamma repeater”, ar putea fi, de asemenea, responsabil. Acest tip de stea emite periodic radiații gamma sau X. În oricare dintre cazuri, conform modelului echipei, pulsul de lumină care traversează hidrogenul ar rezulta într-o emisie stimulată în banda hidrogenului.

Aceasta este o explicație foarte coerentă. O asemenea concatenare de obiecte și evenimente ar fi în mod natural destul de rară; și mai rar ar fi să fie îndreptată exact în direcția noastră. Așadar, ipoteza nu doar explică semnalul, ci explică și de ce acesta a fost observat o singură dată.

„Ipoteza noastră explică toate caracteristicile observate ale semnalului Wow!, introduce o nouă sursă de posibile erori în căutările de technosignature și sugerează că acest semnal a reprezentat prima erupție maser astronomică înregistrată în linia hidrogenului. Vom continua explorarea seturilor noastre extinse de observații de la Arecibo Wow! și Arecibo REDS. Studiile viitoare vor încorpora și date de arhivă de la Observatorul Arecibo.”, scriu cercetătorii în proiectul lor indicat mai sus.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: