„Fata care dansează” a fost creată de Civilizația de pe Valea Indului, o cultură din Epoca Bronzului care a locuit cândva în ceea ce este acum Pakistanul.
Nume: Fata care dansează
Ce este: O sculptură antică din bronz
De unde provine: Mohenjo-daro, un sit arheologic din Pakistan, din vechea Civilizaţie de pe Valea Indului
Când a fost creată: circa 2500 î.Hr.
Ce ne spune despre trecut Fata care dansează
În ciuda dimensiunilor sale mici, această sculptură în bronz masiv de 10,5 centimetri reprezentând o fată care dansează spune multe despre cultura antică căreia i se atribuie crearea.[sursa]
Arheologii au descoperit artefactul în anul 1926, în timp ce efectuau săpături arheologice într-o regiune din Pakistan care a fost locuită cândva de Civilizația de pe Valea Indului, o cultură din Epoca Bronzului cunoscută pentru arta sa, în special pentru prelucrarea metalelor, potrivit Ministerului indian al Culturii.
Statuia a dus la două descoperiri importante despre această civilizație: în primul rând, faptul că în urmă cu peste patru mii de ani locuitorii se pricepeau la turnarea și amestecarea metalelor și la alte metode sofisticate de prelucrare a acestora, iar în al doilea rând, faptul că divertismentul, în special dansul, făcea parte din cultură.
Pentru a realiza sculptura, un meșter ar fi folosit o tehnică cunoscută sub numele de turnare cu ceară pierdută sau tehnica cerii pierdute, în care turna ceară fierbinte într-o matriță pentru a crea un model. Ceara era apoi topită, formând o cavitate în care metalul să se acumuleze. Modelul era apoi acoperit cu lut și încălzit în cuptor.
După ce mulajul s-a răcit, lutul a fost îndepărtat, dezvăluind o sculptură în bronz a unei fete, cu mâna așezată cu încredere pe șold și capul ușor înclinat în spate. Fata poartă părul prins într-un coc și este goală, cu excepția unui colier și a două teancuri de brățări purtate pe fiecare braț.
„Cred că are în jur de 15 ani, nu mai mult, dar stă acolo cu brățări pe tot brațul și nimic altceva pe ea. O fată perfect, pentru moment, perfect încrezătoare în sine și în lume. Cred că nu există nimic asemănător cu ea în lume.”, a declarat arheologul britanic Mortimer Wheeler în anul 1973.
Originea exactă a statuii și semnificația ei completă rămân un mister. Cu toate acestea, aceasta continuă să fascineze și să inspire oamenii din întreaga lume. Sculptura este expusă în prezent la Muzeul Național din New Delhi.