Susan Wiley a rămas cunoscută ca Genie, „fetiţa sălbatică” ce a fost nevoită să-şi petreacă primii 13 ani din viaţă închisă între patru pereţi.

Genie a fost abuzată întreaga viaţă. De la naştere şi până la vârsta de 13 ani, a stat închisă într-o cameră.

Genie a crescut alături de un tată extrem de abuziv, care o bătea chiar şi pentru că scotea cel mai mic sunet. A fost mai mult decât neglijată.[The Guardian]

genie copil
Genie

A fost lăsată să putrezească în camera sa, legată cu un ham de un fotoliu. Dar, printr-o minune, fetiţa a reuşit să supravieţuiască.

Familia

Tatăl lui Genie a lucrat într-o fabrică, fiind inginer de aviaţie. Deşi era puţin retras, părea un om normal şi nimic nu indica faptul că în realitate era un monstru. El şi soţia sa au avut, pe lângă Genie, alţi trei copii, dintre care doi au decedat.

Unul dintre copii a murit pentru că tatăl nu mai suporta plânsetul acestuia. Astfel, l-a înfăşurat şi l-a abandonat în garaj, unde a murit. Al doilea copil a fost diagnosticat cu o boală gravă şi a murit la doar două zile de la naştere. Cel de-al treilea a reuşit să scape de furia tatălui, fiind îngrijit o perioadă de bunici.

Cinci ani mai târziu, s-a născut Genie.

Captivitatea

Bunica paternă a lui Genie a murit într-un accident rutier comis de un şofer beat. Când autorul accidentului a primit o pedeapsă cu suspendare, tatăl lui Genie a suferit o cădere nervoasă, care l-a făcut să se comporte într-un mod şi mai brutal cu familia sa.

• CITEŞTE ŞI:  Emil Rebreanu, militarul spânzurat de unguri, după ce a refuzat să lupte contra românilor

Astfel, tatăl abuziv i-a interzis lui Genie să plângă, nu a făcut niciun efort pentru a o învăţa să comunice şi o bătea dacă făcea gălăgie. Din această cauză, Genie nu a deprins nici măcar abilităţile fizice, mentale şi sociale de bază, pe care copiii obişnuiţi le au la acea vârstă.

Abia se putea deplasa, iar când o făcea, de obicei mergea cu mâinile pe podea şi în genunchi. Nu ştia unde sa-şi facă nevoile fiziologice şi primea resturi de mâncare.

Salvarea

În luna octombrie 1970, când Genie avea aproximativ 13 ani și șase luni, părinții săi au avut o ceartă violentă. Mama ei l-a ameninţat pe tatăl său că va face totul public dacă nu-și poate vizita propriii părinți. Soțul ei a cedat în cele din urmă, iar mai târziu în acea zi femeia a plecat împreună cu Genie la părinţii săi.

Publicitate

Aproximativ trei săptămâni mai târziu, pe 4 noiembrie, mama lui Genie a decis să solicite un ajutor de invaliditate, având probleme cu vederea. A luat-o şi pe Genie cu ea. Dar, din cauza vederii precare, femeia a intrat într-un birou alăturat, din cadrul serviciilor sociale.

Asistenta socială care le-a întâmpinat a simțit instantaneu că ceva nu era în regulă când a văzut-o pe Genie. A fost șocată să afle adevărata ei vârstă, după ce a estimat din înfățișarea și comportamentul ei că avea în jur de 6-7 ani.

genie copil1
Genie împreună cu un psihiatru

Asistenta a anunţat imediat poliţia. În data de 20 noiembrie 1970, cu o zi înainte de înfăţişarea la procesul care a urmat, tatăl lui Genie s-a sinucis.

Instanţa de judecată a constatat că bătăile din partea soțului ei și orbirea aproape totală au lăsat-o pe mama lui Genie în imposibilitatea de a-și proteja copiii. Acuzaţiile împotriva ei au fost retrase.

• CITEŞTE ŞI:  Cum era să moară Matei Basarab, ucis chiar de către medicul său

Fetiţa sălbatică a devenit subiect de studiu

Cazul a fost intens mediatizat la acea vreme, stârnind şi interesul oamenilor de ştiinţă. Mulţi dintre ei au spus că Genie a fost cel mai sever caz de izolare pe care l-au studiat sau întâlnit vreodată.

Întrucât fetiţa nu învățase încă vreo limbă, lingviștii au văzut în Genie o oportunitate de a obține o perspectivă suplimentară asupra proceselor care controlează abilitățile de înţelegere şi învăţare a limbajului articulat. De asemenea, au testat teorii și ipoteze referitoare la perioadele critice în care oamenii învață să înțeleagă și să folosească limbajul. „Fetiţa sălbatică” a făcut progrese substanțiale în dezvoltarea sa mentală și psihologică generală.

În câteva luni, ea a dezvoltat abilități excepționale de comunicare nonverbală și a învățat treptat unele abilități sociale de bază. Dar, chiar și la sfârșitul studiului de caz, ea a prezentat încă multe trăsături comportamentale caracteristice unei persoane nesocializate.

De asemenea, Genie a continuat să învețe și să utilizeze noi abilități lingvistice pe tot parcursul timpului în care au testat-o. Totuşi, în cele din urmă, fata a rămas incapabilă să înţeleagă şi să folosească pe deplin o limbă. În prezent, Genie este internată într-un azil pentru persoanele cu nevoi speciale.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.