Când ne gândim că un om a inventat gazul folosit în lagărele de concentrare naziste, pentru uciderea a milioane de oameni, ne trece prin cap inevitabil că acea persoană trebuie să fie cu adevărat diabolică.
Fritz Haber a fost un chimist evreu-german. S-a născut în Breslau, Prusia, în anul 1868, într-o familie evreiască respectată la acea vreme.
În anul 1891, Haber a obţinut doctoratul în chimie, la Universitatea Friedrich Wilhelm.
În perioada următoare a lucrat împreună cu chimistul Carl Bosch și a dezvoltat ceea ce azi se numește Procesul Haber-Bosch.[wiki] Prin acest proces, cei doi savanţi au reuşit sinteza amoniacului din elementele componente.
Acesta a fost punctul de pornire al chimiei de înaltă presiune la scară industrială.
Cu alte cuvinte, Haber a participat la combaterea foametei la scară largă, prin obținerea azotaților de potasiu și amoniu, folosiți la îngrășământ.
Oamenii de ştiinţă estimează că populaţia planetei în prezent nu ar fi depăşit 4 miliarde de oameni dacă savantul evreu nu descoperea metoda de obţinere a îngrăşământului.
Pentru aceste merite, savantul a obţinut Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1918.[lista]
Inventatorul armelor chimice
Dacă ne gândim la geniile malefice din filme, cu siguranţă îl putem introduce şi pe Fritz Haber în această categorie.
După izbucnirea Primului Război Mondial, în anul 1914, Fritz Haber a fost numit șeful departamentului de chimie al Ministerului de Război al Germaniei.
În timp ce studia efectul gazelor toxice într-un proiect de cercetare militară, Haber a constatat că expunerea îndelungată la clor sub formă de gaz poate fi fatală.
În 22 aprilie 1915, în timpul luptei de la Ypres din Flandra, Belgia, Haber a observat la lucru arma sa chimică.
Gazul a fost lansat de trupele germane, scufundându-se în tranşeele ocupate de soldaţii francezi.
Ulterior, circa 6.000 de soldaţi au murit sau au fost grav răniţi. Acestea au fost primele victime ale armelor chimice. În total, circa 85% dintre cele 100.000 de victime ale celei de-a doua bătălii de la Ypres au fost ucise de acest criminal invizibil.
După încheierea Primului Război Mondial, Fritz Haber a continuat colaborarea în proiecte de cercetare militară.
În acelaşi timp, a dezvoltat proiecte pentru scopuri civile, obținând un produs comercial („Ziklon A”). Acesta a fost folosit pe scară largă în Europa occidentală și America de nord ca insecticid și dezinfectant.
La începutul anilor ’30, naționalismul german luase proporții, iar savanții evrei au căzut în dizgrație.
Deşi Haber susţinea că este naţionalist german şi că nu se mai consideră evreu, a fost nevoit să demisioneze din fruntea Institutului Wilhelm şi să părăsească Germania.
Fritz Haber a murit în 1934, în Elveţia, la 65 de ani, din cauza unei insuficiențe cardiace.
Gazul folosit în lagărele naziste
Ziklon A era derivat din acidul cianhidric (cianură de hidrogen).
În mod ironic, naziştii au folosit cercetările lui Haber pentru dezvoltarea gazului Ziklon B.
Acesta a fost gazul folosit de nazişti în lagărele de concentrare pentru uciderea a milioane de evrei în timpul Holocaustului.
Mai mulţi membri ai familiei savantului au fost ucişi în camerele de gazare naziste.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:
Aberatii, exagerari, minciuni. Nu a stat nimeni sa numere cum au murit cei 20 milioane soldati, dar artileria si mitralierele au dat majoritatea victimelor. Mai era si atacul la baioneta… De altfel, din 1916, germanii au evitat folosirea gazului, caci impiedica atacul imediat al infanteriei asupa pozitiilor inamice. In plus, vantul il aducea adesea inapoi asupra propriilor transee.
Puțini știu de drama imediată stîrnită de preocupările ” științifice ” de război ale lui Haber .Soția,după ce i-a reproșat repetat soțului intențiile de a folosi gaze de luptă, a sustras pistolul Parabellum de serviciu al soțului și s-a împușcat în inimă .Cu toate acestea,Haber tot a inițiat atacul cu clor de la Ypres,deși două convenții internaționale de la Haga, din 1899 și 1907,interziceau expres folosirea gazelor și otrăvurilor chimice ca mijloace de luptă….
Parcă și Hitler fusese orbit o temporar de iperită. În plus, nemții au folosit și primele măști de gaze, într-un război.
Cine sapă groapa altuia,cade în ea…așa este o vorbă din bătrîni