George Stinney Jr. a fost un tânăr afro-american care a fost condamnat și executat în 1944 în Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii, pentru uciderea a două fete albe. Acesta s-a născut pe 21 octombrie 1929, şi avea doar 14 ani atunci când a fost executat, devenind astfel cea mai tânără persoană condamnată la moarte și executată în secolul al XX-lea în SUA.
În data de 23 martie 1944, cele două fete albe, Betty June Binnicker, în vârstă de 11 ani, și Mary Emma Thames, în vârstă de 8 ani, au fost găsite moarte într-un șanț, în orașul Alcolu, Carolina de Sud. Fetele fuseseră ucise într-un mod extrem de brutal. Nu a existat nicio urmă care să indice vreo încercare de a se apăra.
George Stinney Jr. a fost arestat tot pe 23 martie și acuzat de crimă după o scurtă investigație. Neregulile procedurale s-au petrecut încă din start, copilul fiind interogat de poliţişti fără avocat și fără prezența părinților săi, iar poliția a afirmat că a mărturisit crima.
Contextul în care George a fost învinovățit și condamnat este strâns legat de climatul social și rasial din Carolina de Sud al anilor ’40. În acea perioadă, segregarea rasială și discriminarea împotriva afro-americanilor erau larg răspândite în partea de sud a SUA. De asemenea, sistemul judiciar era adesea înclinat în favoarea majorității albe.[sursa]
Investigaţii sumare
Atunci când cele două fete albe au fost găsite moarte, oamenii din comunitatea Alcolu și autoritățile au căutat imediat un țap ispășitor. George Stinney și familia sa erau printre puținii afro-americani care trăiau în zona în care au fost descoperite cadavrele fetelor. În plus, se pare că fetele vorbiseră cu George și cu fratele său înainte să dispară. Acest lucru i-a plasat pe cei doi în cercul de suspecţi.
Într-un climat dominat de tensiune rasială, George Stinney Jr. a fost rapid acuzat de crimă, arestat și interogat fără avocat sau prezența părinților săi.
Autoritățile au afirmat că a mărturisit crima, deși nu există nicio înregistrare scrisă sau transcriere a acestei presupuse mărturisiri. Procesul a fost, de asemenea, afectat de prejudecăți rasiale. Juriul a fost compus exclusiv din bărbați albi, iar avocatul său a făcut apărarea într-un mod lipsit de profesionalism.
Procesul şi condamnarea lui George Stinney Jr.
Fratele și surorile lui George Stinney Jr. nu au depus mărturie în timpul procesului. Aceştia erau martori-cheie şi puteau confirma că George a fost tot timpul acasă în perioada în care au fost comise crimele. Avocatul din oficiu desemnat lui George nu a chemat la declaraţii niciun membru al familiei Stinney sau vreo altă persoană care ar fi putut oferi un alibi sau alte informații în favoarea băiatului.
Procesul lui George Stinney Jr. a durat doar o zi. Avocatul nu a contestat eficient acuzațiile aduse împotriva lui George și nu a prezentat nicio probă în favoarea lui.
După deliberări care au durat în jur de 10 minute, juriul, aşa cum era de aşteptat, l-a găsit vinovat și l-a condamnat la moarte pe George. Din nou, avocatul nu a făcut vreun efort şi nu depus apel, deși avea posibilitatea de a contesta sentința.
George Stinney Jr. a fost executat prin electrocutare în data de 16 iunie 1944, la Penitenciarul Central al statului Carolina de Sud. Avea doar 14 ani.
În anii care au urmat, membrii familiei Stinney au continuat să susțină nevinovăția lui George și să conteste tratamentul injust la care a fost supus în timpul procesului și execuției. De-a lungul anilor, acest caz a fost criticat pe scară largă pentru nereguli procesuale și lipsa unui proces echitabil.
În anul 2014, cazul a fost redeschis la solicitarea familiei lui George. Judecătorul Carmen Mullen a anulat condamnarea lui George Stinney Jr. A declarat decizia din anul 1944 ca fiind „nefundamentată și injustă”, iar George a fost declarat nevinovat. Mult prea târziu, însă. Acest caz a devenit un exemplu puternic al inegalității rasiale și al nedreptății din sistemul judiciar american.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:
Dupa acest caz a fost facut filmul „Coridoeul mortii”…