O echipă de cercetători condusă de profesorul asistent Makoto Miyoshi de la Observatorul Astronomic Național din Japonia (NAOJ) a reanalizat independent datele obținute de Event Horizon Telescope (EHT) privind gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Analiza lor a dezvăluit o structură ușor alungită în direcția est-vest, aducând o perspectivă nouă asupra acestei regiuni enigmatice.

Publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, cercetarea echipei Miyoshi examinează datele EHT disponibile publicului, arătând cum noi interpretări pot contribui la o mai mare certitudine științifică. Pe măsură ce datele sunt analizate de diferite echipe de cercetători, imaginea complexă a găurilor negre devine mai clară și mai bine documentată.[studiu]

Gaura neagră supermasivă din Calea Lactee ascunde o structură misterioasă

Galaxia Calea Lactee conține peste 100 de miliarde de stele asemănătoare Soarelui și, la fel ca multe alte galaxii din Univers, are o gaură neagră supermasivă în centrul său. Aceasta, numită Sagittarius A*, are o masă de aproximativ 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, însă nu poate fi observată direct din cauza atracției sale gravitaționale extreme, care „înghite” inclusiv lumina. În schimb, mișcarea stelelor din jurul acesteia sugerează prezența sa.

Gaura neagră supermasivă calea lactee
Gaura neagră supermasivă din galaxia noastră ascunde o structură alungită

Analizând cu atenție structurile înconjurătoare, oamenii de știință reușesc să obțină indicii despre natura acestui obiect invizibil. În cadrul observațiilor din 2017, EHT a utilizat opt radiotelescoape terestre, conectate prin radiointerferometrie, pentru a crea imaginea iconică publicată în anul 2022: un inel luminos care înconjoară o regiune centrală întunecată, sugerând prezența unei găuri negre.

Diferențele față de o fotografie obișnuită sunt importante: datele colectate prin rețelele de radiotelescoape au multe „goluri” și necesită algoritmi complecși pentru a reconstrui o imagine coerentă. Echipa Miyoshi a aplicat metode clasice de analiză pentru a reinterpreta datele EHT, spre deosebire de algoritmii originali utilizați de EHT.

• CITEŞTE ŞI:  O descoperire dintr-o peșteră din Franța arată de ce au dispărut neanderthalienii

„Imaginea noastră prezintă o alungire est-vest, iar partea estică este mai strălucitoare, ceea ce sugerează rotația discului de acreție din jurul găurii negre.”, explică Miyoshi pentru Phys.org.[sursa]

Datele și metodele de analiză EHT sunt deschise publicului, oferind cercetătorilor oportunitatea de a valida sau extinde interpretările inițiale. Radiointerferometria, care leagă telescoape din întreaga lume, rămâne o tehnologie în continuă dezvoltare, la fel ca și prelucrarea imaginilor, care folosește concepte avansate din statistică și alte domenii conexe. Rezultatele echipei NAOJ diferă de cele originale ale EHT, însă ambele reprezintă interpretări plauzibile ale acelorași date, subliniind complexitatea și bogăția procesului de cercetare în acest domeniu.

Event Horizon Telescope continuă să joace un rol esențial în studiul găurilor negre, nu doar prin descoperirile sale, ci și prin încurajarea verificării independente și furnizarea datelor pentru confirmări suplimentare.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: