Arheologii au descoperit un fort vechi de 3.000 de ani care apăra Egiptul antic împotriva misteriosului „popor al mării” din estul Mediteranei.

În nord-vestul Egiptului, cercetătorii au scos la iveală ruinele unor clădiri din cărămidă de noroi, printre care cazărmi militare și camere de depozitare destinate armelor, hranei și proviziilor, datând din perioada Regatului Nou (1550 î.Hr. – 1070 î.Hr.). De asemenea, au fost descoperite o serie de artefacte și obiecte care aparțineau soldaților egipteni staționați la situl Tell Al-Abqain din Delta de Vest a Nilului.[sursa]

Fort vechi de 3.000 de ani, care proteja Egiptul de „oamenii mării”

Studiile anterioare sugerează că prăbușirea mai multor civilizații dominante în jurul anului 1200 î.Hr. ar putea fi atribuită, cel puțin parțial, raidurilor navale ale așa-numitului „popor al mării”, o coaliție de triburi a căror origine rămâne încă incertă. Se presupune că, după primul val de invazii în nordul Egiptului, aceștia s-au stabilit într-o zonă restrânsă de pe malul Mediteranei.

Fort vechi de 3.000 de ani
Arheologii au descoperit un Fort vechi de 3.000 de ani, menit să asigure protecţie împotriva „oamenilor mării”

Descoperirile recente par să confirme importanța strategică a forțelor militare din nordul Egiptului, care au jucat un rol crucial în apărarea regatului împotriva invaziilor triburilor libiene și ale popoarelor mării. Clădirile descoperite sunt proiectate cu mare precizie, fiind împărțite în două grupuri identice, separate de un pasaj îngust, un exemplu clar al ingeniozității inginerilor egipteni din acea perioadă, conform cercetătorilor.

Unele dintre aceste structuri erau folosite ca depozite de provizii pentru soldați, incluzând hambare mari. În interiorul lor, arheologii au descoperit fragmente de vase ceramice, oase de pește și animale, indicând activitățile de zi cu zi ale militarilor. Tot aici au fost găsite cuptoare cilindrice din ceramică, probabil utilizate pentru gătit.

• CITEŞTE ŞI:  Ce înseamnă când iese fum alb pe ţeava de eşapament

Artefactele descoperite în urma acestor săpături oferă o privire detaliată asupra vieții cotidiene, credințelor religioase și activităților militare ale soldaților care ocupau fortul. Printre cele mai importante descoperiri se numără o sabie lungă de bronz, decorată cu emblema regelui Ramses al II-lea, ceea ce subliniază influența militară și simbolică a acestuia.

Pe lângă sabie, două blocuri de calcar au fost dezgropate. Unul dintre acestea este inscripționat cu hieroglife care detaliază titlurile regelui Ramses al II-lea, iar celălalt face referire la un oficial numit „Bay”. Alături de acestea, au fost descoperite și arme folosite în luptă, unelte de vânătoare, bijuterii și obiecte de îngrijire personală, precum aplicatoare de kohl din fildeș, mărgele, scarabei și amulete de protecție.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: