Găurile negre ar putea fi portaluri către alte Universuri, iar dacă această teorie se dovedește adevărată, ar putea explica modul în care a fost creată toată materia din Universul nostru.

Împrăștiate în vastitatea cosmosului, găurile negre devorează fără oprire gaz, praf, lumină și chiar alte găuri negre, pierzându-se pentru totdeauna în abisul lor. La fel ca o maree care trage înotătorii departe de țărm, gravitația din interiorul unei găuri negre atrage materia dincolo de un punct de unde nu mai există întoarcere – orizontul evenimentelor – comprimând-o atât de intens încât legile fizicii, așa cum le cunoaștem, încep să se destrame.

Această anomalie gravitațională, cunoscută drept „singularitate”, este o mare provocare pentru fizicieni, deoarece pune sub semnul întrebării teoriile fundamentale despre Univers.[sursa]

portaluri către alte Universuri
Gărurile negre ar putea fi portaluri către alte Universuri

Găurile negre ar fi de fapt portaluri către alte Universuri

În anul 2010, fizicianul teoretician Nikodem Poplawski a lansat o întrebare radicală: dacă găurile negre nu conțin de fapt o singularitate? Teoria sa sugerează că, în loc de o singularitate, centrul unei găuri negre ar putea ascunde o poartă către un alt univers. Și mai surprinzător, această teorie sugerează că exact așa ar fi fost creat propriul nostru Univers.

Lucrarea sa, intitulată „Radial motion into an Einstein-Rosen bridge”, a fost publicată în urmă cu 14 ani în revista Physics Letters B. Deși a captat atenția la momentul respectiv, ideea a rămas una marginală în rândul fizicienilor, mulți dintre aceștia fie trecând mai departe, fie neauzind niciodată despre ea.[studiu]

„Nu este ușor să găsești un specialist pe această temă.”, spune Nick Gorkavyi, doctor în fizică și cercetător la NASA. Alături de laureatul Nobel John Mather, Gorkavyi a dezvoltat o teorie despre Universurile pulsatorii din interiorul găurilor negre.

• CITEŞTE ŞI:  Ne folosim doar 10% din creier? Ce procent din creier folosim de fapt

O nouă viziune asupra găurilor negre

Un concept central al teoriei lui Poplawski este torsiunea, un fenomen similar cu forța gravitațională, care ar acționa asupra materiei în univers. Torsiunea cosmologică nu a fost încă dovedită sau infirmată, dar Poplawski consideră că este o idee de urmărit, deoarece ar putea revoluționa modul în care înțelegem fizica.

„Torsiunea poate elimina infinitul. Torsiunea face fizica finită.”, explică Poplawski, referindu-se la calculele fizice complexe.

La prima vedere, teoria lui Poplawski pare simplă. Cercetătorul explică faptul că, în loc de o singularitate la capătul unei găuri negre, există o legătură cu o gaură albă printr-o punte Einstein-Rosen, cunoscută și sub numele de gaură de vierme. Spre deosebire de o gaură neagră, care absoarbe totul, o gaură albă ar respinge materia și lumina.

Deși ideea găurilor albe a fost luată în considerare încă din anii 1960 și 1970, fizicienii nu aveau un mecanism care să o susțină. Aici intervine torsiunea. „La densități extrem de mari, torsiunea apare ca o forță gravitațională repulsivă. Aceasta ar putea preveni formarea singularităților.”, explică Poplawski.

Crearea materiei din Univers

Poplawski crede că acest mecanism cosmic ar putea explica cum a fost creată toată materia din Univers. Cercetătorul sugerează că, în momentul în care un univers părinte s-a prăbușit într-o gaură neagră, torsiunea a împiedicat formarea unei singularități. În schimb, materia deja prinsă în interiorul orizontului evenimentelor a creat un spațiu nou – Universul nostru aflat în expansiune.

Publicitate

Această explozie de materie, trecută prin „ușa din spate” a unei găuri negre, ar putea fi echivalentul Big Bang-ului sau, conform teoriei Big Bounce susținută de Poplawski și alți cosmologi, o oscilație între inflație și contracție. Aceasta ar putea fi forța care a dat naștere Universului pe care îl cunoaștem astăzi.

• CITEŞTE ŞI:  Erau soldaţii romani plătiţi în sare în loc de bani? Să dezlegăm misterul

Inițial, afluxul de materie în noul Univers ar fi declanșat o reacție în lanț care ar fi produs de miliarde de ori mai multă materie, alimentând expansiunea continuă a Universului. Totuși, această călătorie prin gaura de vierme este un drum cu sens unic. Materia, inclusiv noi, nu poate reveni în Universul părinte.

O teorie greu de demonstrat, dar promițătoare

Una dintre cele mai mari provocări ale acestei teorii este și un avantaj major: este extrem de dificil de demonstrat. Dejan Stojkovic, profesor de cosmologie la Universitatea din Buffalo, consideră că teoria lui Poplawski este logică, dar încă întâmpină provocări.

„Torsiunea este o predicție legitimă a unei teorii autoconsistente, dar întrebarea este dacă universul nostru este descris de o astfel de teorie. Până acum, nu am observat nimic care să necesite introducerea torsiunii. Totuși, torsiunea ar putea apărea în regimuri gravitaționale extrem de puternice, precum cele din apropierea singularităților, unde încă nu avem observații.”, spune Stojkovic.

Deși Gorkavyi nu este complet convins că torsiunea explică Universul nostru, el consideră că teoria lui Nikodem Poplawski merită atenție.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: